Direkt till innehållet

Produktionsstöd: Nya berättelser kortfilm

Har du en kort fiktion, hybrid eller dokumentärfilm som du vill genomföra under 2023–2024? Då har du möjlighet att söka till Nya berättelser kortfilm – ansökan öppnar 14 augusti 2023.

Kollage med bilder ur olika filmer och texten "Talent to Watch, Produktionsstöd: Nya berättelser kortfilm".

I den tredje upplagan av Nya berättelser ändrar satsningen målgrupp och riktar sig framför allt till dig som har tidigare erfarenhet av att arbeta med film.

Vad söker vi?

Vi söker dig som vill göra eller fortsätta arbeta med ett filmprojekt som du upplever är angeläget. Kanske är det något du saknar i nuvarande utbud? Kanske jobbar du med nya format eller ett oväntat uttryck?

Du som söker kan vara manusförfattare, regissör eller filmare och söker med ett kortfilmsprojekt som du vill utveckla och genomföra under 2023–2024. Filmen ska bli högst 15 minuter lång. Produktionsdelen ska vara genomförd och redovisas senast den 31 maj 2024.

Vilket stöd kan ett projekt få

Du som projektägare har möjlighet att ansöka om produktionsstöd upp till 150 000 kr.

I stödet ingår även ytterligare 25 000 kr för att stötta projektets konstnärliga utveckling. Projektägaren har då möjlighet att få stöttning och stimulans i konstnärliga val genom att med dessa medel arvodera externa insatser. Exempel på sådana insatser kan vara en kompositör som kommer in i manusstadiet eller en koreograf som anlitas i förproduktion.

Projekten har möjlighet att ansöka om teknikstöd från Filmresurscentrums teknikpool.

Producenter och filmare har tillgång till rådgivning i exempelvis ekonomi eller avtal genom Region Hallands företagsstöd Timbanken.

Vem kan ansöka

Du som söker ska vara verksam i Halland.

Då satsningen riktar sig till att främja nya röster/talanger som ännu inte har hittat sin väg in i den svenska filmens ekosystem, så har du som söker ännu inte debuterat inom långfilm.

Kultur i Halland kan inte ta emot ansökningar av privatpersoner, därför måste du som söker ha ett företag eller samarbeta med ett produktionsbolag som ansöker om stödet.

Om projektet ska betala ut lönekostnader ska företaget vara registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket (gäller ej arvoden).

Hur bedömer vi din ansökan

Det extrautlysta produktionsstödet Nya berättelser kortfilm bereds till viss del av Kultur i Halland – Film, underlag och efterfrågad information lämnas till extern sakkunnig bedömare som tar fram beslutsförslag och prioriteringar för de ansökningar som bedömaren tycker ska få stöd. Beslut tas därefter av avdelningschef/förvaltningschef inom gällande delegationsordning.

Extern bedömare vid denna utlysning är Anna Eborn, filmregissör.

Din ansökan bedöms utifrån din erfarenhet av att ha genomfört minst en konstnärligt intressant kortfilm (fiktion eller dokumentär) eller motsvarande relevant erfarenhet.

Vid bedömningen tittar vi också på genomförbarheten i ditt projekt och i urvalet prioriterar vi utifrån projektets angelägenhet och konstnärlig höjd.

Två filmprojekt väljs ut bland ansökningarna varav minst ett dokumentärfilmsprojekt.

Ansök så här

Ansökan öppnar 14 augusti och stänger 30 september 2023. Du ansöker genom ett digitalt formulär som finns tillgängligt under ansökningsperioden. I formuläret beskriver du projektet och ska bifoga följande:

  • Projektbeskrivning samt budget, tidsplan, mm.
  • Länkar till en av upphovspersonens och/eller regissörens tidigare verk.
  • CV för nyckelpersoner.
  • Registreringsbevis från Skatteverket med eventuellt arbetsgivarintyg.

Ansökan är öppen 14 augusti–30 september 2023.

Ansök via e-tjänsten Produktionsstöd: Nya berättelser kortfilm

Besked

Du får meddelande om beslut senast i november.

Redovisning

Projektet redovisas i särskild blankett (som ordinarie produktionsstöd), senast den 31 maj 2024.

Mer information

I övrigt gäller samma regler och hantering som för ordinarie kulturstöd från Region Halland.

Du som får din ansökan beviljad, läs även information för dig som har beviljats stöd.

Kontakt

Vid frågor kan du kontakta Anna Öst, samordnare för Filmresurscentrum, anna.ost@regionhalland.se eller Anna Eriksson, utvecklare för film: anna.k.eriksson@regionhalland.se

 

Kollage med bilder från filminspelning.

Nya berättelser för film 2022

När vi hösten 2022 efterlyste nya berättelser för film tog vi emot mer än 50 unika berättelser. Bidragen anonymiserades och lästes av en urvalsjury bestående av erfarna producenter sållade fram sex starka bidrag. I urvalsjuryn satt China Åhlander (som bland annat producerat Äta sova dö, Min faster i Sarajevo och Flykting 532 ) och Fredrik Lange (som producerat Rekonstruktion Utöya, Excess will save us, Freak Out, m fl). Efter att ha tagit del av alla ansökningar var China och Fredrik berörda av läsningen. Många berättelser var tydligt lokalt förankrade till både platser och halländska historiska händelser.

Från de sex bidragen valdes sedan två berättelser ut av de två halländska producenter som är kopplade till projektet; Rebecca Sellergren och Mattias Dimfeldt. Läs mer i nyhetstexten där vi presenterar producenterna.

Rebecca Sellergren och Mattias Dimfeldt.
Rebecca Sellergren och Mattias Dimfeldt.

A Red Blanket

A Red Blanket skriven av Ahmad F Ammouri är den ena av de utvalda berättelserna. Ahmad är en publicerad och prisbelönt novellförfattare. Han har en kandidatexamen i engelsk litteratur och en masterexamen i undervisning i engelska. Ahmad berättar att han alltid har velat skriva för film och att det var en naturlig övergång för honom med tanke på det visuella narrativ han använder sig av i sina noveller.

Ahmad F Ammouri.
Ahmad F Ammouri.

Filmmanuset är baserat på Ahmeds Afrabia Award-vinnande novell ”Little Susie”. I berättelsen får vi följa en liten flickas resa när hon tvingas lämna sitt hemland på grund av krig, de fasor hon går igenom på väg till säkerhet och skydd men även vanskligheten med att hitta sig själv i ett nytt land. Berättelsen berör många teman som krigsskräck för barn, osynliga konsekvenser av krig mot barn, förlust av identitet, svårigheter att integrera barn på grund av PTSD och risker kopplade till flykten.

Producenten Mattias Dimfeldt berättar att han valde berättelsen eftersom det var ett spännande och välskrivet manus.

–Det känns det som en utmaning att arbeta med ett manus utan repliker.

Han berättar vidare att Jimi Vall Peterson ska regissera filmen, att  inspelningen är planerad till augusti och att de räknar med att sedan skicka den färdiga filmen till ett flertal filmfestivaler.

”Världens bästa kvarter”

Den andra utvalda berättelsen 2022 har arbetsnamnet “Världens bästa kvarter” och är skriven av Alex Bennheden, en mångsysslande hallänning som bl.a. figurerat i länet som konferencier, radiopratare och mediekreatör. De senaste åren har han uppmärksammats för den lokala boken Stregen, Klobban & Körva-Laila och andra Falkenbergska smeknamn (2020) samt romandebuten Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin (2021) som fick ta emot Region Hallands kritikerstöd 2022 och beskrevs av Expressen söndag som ”En mitt liv som hund av 2021”.

Alex Bennheden sitter i en sanddyn.
Alex Bennheden. Foto: Lina Nylander.

I filmmanuset ”Världens bästa kvarter” följer vi det enda paret i området som inte vunnit mångmiljonbelopp i ett postkodlotteri – före, under och efter den euforiska kvartersfesten.

Rebecca Sellergren ska producera filmprojektet och berättar:

–Jag fastnade för historien för igenkänningsfaktorn och humorn. Efter att ha skrapat lite på ytan hittar man också mellanmänskliga regler och stämningar som är intressanta att laborera med. Vilka är med? Vem är utanför? Om vi bara…

Rebecca berättar vidare att just nu har de ”lagt ut krokar” för människor som de vill ha med i projektet och hon kommer tillsammans med författaren Alex Bennheden finslipa manus och givetvis söka pengar. Planen är att spela in i mitten på maj.

Nya berättelser för film 2021

Klara Martelius och Britt Johansson skrev de två berättelser som valdes ut i den första efterlysningen inom satsningen Nya berättelser för film 2021. Emma Nordström från MovEmotion producerar båda filmprojekten och dessa beräknas vara helt färdiga april 2023.

Åsna

Klipp ur filmen Åsna, en scen med två tjejer och en häst i ett stall.

  • Arbetsnamn på filmen: Åsna
  • Inspelad juli 2022 i Slöinge, på Hellagården och EddyLou Ranch
  • Berättelse: Britt Johansson
  • Filmmanus: Hjördis Engberg Pramling
  • Regissör: Jessica Johansson
  • Fotograf: Vilhelm Jobrink
  • Producent: Emma Nordström

Ikaros

Klipp ur filmen Ikaros, en tjej som tittar mot kameran men med blicken fäst ovanför betraktaren, i bakgrunden sitter två personer i skolbänkar.

  • Arbetsnamn: Ikaros
  • Inspelad juni 2022 på Katrinebergs Folkhögskola
  • Berättelse/Filmmanus: Klara Martelius
  • Regissör: Klara Martelius
  • Fotograf: Johan Kuurne
  • Producent: Emma Nordström

En nationell satsning på nya röster

Nya berättelser för film är en satsning på kort film som finansieras av Svenska Filminstitutets krisstöd Talent to Watch – Nya röster, Regionsamverkan Sydsverige, och Region Halland; Resurscentrum för film i Halland och Kultur i Halland – Film.

Kontakt

För mer information, kontakta gärna:

Anna Öst, projektledare anna.ost@regionhalland.se
Anna Eriksson, filmutvecklare anna.k.eriksson@regionhalland.se

 

Senast ändrad: