Anna Sjövall blir Teater Hallands nya chef och konstnärliga ledare

Ny teaterchef och konstnärlig ledare för regionteatern i Halland blir Anna Sjövall och hon kommer att tillträda vid årsskiftet efter Maria Ericson som haft tjänsten i nio år.

Anna Sjövall. Foto: Lina AlrikssonAnna Sjövall är regissör med lång erfarenhet från teatrar över hela Sverige. Hon har de senaste åren arbetat mycket på Regionteater Väst med bland annat föreställningen Troll i utkanten av samhället, vilken vann pris för Årets politiska föreställning vid Scenkonstgalan och valdes ut till Scenkonstbiennalen för barn och unga.

Anna har även regisserat återkommande på Malmö Stadsteater och varit Artist in Residence på Regionteatern Blekinge Kronoberg under ett antal år. Under början av 2000-talet var Anna konstnärlig ledare på Borås Stadsteater. Just nu är hon aktuell med Fursten av Machiavelli på Backa Teater.

–Arbetet med att anställa ny teaterchef och konstnärlig ledare för Teater Halland har varit svårt, men samtidigt mycket stimulerande. Svårt därför att vi har haft många kvalificerade sökande och det har varit en utmaning att välja mellan alla dessa. Anna Sjövall bedömde vi som den som bäst motsvarade vår sökprofil. Hon har lång erfarenhet och gedigen utbildning. Hon brinner särskilt för teater för barn och unga. Anna har gott anseende i Teatersverige och vi tror att hon kan bygga vidare på den goda grund som Maria Ericson lagt och tillföra nya impulser och nya infallsvinklar i arbetet på teatern utifrån sina egen erfarenhet och konstnärliga profil, säger teaterns styrelseordförande Bo-Gunnar Åkesson (M).

I rekryteringsurvalet har förutom styrelsen även ett antal personalrepresentanter varit engagerade liksom Region Hallands kulturchef Eva Nyhammar och den rekryteringsbyrå som Region Halland nyttjar.

Anna Sjövall ser mycket fram emot sitt nya uppdrag:

–Jag ser fram emot att komma till Teater Halland och utveckla den långa tradition teatern har av att spela för barn och unga och bygga vidare på det arbete som gjorts för att teatern ska vara en angelägen plats för att diskutera stora samhällsfrågor. För mig är konsten en avgörande del av vår demokrati och våra liv och jag vill tillsammans med medarbetarna ta Teater Halland vidare, konstnärligt och publikt, till att bli ett viktigt rum för alla regionens invånare, säger Anna Sjövall.

Teater Halland är ett av Region Halland helägt aktiebolag. Teater Halland startade 1990 först som ett eget försök inom länsteaterföreningen för att 2006 ombildas till ett eget aktiebolag. Teatern har producerat en lång lista av spännande egenproducerade verk och gjort ett antal samproducerade föreställningar. Läs mer på Teater Hallands webbplats.