Fyra dagars Barnfestival i Varberg

Sjöjungfrufest, youtubers och ett riktigt stort disco står på programmet den 6-9 september när barnens önskningar går i uppfyllelse och Varbergs kommun arrangerar sin första, största och roligaste barnfestival.

Barnfestival. Varberg 6-9 september 2018.

Under fyra dagar, 6–9 september, går det att uppleva allt från ett lekfullt och konstnärligt tivoli, ponnyridning, dans och fotboll till cirkusworkshop, dockteater och opera. På Simstadion blir det sjöjungfrufest, med stjärtfenor att låna. Alltihop avslutas med ett stort disco i hamnen på söndagen med Barnkanalens Amelie Nörgaard.

– Jag tror att alla barn kommer att hitta programpunkter de gillar. I stora drag tycker jag att vi har lyckats rätt bra, även om inte alla drömmar har gått att uppfylla, säger Anna Mattisson, projektledare för Barnfestivalen.

Barns idéer blir verklighet

Barnfestivalen äger rum i hela Varbergs kommun och bygger på intervjuer med nästan 300 barn i kommunen. Barnens idéer har samlats in och förvandlas nu till verklighet med hjälp av Varbergs kommun, samarbetspartnern Region Halland samt en rad lokala föreningar, studieförbund och företag.

Fyra fullspäckade dagar

Festivalen inleds på torsdagen med ett försök att slå rekord i dansstopp. Sedan firas den med individuella program på skolor och förskolor, och med inspirerande seminarium för pedagoger och barnkulturarbetare. På lördagen pågår festivalen först på bibliotek och andra platser på kommunens mindre orter för att sedan flytta in till Varberg.

Alla aktiviteter är gratis för barn och många passar även dem som har funktionsvariationer eller annat språk än svenska.

Program och mer information fnns på Varbergs kommuns webbplats: https://www.varberg.se/barnfestival

Mer än bara en happening

Barnfestivalen är inte bara ett roligt event för barn. Det är också ett sätt att utforska hur kommunen, och andra verksamheter, kan bli bättre på att ta in barns åsikter i beslutsprocesser. Och eftersom riksdagen nyligen beslutat att göra Barnkonventionen till lag passar det bra att lyfta fram den i rampljuset just nu.

Seminarieprogram med inriktning på kultur och fortbildning

Under Barnfestivalen erbjuds du som arbetar med barn och unga i förskola, skola, fritids eller annan verksamhet ett seminarieprogram kopplat till kultur och fortbildning.

Tillsammans med olika samarbetspartner är Region Halland - Kultur i Halland med och arrangerar konferenser och seminarier i festivalens seminarieprogram.

Torsdag 6 september

Konferensen Fritid = Slöjdtid
Tid: 09.00 – 15.45
Livesänds även på webben www.regionhalland.se/fritidslojdtid

Mötesplats barnkultur: Visuell makt med Joanna Rubin Dranger
Tid: 16.30 – 19.00. Plats: Teater Hallands foajéscen.
Arrangör: Ett samarbete mellan Mötesplats barnkultur/Kultur i Halland, Barnfestivalen/Varbergs kommun och Skavet/Teater Halland

Fredag 7 september

Storytelling - barn och berättande
Tid: 11.00 – 12.00. Plats: Lilla teatern, Kulturhuset Komedianten
Arrangör: Varbergs kommun med stöd av Region Halland

Hello World! Film för unga - lokalt och globalt
Tid: 13.00 – 15.00 (seminarium kl 13.00 – 15.00, film 15.30 – 17.30)
Plats: Bio Capitol.
Arrangör: Ett samarbete mellan Kulturföreningen Seek You Seek You - Youth in Creative Global Communication, Kultur i Halland - Film, Bio Capitol, Resurscentrum Film i Halland, Katrinebergs folkhögskola, Sturegymnasiets filmlinje.