Fyra dagars scenkonst med internationell touch

Teater Halland arrangerar 30 juni till 3 juli 2011 på Tjolöholms Slott för första gången en “Art & Performance Festival”. Dagarna inleds med en performance där Helsinki Dance Company rör sig i en installation av den även internationellt erkände svenske konstnären Martin Bergström. Följande tre dagar presenteras spännande scenkonst av olika slag i slottets vackra lada, Magasinet, som för detta arrangemang förvandlas till festivalens spelplats.

Teater Halland firar hela detta spelår 20 år som regionteater. Barn- och ungdomsteater har länge varit teaterns fokus, men genom det nya utvecklingsuppdraget som Region Halland givit teatern ska verksamheten utvecklas till alla hallänningars teater och nå även vuxenpublik och turister, samt finna nya spelplatser och samarbetspartners.

Art & Peformance Festival

Maria Ericson, teaterchef, är mycket positiv till det utökade uppdraget och ser fram emot att i sommar få arrangera Teater Halland Art & Performance Festival i Tjolöholms slottsmiljö.

- Vi har länge haft planer på en scenkonstfestival med internationell prägel och fört samtal med Tjolöholms Slott. Vi inleder nu ett långsiktigt samarbete där vi vartannat år ska arrangera Teater Halland Art & Performance Festival och vartannat år sätta upp en egen teaterproduktion under en längre spelperiod, säger Maria Ericson.

Bygger läktare för 200 personer

Ur Mary KingsleyFöreställningarna spelas i den byggnad som kallas Magasinet. Där byggs det upp scengolv och ett läktarsystem som kan ta en publik på 200 personer per kväll. På scen dessa kvällar kommer publiken att bjudas på flera spännande och häftiga upplevelser för både unga och vuxna.

Lorca, Dans, Flamenco och Mary Kingsley

Ur Om kärlekenTeater Halland, tar sig an den spanske dramatikern Federico Garcia Lorca och spelar aldrig tidigare spelade kortpjäser av författaren. På Tjolöholm spelas Om kärleken, en stark och vacker fabel. Föreställningen har fått fantastiska recensioner när teatern spelat både i Halland och på andra scener runtom i Sverige.

- Lorca tillhör de klassiska författarna, men är ändå en högst aktuell dramatiker, långt före sin tid. Med humor och värme ställer han sig mitt i vår samtid och debatterar miljö och människor. Han dödades av de spanska fascisterna som så många av sina föregångare, berättar Maria Ericson.

Mariana OrtégaFestivalen presenterar också en het kväll med dansaren Mariana Ortéga, flamenco av högsta kvalitet med musiker på gitarr, slagverk och sång. Bland annat kommer Erik Steen, en mycket rutinerad flamencogitarrist, att finnas med på scen. Teater Halland lät Mariana Ortéga gästspela på Varbergs Teater under våren med sin stora helaftonsföreställning El Flamenco. Då var salongen fylld till sista plats och publiken bjöd på stående ovationer.

- Ja, det var verkligen en magisk afton. Mariana Ortéga är en fantastisk dansare och minst lika hänförande är musikerna och sångarna på scen, säger Maria Ericson. Vi är därför mycket glada att få hit dem igen och hoppas även med denna kväll nå både äldre och unga, och gärna en mångkulturell publik som kan få följa med på en resa in i flamencons undervara värld.

Festivalen avslutas med föreställningen Mary Kingsley av och med den halländska fria gruppen Teater Albatross. Publiken får möta den unga överklassflickan Mary Kingsleys äventyr och forskningsresor till Afrika på 1800-talet. En föreställning som spelats såväl i Sverige som på flera internationella scener, bland annat i Kongo och Kamerun.

Invigning 30 juni

Konstnär Martin BergströmFestivalen invigs av Eva Nyhammar, programchef för kultur på Region Halland, och en iögonfallande installation av Martin Bergström. Han är aktuell i flera sammanhang, både som konstnär och designer. Under de senaste åren har hans verk visats både i Europa och Asien. Installationen utgör också den scenografiska bakgrunden när dansare från Helsinki Dance Company tar sig in i konstverket med en performanceartad happening.

Under festivaldagarna arrangeras även ett antal frukostseminarier, där besökarna får höra de medverkande berätta bland annat om sitt arbete inom scenkonsten.

Kompletterar slottets utbud

Tjolöholms Slott har en ambition att hela tiden utveckla anläggningen som besöksmål och VD Maria Sidén ser fram emot samarbetet med Teater Halland.

- Det känns riktigt bra att inleda vår teatersommar med Teater Halland Art & Performance Festival. Festivalen blir ett spännande komplement i vårt utbud för såväl Kungsbackabor som mer långväga besökare, säger Maria Sidén.

Biljetter förmedlas genom Kungsbacka Turistbyrå och Ticnet.

För mer information:

Maria Ericson, VD/teaterchef, tel 070-302 72 90

Maria Sidén, VD Tjolöholms Slott, tel 0300-40 46 12

Lena Sandersson, PR- och marknadsansvarig, tel 0340-62 74 78 eller mobil 0768-08 89 25

Hela programmet finns på www.teaterhalland.se

Kort om Teater Halland

Teater Halland är ett av Region Halland helägt aktiebolag och tillhör därmed alla hallänningar. Uppdraget är att bedriva professionell teaterverksamhet för barn, ungdomar och vuxna. VD och konstnärlig ledare är Maria Ericson.