Klanger från renässansen på Varbergs fästning

När höstmörkret åter lägger sig över Varbergs fästning ges ett unikt tillfälle att under två magiska kvällar uppleva den musik som klingade i och runt slottet för 400 år sedan!

Vi är stolta att presentera att Helge Skoog är lördagens ciceron! Helge kommer att knyta samman musiken med glimtar ur fästningens historia.

Musik på fästningen - Klanger från renässansen 28 - 29 oktober 2011

Foto: Charlotta Sandelin / Hallands kulturhistoriska museumFredagen den 28 oktober kl 20 gästas Varbergs fästning av den nordiska blåsensemblen Ensemble Altapunta. I sällskap av sinkor och tromboner får vi följa med två av Christian IV:s danska hovmusiker Mogens Pedersøn och Hans Brachrogge, på en resa genom det tidiga 1600-talets Europa. På resan möter vi några av tidens stora musikaliska stjärnor som Gabrieli, Byrd och Dowland.

Helge SkoogLördagen den 29 oktober kl 20 intar den engelska viola da gambla-ensemblen Fretwork Rikssalen. Viola da gamban är ett celloliknande instrument som finns i olika storlekar och som var mycket vanligt förekommande under renässansen. Fretwork är en av världens allra främsta ensembler i sitt slag och har turnerat jorden runt och gjort kritikerrosade framträdanden och skivinspelningar i 25 år. Till Varberg kommer de i sällskap med countertenoren Dominique Visse, som gjorde en bejublad konsert vid Musik på fästningen 2010.

• När? 28 - 29 oktober
  • Var? Rikssalen, Varbergs fästning
  • Hur? Biljetter bokas via Hallands kulturhistoriska museum, tel 0340 - 828 31 alt. 0340 - 828 45.

Musik på fästningen arrangeras av Hallands kulturhistoriska museum i samarbete med Varbergs kommun, Kultur och fritid och Musik i Halland med stöd från Region Halland.

För mer information kontakta Inger Alebo på Hallands kulturhistoriska museum, tel 0340 - 828 33, inger.alebo@hkm.varberg.se eller se www.hkm.varberg.se och www.kulturbadet.se