Kulturarvsdagen fokuserar på 1600-talet och Karl XI

Ta del av spännande aktiviteter i Veddige, Kvibille och Långaryd under Kulturarvsdagen lördagen den 8 september. Temat för kulturarvsdagen i Halland är 1600-talet och dagen ingår i #jubileum400 som uppmärksammar Hallands 1600-talshistoria.

Karl XI:s skans i Veddige. Foto: Johanna Petersson.

Tid och platser

Lördagen den 8 september

• Veddige Idrottshus (Kapmansvägen 10), kl. 10 och kl. 12
  • Karl XI:s skans i Veddige, kl. 14-16
  • Tingshuset i Kvibille, kl. 12-18
  • Nissaryds skans i Långaryd, kl. 14

Aktiviteterna är kostnadsfria.

Föreläsningar om Karl XI med Bengt Olander

I Veddige håller Bengt Olander två kostnadsfria föreläsningar i Veddige Idrottshus, på temat Karl XI. Både vuxna och barn är välkomna.

Dramatik, musköter och kanoner på Karl XI:s skans

På eftermiddagen återskapas Karl XI:s ankomst till platsen som nu kallas Karl XI:s skans. Hela familjen är välkommen till dramatiseringen som leds av Tisdagsgänget. Bohus Elfsborgs Caroliner finns på plats och dramatik, musköter och kanoner utlovas!

Guidning på kulturpromenaden i Kvibille

Även i Kvibille händer det grejer. Kulturarvet i Kvibille finns på plats utanför Tingshuset kl. 12-18 och erbjuder information såväl som guidade visningar av kulturpromenaden hela dagen. Guidningarna startar löpande vid efterfrågan.

Guidning om gränsplatser i Långaryd

Guidad visning av svenska och danska gränsskansar, gränsstenar och kungamötesplats mm i Långaryd. Samling kl. 14 vid Nissaryds skans, (längs Tenahögsvägen mellan Färgaryd och Långaryd), där guidning sker. Därefter kan intresserade följa i bilkolonn till fler gränsplatser.

Kulturarvsdagen 2018.

Kulturarvsdagen är en del av European Heritage Days och #jubileum400

Arrangörer är Kultur i Halland och Länsstyrelsen i Hallands län i samarbete med Veddige-Ås-Sällstorps Hembygdsförening, Veddigevisionen, Tisdagsgänget, Bengt Olander, Varbergs kommun, Stiftelsen Hallands länsmuseer, Kulturarvet i Kvibille och Hylte hembygdskrets.

Kulturarvsdagen är ett nationellt evenemang som samordnas av Riksantikvarieämbetet och dagen är också en del av de europeiska kulturarvsdagarna, European Heritage Days - det mest firade gemensamma kulturevenemanget i Europa. I Sverige arrangeras hundratals aktiviteter på temat kulturarv och kulturmiljöer, alltid andra helgen i september.

Läs mer på www.raa.se/kulturarvsdagen

Kulturarvsdagen Halland är en del av #jubileum400 www.regionhalland.se/jubileum400

#jubileum400, 2018 Europaåret för kulturarv, #europeforculture.