Kungsbacka blir filial till Cinema Politica

Cinema Politica Kungsbacka - är en nystartad filial under Cinema Politica som erbjuder internationella dokumentärfilmer i Göteborgsregionen. Den prisade dokumentärfilmen The Garden visas på Facklan tisdag 22 november.

Sedan 2008 har Filmhuset Facklan och Kultur & Turism i Kungsbacka kommun, med stöd av Svenska Filminstitutet, samarbetat kring dokumentärfilmer.

Från våren 2012 är Cinema Politica plattformen för visning av dokumentärfilm både på Facklan och kulturhuset Fyren. Vi öppnar fönster mot världen för att vädra åsikter, ta del av andras livsvillkor och värna om demokratiska och mänskliga rättigheter

The Garden - Prisad dokumentär om USA:s största trädgård

• Tisdag 22 november klockan 18.30 visas The Garden på Filmhuset Facklan.
  • Filmen visas på engelska utan svensk text, längd: 80 min.
  • Efter filmen leder Kungsbacka Trädgårdsvännerna samtalet.

Den handlar om den 14 stora tunnland gemenskapsträdgården i South Central Los Angeles som var den största i sitt slag i USA. Det startade som en form av läkning efter det förödande Los Angeles-upploppet 1992. Sedan dess har South Central Jordbrukarna skapat ett mirakel i en av landets mest fördärvade stadsdelar. De odlar sin egen mat, försörjer sina familjer och skapar gemenskap. Nu hotar bulldozers deras oas.

Filmen har en puls av verklighet med drag av fiktion. Den berättar historien om USA:s största urbana gård, vad som hände bakom kulisserna, markutveckling, grön politik, pengar, fattigdom, makt och ras och oenighet. Filmen utforskar och exponerar skiljelinjer i det amerikanska samhället och väcker viktiga och utmanande frågor om frihet, jämlikhet och rättvisa för de fattigaste och mest sårbara bland oss.

Läs mer på: http://www.cinemapolitica.org/kungsbacka

Dokumentära program – hetare än någonsin

Dokumix är samlingsnamnet för ett projekt om det dokumentära berättandet i olika former, som påbörjades 2008. Intresset är fortfarande lika stort och nu presenterar vi ett antal dokumentärprogram i form av filmer och föredrag under hösten. I höst samarbetar Dokumix med olika föreningar och organisationer såsom Rädda Barnen, Kungsbackas Trädgårdsvänner med flera, som är värdar för filmerna och håller i eftersamtal inom respektive intresseområde.

Mer information lämnas av:

Caroline Wingolf, Utvecklare Film, Kultur & Turism
Telefon: 0300-83 41 89, e-post: caroline.wingolf@kungsbacka.se