Läs pristagarna i novelltävlingen Hela Halland läser

Nu är pristagarna utsedda i novelltävlingen Hela Halland läser, kategori Vuxen! Intervju med vinnaren kan du läsa i Hallandsposten och Hallands Nyheter per lördagen den 28 april. Novellerna som fått pris kan du läsa här!

Tävlingsresultat och intervju med vinnare i kategori Ung (född 1999 eller senare) publiceras lördagen 5 maj i Hallandsposten och Hallands Nyheter. Tävlingsresultat och pristagares noveller publiceras även här på Region Hallands webb.

Samtliga noveller som fått pris finns att läsa på Region Hallands webb.

Tävlingsresultat - Kategori Vuxen

Tävlingsresultat och motiveringar för Hela Halland läsers novelltävling 2018 i kategori Vuxen - för tävlingsdeltagare födda 1998 eller tidigare.

1:a pris: Björn Velander, Halmstad

Novell: Hemma

Motivering

Stark och samtidigt ömsint novell om hemkomsten till ett barndomshem tillsammans med en dement förälder. Hemmet är ett monument över den närhet som flytt, och dialogen präglas av närvaro och frånvaro i ting och minnen. Genom historiska tillbakablickar etableras bilden av ett främlingskap, där modern inte längre kan uppfatta sonens hemkomst.

Priset består av: Publicering i Hallandsposten och Hallands Nyheter. Presentkort på 1000 kr i bokhandel, samt en helårsprenumeration på Novellix.

2:a pris: Moa Bengtsson, Simlångsdalen

Novell: Jord

Motivering

Tankeväckande om att ha tvingats bort från sitt hem och att ha förlorat allt utom en liten flaska med jord. Drömmen om mörklila auberginer och arbetet med de egna odlingslådorna låter den gamle mannen se förbi angränsande industriområde. När jorden ånyo ger skörd kan han sörja det lämnade. Väl avvägd och mild berättelse om exilens sköra tillvaro.

Priset består av: Publicering på Region Hallands webb och en halvårsprenumeration på Novellix.

3:e pris: Elisabet Reinosdotter, Halmstad

Novell: (namnlös)

Motivering

Välkonstruerad novell om hemlöshetens utsatthet och när "hem" inte betyder tak över huvudet utan att söka skydd under buskage; men också en novell om de tryggas brist på civilkurage. Hårdkokt och rappt om att inte kunna skydda sin kropp mot våld eller mot andra människors blickar.

Priset består av: Publicering på Region Hallands webb och en box från Novellix.

Läs novellerna här!

Om novelltävlingen i Hela Halland läser

Deltagarna, som skulle vara bosatta i Halland och skicka sitt bidrag senast 3 april, fick i uppgift att skriva en novell på temat HEMMA: Vad är hemma? Var är hemma? Var känner man sig hemma – på en plats, i en stad, bland en gruppp människor eller något helt annat?

Tre pristagare skulle utses i vardera tävlingsklass; ung och vuxen.

Juryn bestod av:

• Maria Ehrenberg – regionbibliotekarie, Region Halland
  • Cinna Svensson – utvecklare skolbibliotek, Region Halland
  • Lena Ulrika Rudeke – litteraturvetare
  • Lillemor Åkerman – bibliotekarie på Varbergs bibliotek
  • Elisabeth Skog – bibliotekarie på Halmstads stadsbibliotek.

Tävlingen är en del av Hela Halland läser - Hallands största bokcirkel och arrangeras av Region Halland, folkbiblioteken i Halland, Hallands Nyheter och Hallandsposten i samarbete med novellförlaget Novellix.