Art Inside Out genomför ett lyrikresidens i Hylte kommun

Sex nordiska poeter välkomnas idag till lyrikresidenset Plats. Poesi. Periferi. Residenset i Hylte kommun pågår 24/4–19/5 2017 och utgår från platsen och teman som är knutna till den såsom periferi, utkant, gräns och landsbygd.

Poeterna kommer att bo i en lantlig och naturnära miljö i trakten runt Femsjö. För att deltagarna ska lära känna Hylte kommun inleds lyrikresidenset med en kort introduktion till platsen då de får delta i studiebesök, möten och dialoger med människor från bygden.

Deltagarna i Plats. Poesi. Periferi.

På bilden ser du (fr. vänster): Jonas Rolsted (foto: Lærke Posselt), Åsa Maria Kraft (foto: Esben Hjort),  Jun Feng/Jimbut, Heidi von Wright (foto: Robert Seger), Morten Langeland (foto: Heidi Furre), Helena Österlund (foto: Sara Mac Key).

Möjlighet att arbeta fritt

Under residensets fyra veckor ges poeterna tid att utveckla sitt skrivande och bidra med kritik och inspiration till varandras texter. De kommer både få möjlighet att arbeta fritt men även att fördjupa sig i residensets tema. En erfaren handledare har de gästande poeterna i Marie Silkeberg, poet, översättare och tidigare professor i litterär gestaltning vid Akademin Valand på Göteborgs universitet.

Jonas Börjesson, filmare från Halmstad, kommer att följa processen. Under hösten 2017 kommer texter från samtliga residensdeltagare att publiceras i tidskriften Provins.

Träffa poeterna

Träffa poeterna vid följande tillfällen:

• Lördag 6 maj kl. 14–16 Brunnsbackadagen, Brunnsbacka sågkvarn, Unnaryd.
  • Onsdag 10 maj kl. 18–19 Folkbiblioteket i Hyltebruk.
  • Tisdag 16 maj kl. 18–20 Stadsbiblioteket i Halmstad. Moderator är Helena Fagertun, redaktör för Provins.
  • Torsdag 18 maj kl. 19–21 Göteborgs Litteraturhus. Moderator är Po Tidholm, journalist och litteraturkritiker. OBS! Tiden är ändrad - programmet startar kl. 19.00.

Presentation av poeterna

Jonas Rolsted (Danmark, f. 1980) debuterade 2012 med diktsamlingen FLEX DEATH som nominerades till både Bogforums debutantpris och Montana litteraturpris. Han har varit redaktör för poesitidskriften Den Blå Port sedan 2012. Jonas Rolsted senaste bok Abandon – Green Language gavs ut 2015.

Åsa Maria Kraft (Sverige, f. 1965) debuterade 1997, med 4 Påhitt. 2005 utkom hennes bok Bevis, som belönades med Sveriges Radios Lyrikpris. Diktsamlingen Randfenomen (2015) tilldelades Gerard Bonniers Lyrikpris. Åsa Maria Krafts titlar rör sig i gränslandet mellan poesi och prosa.

Jun Feng / Jimbut (Danmark, f. 1965) debuterade på danska 1999 med den självbiografiska romanen Tid att festa. 2003 tilldelades han svenska PEN:s Tucholsky-pris. Jimbuts första diktsamling I norr kom 2004. Jun Feng är redaktör för olika litterära webbaserade tidskrifter och är en av grundarna av Independent Chinese Pen Center.

Heidi von Wright (Finland, f. 1980) debuterade 2003 med diktsamlingen skör och spräcklig. Därefter har hon gett ut sex diktsamlingar, den senaste, som om m, utkom 2016. Heidi von Wright frilansar som kulturskribent och är handledare vid författarutbildningen Litterärt skapande vid Åbo Akademi. Hon ägnar sig också åt serieteckning samt bildkonst och har gjort diktfilmer.

Morten Langeland (Norge, f. 1986) debuterade 2012 med diktsamlingen Æ æ å. 2014 kom hans "chapbook" (folkbok/skillingtryck) Bavian. Morten Langeland skriver litteraturkritik i tidningen Klassekampens litteraturbilaga BokMagasinet och ingår i redaktionen för förlaget H//O//F. Langelands senaste publikation Den egentlige kommunen utkom 2015.

Helena Österlund (Sverige, f. 1978) belönades med Borås Tidnings Debutantpris för sin första diktsamling Ordet och färgerna (2010). Hennes senaste diktsamling är Självporträtt (är läpparna på något särskilt sätt när de väntar) från 2015.

Art Inside Out - kulturresidens i Halland

Art Inside OutArt Inside Out är en institution för professionellt kulturskapande och kulturutveckling som bygger på residens i alla genrer och konstformer. Lyrikresidenset Plats. Poesi. Periferi. är ett samarbete mellan Art Inside Out, Göteborgs Litteraturhus, tidskriften Provins och Litterär gestaltning vid Akademin Valand.

Läs mer på artinsideout.se