Möt konstnärerna Katja och Sigga!

Kom och lyssna till en isländsk och en finsk tecknare i samtal kring bildberättande, storytelling och serier. I september är de två konstnärerna Katja Tukiainen och Sigga Björg Sigurðardóttir ”Artists in Residence” på Teckningsmuseet i Laholm. Träffa dem på Laholms stadsbibliotek på onsdag 28/9 kl. 19 eller på Stadsbiblioteket i Halmstad kl. 18.30 på torsdag 29/9.

Det blir ett samtal om teckning, serier och bildberättande. Samtalet hålls på engelska och det är fri entré.

Moderator är Jens Andersson som är expert på serier och bokformgivning. Han driver förlagen Placebo Press, som ger ut översatta serier för vuxna, och Sanatorium förlag, som ger ut böcker som befinner sig i gränslandet mellan serier och konst.

Konstnärerna Sigga Björg Sigurðardóttir (Island) och Katja Tukiainen (Finland) bor och arbetar i Laholm under ett residens som pågår 12 september - 2 oktober 2016.

Sigga Björg Sigurðardóttir och Katja Tukiainen.

Katja arbetar brett med teckning, serier, måleri, skulptur, video och installationer. Ett politiskt, feministiskt perspektiv med ett starkt berättande finns med i hennes konst, med associationer till dockor och flickestetik. Hennes söta men inte alls harmlösa flickfigurer utgör det som Tukiainen brukar kalla sin godhjärtade flickarmé. Dessa flickor dyker upp genom hela hennes konstnärskap och återfinns även i hennes serieromaner och till och med som tatueringar.

Sigga arbetar med teckning, måleri, skulptur, animation och böcker. Hennes bildvärld för tankarna till sagor och mystiska varelser. Betraktaren möter starka karaktärer och stundtals makabra händelser och berättelser. Siggas bildspråk är fullt av surrealistisk eller mörk humor, fantasi och barndomsnostalgi och det påvisar den ibland ganska vaga gränsen mellan det mänskliga och det djuriska.

  • Onsdagen den 28 september kl. 19.00 – 20.00 på Laholms stadsbibliotek
  • Torsdagen den 29 september kl. 18.30 – 19.30 på Halmstad stadsbibliotek, Hallandscenen

Art Inside OutSamtalen är en del av residenset ”Katja Tukiainen vs. Sigga Björg Sigurðardóttir”. Arrangör är Art Inside Out - Hallands nya institution för konstnärlig residensverksamhet inom alla konstarter och uttryck.