Publikrekord vid Mickelsmäss på Varbergs fästning

När Mickelsmäss på Varbergs fästning firade 10-årsjubileum 24 - 25 september 2011 så var det med publikrekord, då 6.277 besökare kunde räknas in under de två dagarna. Hallands kulturhistoriska museum tackar samtliga medverkande – utställare, konstnärer, föredragshållare och besökare - för att årets Mickelsmäss blev en magisk upplevelse för alla sinnen 2011.

Konst möter traditionell fågelskrämma på Borggården. Brunnens gräsinstallation skapades av 360 grader konst och blomstervagn med fågelskrämma tillverkades av Trädgårdsmästeriet i Faurås.

Det var en Mickelsmäss som äntligen fick det väder den förtjänade med lagom vind och en mjuk höstsol, efter flera år av både regn och stormvindar. Det var dessutom en Mickelsmäss med det största antalet utställare drygt 60 stycken! och där tema njutbART lockade både gommen och ögat. Föreläsningar om potatisens goda smaker, halländskt vin och kaffe som passion fyllde föreläsningssalen. Skördevisor, jazz och folkmusik kunde avnjutas i kanonrum, valv och på borggården – hela fästningen och museet öppnas upp på skördefesten.

Träslövs trädgårds lusthus vid Mellersta valvet inbjöd till vila och inspirerade många.

Konstnärerna och floristernas installationer i form av bland annat sagotema, blomstervagn, hängmatta, blomsterkrona och lusthus beundrades och inspirerade säkert många till egna skapelser. Skolbarnens fina Mickelsmäss-teckningar och Jerry Niemis fotografier i museet lockade till många leenden och skratt och kan beskådas även efter Mickelsmäss, under september och oktober månad.

Utställarnas fyllda marknadsstånd frestade många så att de sålde slut, vilket betydde både nöjda utställare och besökare. Skördefesten är en unik möjlighet till möte mellan odlare/producent och kund. Här får man goda råd till allt från odling av växter eller hur man bästa kan krydda sitt kött.

Halland som matregion lever verkligen upp till sitt goda rykte under Mickelsmäss på Varbergs fästning.

För mer information kontakta Christina Andersson Wiking, 1:e antikvarie och informationsansvarig, tel 0340 - 828 37, caw@hkm.varberg.se

Hallands kulturhistoriska museum, www.hkm.varberg.se, Varbergs fästning, Tel 0340 - 828 30

Fotografier: Charlotta Sandelin/Hallands kulturhistoriska museum

Musiken är viktig på Mickelsmäss och en grupp ungdomar underhöll med folkmusik på lördagen. Samarr med Musik i Halland.