Speglingar – samtida konst möter konsthistoria

Till sommarens stora utställning i rikssalen på Varbergs fästning har Hallands kulturhistoriska museum bjudit in tio samtida halländska konstnärer att inspireras av en mångfald konsthistoriska verk ur samlingarna och skapa egna, nya verk.

Utställningen ”Speglingar” på Hallands kulturhistoriska museum på Varbergs fästning innehåller tio teman, där varje inbjuden konstnär presenterar egen, ny och aldrig tidigare visad konst tillsammans med och inspirerad av konstverk de valt ur samlingarna på Hallands Konstmuseum.

Konstnärerna har fritt fått välja verk ur samlingarna på Hallands Konstmuseum och har bland annat valt konst ur den halländska konsthistorien såsom Erik Olson och Waldemar Lorentzon från Halmstadgruppen, Nils Kreuger från Varbergsskolan. Sven X-et Erixson, Olle Baertling, Carl Magnus, Olle Ängkvist, Edvin Öhrström, Hardy Strid och Roj Friberg från 1900-talet. Bland de kvinnliga konstnärerna finns bland andra Sigrid Hjertén, Thea Ekström, Anna Berg och samtida konstnärer som Marta Runemark och Lotta Antonsson. Det som visas från samlingarna är i huvudsak måleri, men även teckning, foto, akvarell, grafik och skulptur.

Speglingar, medverkande konstnärer. Foto: Hallands kulturhistoriska museum.

Medverkande konstnärer är:

• Bengt Johansson, född 1941 i Vänersborg, bosatt i Glommen, Falkenberg.
  • Carina Fogde, född 1960 i Filipstad, bosatt i Tvååker.
  • Viktor Chapovalov, född 1955, bosatt i Kungsbacka.
  • Henrik Stenberg, född 1975 i Västerås, bosatt i Laholm.
  • Kerstin Trollberg, född 1930 i Östersund, bosatt i Laholm.
  • Eva Waller, född 1949 i Övertorneå och uppväxt i Umeå. Bosatt i Eldsberga, Halmstad.
  • Jonas Ellborg, född 1954, bosatt i Varberg.
  • Lisa Burénius, född 1963, bosatt i Södra Näs, Varberg.
  • Thomas Frisk, född 1941 i Halmstad, bosatt i Haverdal, Halmstad.
  • Inger Andersson, född 1967, bosatt i Kinnared, Hylte.

Konstnärer ur samlingarna:

Alexander von Humboldt, Anna Berg, Birgit Margareta Allen-Haage, Carl Magnus, Edvin Öhrström. Erik Olson, Hardy Strid, Lotta Antonsson, Margareta Lennmark, Marta Runemark, Nils Kreuger, Olle Baertling, Olle Waller, Olle Westam, Olle Ängkvist, Oscar Ohlsson, Pierre Olofsson, Ragnar Sandberg, Roj Friberg, Sigrid Hjertén, Sven X-et Erixson, Thea Ekström, Waldemar Lorentzon.

Utställningen är ett regionalt samarbete mellan Hallands kulturhistoriska museum, Hallands Konstmuseum, Konst i Halland och Region Halland.

Speglingar 11 juni-27 augusti 2017.