Stockholm Tango Duo på Teater Halland

Torsdagen den 13 oktober gästas Teater Halland av en musikalisk duo. Sångerskan och skådespelerskan Marie Öhrn och musikern Jens Lundberg Tarrodi som utgör Stockholm Tango Duo intar scenen med argentinska tangoklassiker på svenska. Med Öhrns fantastiska röst och Lundberg Tarrodis otroliga förmåga att behärska sin bandoneon blir kvällen hänförande.

OBS! Vid spelningen på Teater Halland medverkar Mikael Augustsson istället för Jens Lundberg Tarrodi (pga sjukdom).

Tangons huvudinstrument bandoneon var från början tänkt som en enklare orgel för sydtyska kyrkor. Det sägs att en sjöman hade med sig en bandoneon på båten till Buenos Aires. När han skulle lösa ut sig från en bar lämnade han instrumentet som betalning. Bandoneonet visade sig passa perfekt i den folkmusik som växte fram i slutet på 1800-talet i Buenos Aires. En svensk sjöman gick iland 1909 och inspirerades av musiken, sättet att berätta. Nu efter 80 år är den argentinska folkmusiken vår folkliga musik. En vi har att tacka för det här är Evert Taube. Sent 80-tal tog Sven-Bertil Taube tag i pappas rötter. Lars Forsell översatte och tolkade. Stockholm Tango Duo har släppt en CD med tangoklassiker med svensk översättning, musikaliska pärlor som utgör grunden i kvällens konsert.

Mikael Augustsson är en av europas mest framstående accordionist och bandoneonist. Han utmärker sig för sin stora musikaliska bredd både som soloinstrumentalist och ackompanjatör men även som kompositör och musikproducent. Mikael Augustsson antogs på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm som 18-åring 1994 och avslutade sina studier fyra år senare. Under denna tid reste han ofta fram och tillbaka till Buenos Aires där han bland annat undervisades av mästarna Alejandro Barletta och Nestor Marconi.

Med sin unika kunskap och utbildning från tangons hemland Argentina är han en ständigt eftersökt musiker i Europa.

- På en utbudsdag i Hässleholm i våras gav Stockholm Tango Duo ett härligt smakprov, och med tanke på att flamencoföreställningen vi tog till Varberg i våras drog så mycket folk, satsar vi igen på ett musikaliskt gästspel i Varberg, förklarar Lena Sandersson på Teater Halland.

Teater Halland kombinerar dessa musikaliska proffs med lokala förmågor. Kvällen inleds med en dansföreställning i tangostil av elever från Löftadalens Folkhögskolas danslinje, ABF:s dansgrupp och Peder Skrivares dansesteter under ledning av Lena Cederwall-Broberg.

- Vi kan lova en helkväll med smäktande toner, argentinsk puls och möjlighet till argentinska njutnig även för gommen, avslutar Lena Sandersson.

Se även: http://www.stockholmtangoduo.se/

För mer information

www.teaterhalland.se