Teater Halland sätter upp “En Midsommarnattsdröm”

Samarbetet mellan regionteatern i Halland och Tjolöholms Slott strax utanför Kungsbacka fortsätter sommaren 2012 med Shakespeares "En Midsommarnattsdröm". Föreställningen ges under tre veckor i juli-augusti, vid Tjolöholms slott i den stora vackra ladan kallad Magasinet. Biljetterna släpps i början av nästa år.

“En Midsommarnattsdröm” i Tjolöholms slotts stora lada sommaren 2012

Anknytningen till William Shakespeare kan man säga sitter i väggarna på Tjolöholms Slott. Blanche Dicksons privata vardagsrum benämns “Fru Dicksons boudoir”. Här är väggarna är prydda av figurer ur just En midsommarnattsdröm.

- Att spela En midsommarnattsdröm är just ett drömprojekt och responsen vi får när vi på Tjolöholms Julmarknad när vi nu presenterar satsningen på att skapa en teaterlada på Västkusten är fantastiskt, säger Maria Ericson, teaterchef på Teater Halland.

Daniel RylanderRegissör för En Midsommarnattsdröm är den unge men rutinerade Daniel Rylander. Han gick ut regiutbildningen vid Köpenhamns Teaterskole 2008 och har hunnit etablera sig främst i Danmark. Där har han regisserat både klassiker som Solens barn av Maxim Gorkij och helt nyskrivna pjäser som Valkyrien av Line Mørkeby. Vidare har Rylander varit konstnärlig ledare för Teater Momentum vol 3.0 i Odense, ett arbete som gav honom talangpriset vid Årets Reumert i Köpenhamn 2010.

Hans senaste uppdrag är den stora familjesatsningen Pippi på Ålborg Teater i Danmark. På Teater Halland har han regisserat den starka historiska monologen Mannen med Läderbollen som teatern satte upp i Vita Munken på Varbergs fästning våren 2011. Ett samarbete som teaterchef Maria Ericson verkligen talar gott om:

- Daniel Rylander är en spännande och mycket medveten regissör. Efter Mannen med Läderbollen känns det känns fantastiskt roligt att nu göra en större uppsättning med honom, berättar Maria Ericson. 

För att förvandla Magasinet till ett dramatiskt scenrum har Nynne Moe, ung dansk scenograf, engagerats. Moe har hunnit med många scenografiska arbeten på de danska scenerna, vid tre tillfällen tillsammans med Daniel Rylander, nu senast på Ålborg Teater.

En Midsommarnattsdröm kommer att spelas på Tjolöholm under en tre veckor under juli-augusti. Biljetterna släpps redan i början av nästa år.

Den 25 november kommer regissör Daniel Rylander, scenograf Nynne Moe till Varberg för att träffa teaterns medarbetare och göra en visit i den blivande spelplatsen på Tjolöholm tillsammans med teaterchefen.

Om En Midsommarnattsdröm

Det stundar till bröllop i Aten mellan hertig Teseus och amazondrottningen Hippolyta. Kärleken drabbar den unga Hermia som är förälskad i Lysander som också älskar henne - men som av hennes pappa Egeus inte anses duga åt henne. Han vill hellre se den unge Demetrius som sin dotters man, men Demetrius å sin sida älskas besinningslöst av Helena. Hermia och Lysander flyr ut i skogen och Demetrius följer efter, full av svartsjuka springer Helena efter Demetrius.

Ute i skogen övar i hemlighet några amatörskådespelare en pjäs som de vill spela på hertigens bröllop. I stan vågar de inte fjanta runt med teater, tänk om någon ser.

I skogen finns också alvernas kung och drottning och inte minst deras oberäknelige narr Puck. Ute i naturen möts alla sidor av livet och sidor hos människorna som de inte visste fanns. Långt bort från den trånga vardagen kan passioner få fritt spelrum, och inget är längre det samma.

En Midsommarnattsdröm är en underhållande och överraskande föreställning om kärlek, passion och erotik. Om nödvändigheten att ibland låta passionen, inte normen, styra valen i livet.

För mer information, kontakta:

Teater Halland

PR- och Marknadsansvarig: Lena Sandersson, tel 0768-08 89 25, lena.sandersson@teaterhalland.se

Teaterchef: Maria Ericson, maria.ericson@teaterhalland.se