Thriller i fästningsvalvet - sommarpremiär

Torsdag 30 juni är det sommarpremiär för Teater Hallands verklighetsbaserade drama "Mannen med Läderbollen". En stark pjäs av Ingegerd Monthan, en dramatiker med rötterna i Halland. För drygt 20 år sedan skrev Monthan berättelsen under en vistelse i sommarhuset i Steninge. Första gången dramat sattes upp var vid en monologfestival på Kulturhuset i Stockholm då med Leif Sundberg i rollen.

Ur föreställningen Mannen med läderbollenNu har skådespelaren Lasse Carlsson, som även medverkat i Teater Hallands ungdomspjäs "Genom Blodet", den tuffa uppgiften att nio sommarkvällar bära upp rollen som ynglingen Sven Månsson i spelplatsen Vita Munken på Varbergs Fästning. Karaktären Sven Månssons otacksamma uppgift att röja Erik XIV:s femårige son Gustaf ur vägen blir något han djupt får ångra.

Teater Halland har sedan något år ett utökat uppdrag att även spela för vuxna och under turismsäsongen och ser fram emot att komplettera utbudet. Dessutom vill man hitta nya spelplatser och redan förra året spelades "Spisa Strindberg - min middag med August" samt barnmusikalen "Malla Handlar" på fästningen. Teaterchef Maria Ericson ser mycket fram emot sommarens medeltidsdrama. 

 

 

- Monologen är otroligt stark, miljön är magisk och Lasse Carlsson är en fantastisk skådespelare. Vi gav allmänheten en försmak redan i påskas och fick fantastisk respons från ungdomar och vuxna som kom, berättar Maria Ericson entusiastiskt. Pjäsen är en nagelbitare och vi har därför satt en lägsta ålder till 12 år, och vi hoppas på många vuxna och familjer med tonåringar som vill få en gemensam upplevelse.

 

 

För regi står Daniel Rylander, ung regissör verksam i Sverige och Danmark, bland annat Århus Teater. För scenografi och kostym svarar Ida Gunnarsson från Varberg. Vita Munken är ny som spelplats men efter att publiken upplevt thrillern "Mannen med Läderbollen" lär det nog ske igen.