Ull i kubik från får till färdig vante

Snart är det dags för årets upplaga av Ull i kubik på Öströö Fårfarm i Tvååker. Känn atmosfären i en jurta – ett ulltält från Centralasien, hör om helt nya användningsområden för ull, följ kedjan i verkliga livet "från får till färdig vante", köp ull av olika kvalitet och delta i workshopar!

Två får.

– Med Ull i kubik vill vi nå ut till såväl den breda allmänheten som fårägare, ullhantverkare som uppfinnare som gillar utmaningar, förklarar Marita Jönsson, utvecklare på Kultur i Halland – Slöjd. För att ta rätt på det fantastiska råmaterial som ull är, måste vi utmana uppfinningsrika innovatörer att komma på nya användningsområden. I Sverige har vi uppskattningsvis 1000 ton ull per år att utmanas av!

I år är det åttonde gången som Ull i kubik arrangeras och konceptet med försäljning av ullhantverk, föreläsningar, workshops och råullsmarknad har växt under åren. En viktig del är utbytet av kontakter och kunnande bland såväl utställare som föreläsare och besökare.

Söndag den 30 september kl. 11-16 på Öströö Fårfarm

Boka in söndagen 30 september kl. 11-16 i kalendern och besök Öströö Fårfarm för en heldag i ullens tecken!  På plats finns ett trettiotal utställare, slöjdare, hantverkare och konstnärer som alla jobbar med ull i någon form. I årets workshopar kan du lära dig mer om ryavävning, nåltovning, traditionell tovning och spetsstickning.

Föreläsningar med olika perspektiv på ull

Linnea Johnsson från utvecklingsföretaget The Loop Factory föreläser under rubriken "Nya innovationer med ull".

Eva Leandersson från Evas Ullkläder berättar om sina erfarenheter av ullkläder och hur materialet beter sig i varmt respektive kallt klimat under rubriken "Ullkläder för alla väder".

Kerstin Paradis Gustafsson, som 2017 fick Region Hallands kulturpris för sin långa gärning med ull, visar en jurta, ett centralasiatiskt tält som nomadfolken traditionellt har använt. Kerstin lär oss mer i föredraget "Jurtan – ett flyttbart hem gjort av ull".

Åkulla Outdoor pågår i närheten

I år sammanfaller Ull i kubik med friluftsfestivalen Åkulla Outdoor, så i området finns det aktiviteter att ta del av för ullentusiasten, friluftsfantasten eller för den som vill lära sig mer och spendera en höstdag i Åkullaområdet.

Ta bussen från centrala Varberg

Det finns även möjlighet att ta busslinjen Åkturen till Öströö från Varberg. Avgångarna stämmer bra överens med ankommande tåg från Halmstad och Göteborg. För mer info och tidtabell: visitvarberg.se, ullikubik.se eller hallandstrafiken.se

Arrangörer

Ull i kubik arrangeras av Öströö Fårfarm AB, Studiefrämjandet Halland, Naturskyddsföreningen, Kerstin Paradis Gustafsson, Hallands Fåravelsförening, Evas Ullkläder och Kultur i Halland – Slöjd.

Detaljerat program och mer information finns på www.ullikubik.se