Vinnare i kortfilmsfestivalen PLAY

Lördagen 12 september avgjordes PLAY 2016, filmtävlingen som också är uttagning till den nationella kortfilmsfestivalen Novemberfestivalen.

Vinnare i PLAY 2016

Vinnare i Tungvikt är:

Efterklang av Jimi Vall Peterson

Motiveringen lyder: En vacker och genomtänkt film på flera plan som förmedlar mycket, inte minst en stark ljud- och bildupplevelse. En film som säger så mycket utan ord. Så självklar!

Vinnare i Mellanvikt:

I duschen tänker jag på det som mest av Robin Nicolina Gustafsson

Motiveringen lyder: På ett proffsigt sätt lyckas regissören visualisera en väldigt stark känsla med väldigt enkla medel.

Det är 4:e året i rad som Robin vinner mellanviktpriset! Hennes och Jimis filmer kommer nu representera Halland i tävlingskategorin Mellanvikt respektive Tungvikt på Novemberfestivalen som äger rum 25 - 26 november, och som vanligt i Trollhättan.

Två filmer valdes ut som urvalsfilmer. Det innebär att de får en chans att komma med i tävlan under Novemberfestivalen.

De är:

Urval 1: Hård av Mahir Tatarevic´ och Daniel Björk Björnander

Motivering: I den här filmen får juryn en bild av en person med många sidor.
För en otroligt genomtänkt story och en film med mycket nyanser.

Urval 2: Fraktal av John Anderberg

Motivering: En film som är oväntad, ger en stark känsla och som är väldigt spännande. Kort, koncis skräck.

En rad andra priser delades ut, och det mest ärofulla är väl ändå Publikens pris:

Publikens pris: Konrad Baums hissnande resa av Nils Cantillana Wiklund.
Filmen är gjord av Nils som precis påbörjat sitt andra år på Katrineberg folkhögskolas filmlinje.

Jurymedlemmen Louise Morberg driver DocLounge Varberg och vill ge vinnaren av priset "Bästa dokumentär" ett extra tillfälle att få sin film visad.

Bästa dokumentär: Malin av Jimi Vall Peterson

Bästa manus / story: Konrad Baums hissnande resa av Nils Cantillana Wiklund.
Motivering: En smart och genomtänkt story helt enkelt!

Bästa höjdpunkt: Fraktal av John Anderberg.
Motivering: Ett pris till en film som har det där lilla extra. Som exempelvis en sekvens som berör, upprör, eller får en att skratta till och gör att just den där scenen aldrig kommer att glömmas bort.

Filmhuspriset är Kultur i Halland - Film och Katrinebergs folkhögskolas pris och består av äran, viss tekniklån till nästa kortfilm, samt 2000 kr.

Filmhuspriset: Hård av Mahir Tatarevic´ och Daniel Björk Björnander.
Motivering: En viktig o ärlig berättelse om unga människor som inte hittar sina vägar. Berättad med ett formspråk som stärker innehållet och fångar tragedin och hopplösheten på ett enkelt men obönhörligt sätt.

PLAY kortfilmsfestival 2016

Den årliga kortfilmsfestivalen PLAY är ett forum för filmare och filmintresserade med visningar av kortfilmsbidrag från unga halländska filmare. I PLAY tävlar man in två olika ålderkategorier sk. "viktklasser": Mellanvikt 16 - 19 år och Tungvikt 20 - 26 år. PLAY är en regional uttagning till Novemberfestivalen i Trollhättan.

Tidigare års filmbidrag kan du se på Halmstad kommuns Vimeokanal.

Mer information om Novemberfestivalen - arena för ung svensk film finns på: www.novemberfestivalen.se

PLAY arrangeras av Nolltrefem/Halmstad kommun, med stöd av Region Halland och Halmstad teater.

Årets PLAY-jury bestod av:

Frida Talik

Frida Talik arbetar som konstnärlig ledare på Teckningsmuseet i Laholm. Hon är utbildad konstnär, animatör och bildlärare på Konstfack och har under många år arbetet med olika animationsprojekt och skapat filmer med barn och ungdomar. Under flera år på Teckningsmuseet och skolor runt om i Halland. På skolor i hela Stockholmsområdet, på UR´s medieverkstad och för Film i Stockholm.

Joakim Andersson

Joakim är uppvuxen och bosatt i Halmstad och började sin filmbana redan i unga år med att spela in långfilmsdrama i skogen. Vid gymnasievalet föll det sig därför naturligt att välja tv & filmlinjen på Sturegymnasiet. Efter jobb som frilansande tv-fotograf och studier vid Hyper Island i Stockholm jobbar han nu som filmfotograf och redigerare på Mecs reklambyrå i Halmstad. Tävlade och vann Playfestivalen 2008 med filmen "På håret", och även varit konferencier för festivalen tre år. Joakim gillar nästan all film. "-Bara den är bra"

Louise Morberg

Utbildad filmvetare vid Högskolan i Halmstad samt Göteborgs universitet. Är sedan 2013 projektledare för Doc Lounge Varberg - en dokumentärfilmsklubb i Varberg på Teater Halland som är en del i det stora skandinaviska nätverket Doc Lounge. Arbetar numer även som scenkonstkonsulent på Riksteatern Väst.

John Axel Eriksson

John är utbildad vid Stockholms Elementära Teaterskola. Han är igenkänd från filmerna Farväl Falkenberg, Beck - den svaga länken, Arne Dahl - misterioso och Blondie. Utöver dessa har han medverkat i flertalet kort- och novellfilmer, samt en mängd teateruppsättningar i Stockholms undre teatervärld. På dagarna jobbar han i IT-branschen som mjukvaruingenjör. Han är född och uppvuxen i Falkenberg, Halland.