Släppefest 28 april

Kultur i skolan är den första stora gemensamma satsningen i den nya kulturplanens namn.

Vi har nu samlat Hallands kulturutbud för skolorna i en katalog, detta för att göra kulturen i skolan mer tillgänglig och för att underlätta för er att hitta i det stora härliga utbud som finns. Detta firar vi med en släppefest (releaseparty) där vi också visar upp goda exempel på Skapande skola, workshops, föreläsningar, mat, dryck, ett mässområde och mycket mer!

Varmt välkommen till Släppefest den 28 april!

Du som arbetar som pedagog, rektor, kultursamordnare, är politiker eller på annat sätt arbetar med kultur i skolan är välkommen! Vi visar vad det halländska kulturlivet erbjuder förskola, grundskola och gymnasium i form av föreställningar, konserter, utställningar och pedagogiska program.

Omslagsbild kulturkatalogPlats: Teater Halland i Varberg, Birger Svenssons väg 28 (Monarkområdet)

Tid: Torsdagen den 28 april klockan 14:45 till 19:00

Anmälan: Anmäl dig senast den 15 april per e-post till Bea Lindell på Region Halland, bea.lindell@regionhalland.se. Anmälan är bindande. Evenemanget är kostnadsfritt.

OBS! Begränsat antal platser och vi förbehåller oss rätten att se till att samtliga kommuner blir representerade på evenemanget.

14:45 – 15:00  Registrering och Kaffe

15:00  SIMSOAK!
SIMSOAK drivs av en konstant strävan efter att varje gång framföra den ultimata showen som utstrålar positiva vibrationer och glädje! De har skapat ett helt unikt sound, en crossover mellan allt från jazz, blues och funk till modern hip-hop och R'n'B. Gruppen har de senaste åren spelat på de stora scenerna runt om i Sverige, bland annat har de varit med i succémusikalen ”High School Musical”, de har också medverkat i programmet Talang 2010.

15:15  Kulturchef Eva Nyhammar hälsar Välkommen

15:30  Lotta Brilioth Biörnstad, Kulturrådet, koordinator för barn- och ungdomskultur
Lotta Brilioth BiörnstadHur arbetar vi för att förverkliga de kulturpolitiska målen? Den nationella kulturpolitiken ska främja allas möjlighet till kulturupplevelser, bildning och till att utveckla sina skapande förmågor. Men hur gör vi det? Kulturrådets koordinator för barn- och ungdomskultur berättar om strategier, bidrag, informationsinsatser och en ständigt pågående dialog som redskap för att förverkliga FN:s barnkonvention.

16:00 – 18:00  Mat, Mingel och Mässa!
Här får du chansen att ta del av våra aktörers utbud, möta dem som varje dag arbetar med kultur i skolan, ta del av flera goda exempel från Skapande skola, njuta av halländsk mat och dryck, delta i spännande workshops och såklart möta kollegor från hela Halland.

16:00 – 18:00  Öppna workshops:

• 1: Ordkanon med Matiss Silins
    Matiss har sin bas i Poetry Slam och har genom åren vunnit två Borås Open, varit med i ett bra gäng SM-finaler, styrt upp såväl ordkoreografier på dansfestival som orddesign på Fashion Days, uppträtt på Sveriges största festivaler och även på några riktigt små, bloggat om kampsport, krönikörat, snackat om skrivande i Sveriges Radio P3 (chickitiwaowao!) Genom Ordkanon.se har Matiss gett ett hundratal uppskattade kurstimmar på skolan med enstaka workshops eller längre planerade arbeten ute på skolorna. Workshop som ”att våga scenen” hur vågar man se säker ut inför en publik trots att man är nervös eller verktyg till att utforska sitt eget skrivande eller hur använder man Bloggen och sociala forum för att skapa skrivarlusta.
  • 2: Skapa egen scenografi
    För vuxna som vill prova på workshop för förskole- och lågstadieelever. Att själv få skapa ger upprymdhet och total koncentration. I den praktiska verkstaden får ni bygga egna scenmodeller och arbeta med att ljussätta scenografin. Hur förändras den, när du vrider från varmt till kallt ljus?!
  • 3: Skapa med Katarina Segerbrand
    En virk-workshop med Katarina Segerbrand, designer från Onsala.
    Med T-shirts som sett sina bästa dagar, virkar vi antingen på ett större gemensamhetsprojekt eller så blir det mindre, individuella tingestar.
  • 4: Animera med Teckningsmuseet
    Kom och prova på att göra animerad film! Vi provar olika tekniker och improviserar under kameran med färger och former.
    Ta del av vår välbeprövade arbetsmetod och se hur arbetet med animerad film berikar språket och bildberättandet genom alla sina aspekter av skapande.

Katti Hoflin18:00 – 19:00 Katti Hoflin: Vad händer när man involverar barn i utveckling av verksamhet och verkligen låter dem vara delaktiga?
Katti Hoflin är programledare, författare, dramatiker och artist men också ansvarig för barn- och ungdomskultur på Kulturhuset i Stockholm. Katti kommer att berätta för oss om den senaste verksamhet hon skapat i Kulturhuset: TioTretton.

Vad händer när man involverar barn i utveckling av verksamhet och verkligen låter dem vara delaktiga? Resultatet är ett specialbibliotek för 10-13-åringar där medarbetarnas särskilda kompetenser var en av de viktigaste faktorerna.

Bättre utan hund19:30 – 20:30  För er som vill erbjuder vi föreställningen: Bättre utan hund
Efter ett manus av Allan Edwall baserat på Frans Kafkas novell "Blumfeld - en gammal ungkarl". Teater Hallands uppsättning är regisserad av Josefine Andersson, känd som en i 123-Schtunk, och med skådespelaren Petter Heldt i rollen. En pjäs för både vuxna och gymnasieelever. Humoristiskt, vemodigt och varmt.