Folkmusikgruppen Nordic har just turnerat i Halland

Uppskattat band med internationell slagkraft

Nordic är ett av Sveriges bästa och mest uppskattade folkmusikband. Med en smittande spelglädje och charm har bandet gjort succé såväl i Sverige som utomlands. De senaste årens framgångar har lett till flera utmärkelser och tagit bandet till scener i bland annat i Italien, Holland, Tyskland, Danmark, Finland, Polen, Lettland och Norge.Nordic. Foto: Mattias Lundblad

Experimenterar för att hitta nya uttryck

Med rötterna i folkmusiken och med ett stort kunnande experimenterar trion friskt för att hitta nya uttryck. Resultatet blir stundtals filmiska kompositioner fyllda av klanger, rytmer, groove, reggae och improvisation. Den udda sättningen: cello, nyckelharpa och mandolin, ger gruppen ett helt eget sound och bidrar till det experimentella uttrycket.

Hyllas av både press och publik

I och med succédebuten ”Metropol” som kom 2008, blev trion beskriven som svensk folkmusiks nya älsklingar. Bandets senaste skiva "Hommage" kom 2012 och har hyllats av såväl pressen och lyssnare. Arbetarbladet skriver: "Trions nykomponerade moderna folkmusik och ekvilibristiska spel hör till det mest vitala och intelligenta som genren i dag kan uppvisa.”

Årets grupp 2011

Vid Folk- och världsmusikgalan 2011 blev bandet utsett till ”Årets Grupp” med följande motivering:
"Strängar i sällsynt samklang parade med nyfikenhet som inte väjer för det annorlunda och oväntade. Grovt och grant på samma gång. En grupp som syns och hörs med en energi och charm som slår ut det mesta."

Vid Folk- och världsmusikgalan 2010 mottog Nordic priset ”Årets samspel”.

Nordic består av

• Anders Löfberg – cello