Fritidspersonal erbjuds fortbildning i slöjd

Välkommen till en heldag i slöjdens anda! Kultur i Halland – Slöjd erbjuder dig som är pedagog inom fritidsverksamhet en inspirerande dag där slöjd och kreativt skapande är i fokus. Duktiga handledare lotsar såväl erfarna som oerfarna händer i material, tekniker och redskap. Med denna slöjdfortbildning vill vi ge dig fler verktyg inför mötet med barns lust till eget skapande.

Böcker, broderi, tovad figur.

Detta är första gången vi vänder oss till pedagoger som arbetar inom fritidsverksamheter och vi gör det med koppling till vår pågående satsning Hej Slöjd! I denna satsning utgår vi från paragrafer i barnkonventionen. Om intresse finns, är vi intresserade att erbjuda återkommande fortbildningsdagar i samråd med rektorer/fritidspersonal framöver.

Vi önskar att alla barn ska få möjlighet att uttrycka sej med slöjden som medel i de sammanhang där barnet så finner att det är lämpligt.

Halmslöjd, plåtslöjd och trä.

Pedagogisk fortbildning i slöjd för fritidspersonal

Plats: Katrinebergs folkhögskola, Vessigebro
Tid: Onsdag 1 november, kl. 8.30–15.45
Kostnad: Endast för kost, 255 kr. Faktureras.
Kultur i Halland – Slöjd står för all materialkostnad.

Anmälan senast den 2 oktober till utbildnings- och eventservice på www.regionhalland.se/slojdfortbildning. Anmälan är bindande.

Program

En valbar workshop på f.m. och en på e.m.

8.30–9.00 Registrering och kaffe i matsalsbyggnaden

9.00–9.30 Välkomna och uppstart med Emma Andersson och Marita Jönsson, Kultur i Halland – Slöjd.

Emma Andersson, barnkulturdesigner och projektledare för Hej Slöjd! delar med sig av sina erfarenheter från satsningen som pågår under 2017 ute på fritidshemmen i Halland. I satsningen utarbetar barn en slöjdutställning som kommer att visas på Hamnmagasinet i Varberg, hösten 2018. I satsningen utgår Kultur i Halland – Slöjd från Barnkonventionens artiklar 12 som handlar om barns rätt att få sin röst hörd och artikel 31 som rör barns rätt till lek, vila och fritid.

9.30–12.00, välj en workshop, max 10 personer per grupp:

Textil, tyg och broderi med Emma Ihl

Här får du testa att brodera på ylle med applikationer och enkla stygn. Genuina och enkla material ger ett proffsigt resultat. Det broderade kan sedan förvandlas till en brosch, ett armband eller ett litet fodral.

Metallslöjd, återbruk med Karolina Witt

Vad kan man göra av gamla konservburkar, läskburkar och kapsyler? Här får du göra en vacker blomma eller flera av metallskräp. Vi går igenom verktyg och materialens förutsättningar. Plåtslöjd är roligt för både barn och vuxen.

Halmslöjd med Marita Jönsson

Vi börjar med att rensa och blötlägga halmen. I blött tillstånd är halm betydligt starkare än torkad. Du påbörjar en liten mobil, kanske tillsammans med en kollega, en tillsammans-krona. Vi gör också en enkel halmfigur som kan dekoreras på olika sätt beroende på lust och motorik.

12.00–13.00 Gemensam lunch

13.00–15.30, välj en workshop, max 10 personer per grupp:

Nåltovning, ull med Erik Torstensson

Nåltovning är ett sätt att skapa tredimensionella figurer i ull, utan att behöva använda såpa och vatten – som vid vanlig tovning. Tekniken lämpar sig bra för arbete med barn eftersom den inte kräver några speciella förberedelser och snabbt ger ett resultat; figurer som både går att leka med och tova vidare på vid ett senare tillfälle. Vi går igenom olika grundtekniker och lär oss om vilka material som är bra att jobba med.

Bokbinderi, papper med Per-Anders Hübner

Denna workshop visar grunden i hur en bok är uppbyggd. Med ett fåtal verktyg, en bunt papper samt nål och tråd, binder vi en enkel anteckningsbok. Ambitionen är självklart att ni som pedagoger i fortsättningen skall kunna göra samma sak tillsammans med barn.

Slöjda i trä med Lina Envall

Vad tänker du när du ser en hög av nyligen avverkade grenar/ pinnar? Själv ser jag korgar och krokar och leksaker. Du får lära dig att ta hand om materialet och hur du kan använda det. Vi använder olika verktyg, diskuterar säkerhet, verktygsvård och hur förutsättningarna ser ut för att arbeta med trä i era fritidsverksamheter. Vi gör ett klart föremål och ni får massor av inspiration.

15.30–15.45 Utvärdering och avslut Kultur i Halland – Slöjd

Frågor om innehållet till Marita Jönsson, tel. 035-17 98 81 marita.jonsson@regionhalland.se

Porträttfoton av handledarna.

Presentation av handledarna

Erik Torstensson – Ull

Textilkonstnären Erik Torstensson, eller man of wool som han också kallas, arbetar främst med ull som material. Genom att utgå från fibrer skapar han såväl garner, skulpturer och textilier på ett experimenterande sätt. Erik jobbar också pedagogiskt med sin konst och leder såväl kurser på folkhögskolenivå som på studieförbund och också med barn. Han är bosatt i Göteborg men åker runt i hela Sverige både för att berätta och visa sina skapelser.

Emma Ihl – Textil, broderi

På instagram kallas hon Stygnen och är en brodös som tagit sin hobby till yrke. Emma håller kurser med både vuxna och barn runt om i landet och skapar färgglada broderier i vadmal och ull. Emma har en pedagogisk bakgrund och senare också en slöjdledarskapsutbildning från Göteborgs universitet, men valde år 2016 att satsa helt på sitt skapande och idag är detta hennes heltidssysselsättning.

Per-Anders Hübner – Bokbindare

I en verkstad precis vid Nissan i Halmstad finns en av landets främsta bokbindare. Här skapar Per-Anders böcker för hand i både gamla och nya tekniker. Han har ofta lärlingar och drivs av att föra traditionen om bokbinderi vidare. Han började sin egen karriär som bokbindare vid milleniumskiftet som lärling och har senare också utbildat sig på Leksands Folkhögskola och också i Frankrike. Idag syns hans böcker nationellt men också internationellt på utställningar och event.

Karolina Witt – Plåt

I Halmstad finner vi också Karolina Witt som är aktiv i Hemslöjdsföreningen i Halmstad och också utbildad slöjdhandledare för barn och unga. Karolina själv har rötter i teaterns värld där hon nu skapar olika scenkläder för exempelvis revyer. Som ett led i att ta tillvara jordens resurser, arbetar Karolina framför allt med återvunnet material. Det kräver fantasi och uppfinningsrikedom men blir en spännande utmaning.

Lina Envall – Trä

Lina är född och uppvuxen i Stockholm. Lina har bl a gått Högre Hemslöjdsutbildningen vid Handarbetets Vänners skola och sedan ytterligare tre år på trälinjen på Sätergläntan. Lina har utvecklat sina färdigheter genom mycket träning och studerande av materialet. Sedan några år tillbaks bor Lina strax utanför Halmstad. Idag täljer Lina med barn och låter barnen vara med och se möjligheter i materialet.

Marita Jönsson – Halm

Marita arbetar som en av två utvecklare i slöjd och konsthantverk på Kultur i Halland. Arbetet har förändrats från att tidigare inneburit mycket pedagogiska uppdrag till idag oftast anlita fria aktörer. Marita kom i kontakt med halmen under utbildningstiden på Handarbetets Vänners skola då hon gick Högre Hemslöjdsutbildningen. Halm finns i vår närhet och är ett billigt material vilket lockar till experiment. Det finns mycket kulturhistoria från hela världen