Lärarfortbildning med Nobelmuseet

Den 24 oktober kommer Nobelmuseet på besök till Hallands kulturhistoriska museum med ett program som vänder sig till lärare i årskurs 7-9. Med utgångspunkt i Alfred Nobel och Nobelpriset vill Nobelmuseet synliggöra den kreativa processen och dess betydelse för individen och samhället.

Hur kan man arbeta med Alfred Nobel, Nobelpriset och Nobelpristagarna i klassrummet?

Program för pedagoger - lärarfortbildning

Den 24 oktober kl. 16-19 kommer Nobelmuseet på besök till Hallands kulturhistoriska museum med en presentation av Alfred Nobel och Nobelpriset. Programmet vänder sig till lärare i årskurs 7-9. Varje lärare får material på CD med lärarhandledning som kan användas direkt i undervisningen. Fika ingår. Anmälan till tel. 0340-82845 senast 18 oktober.

Mer information: asa.axberg@hkm.varberg.se , tel. 0340 – 82835.

Syftet med programmen är att de ska inspirera barn och ungdomar att tro på och ta tillvara på sina idéer och sin förmåga att påverka och förändra den värld de lever i. Med utgångspunkt i Alfred Nobel och Nobelpriset vill Nobelmuseet synliggöra den kreativa processen och dess betydelse för individen och samhället. Nobelpristagarnas arbete fungerar som inspirerande exempel som visar betydelsen av alltifrån vikten av att hitta det lekfulla och lustfyllda till att kämpa i motgång.

I dagsläget finns tre förslag på hur man kan arbeta med Alfred Nobel, Nobelpriset och Nobelpristagarna i klassrummet:

  • Till mänsklighetens största nytta. Ett lärarmaterial om Nobelprisbelönat arbete som förändrat världen.
  • Idéer som förändrat världen! Ett lärarmaterial om innovation.
  • Vad är en entreprenör? Ett lärarmaterial om entreprenörskap.

Som exempel på Nobelprisbelönat arbete tar vi upp Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1945 då Alexander Flemings belönades för upptäckten av penicillinet. Förutom penicillinet finns material om ett dussin Nobelprisbelönade arbeten. Mer information finns på Nobelmuseets hemsida: www.nobelmuseum.se

Ett samarbete mellan Nobelmuseet och Hallands kulturhistoriska museum