Levla lärandet!

Levla lärandet! - En heldagskonferens på Kungsbacka teater om den samtida barn- och ungdomskulturens betydelse för lärandet.

Levla lärandet!

Levla lärandet är en kostnadsfri konferens för kommunerna i Halland som äger rum den 29 oktober 2013, kl 8.30 - 16.15.

Ur programmet:

Petter - Så blev jag artist

Foto: Adam Falk/Winter ProjectsDet var flera olika händelser som ledde Petter fram till artistyrket. Skolan hade gått åt skogen men Petter lyckades tackla alla sina motgångar för att hitta sitt område inom musiken och skapandet.

I sin personliga föreläsning Så blev jag artist berättar Petter om ordblindheten, sin akademiska familj och hur komvux blev hans sista utväg. I skolböckerna upptäckte han en ny värld av ord och språk som med tiden tog sig in i Petters svenska raptexter. Han berättar också om hur en subkultur som hip-hopen gav honom självförtroendet tillbaka och något att identifiera sig med.

Johanna Koljonen: Fantastiska världar – genrekultur och hopp i ungas läsning

Ungas läsning är hotad, men samtidigt är en passionerad kärlek till genrefiktion (inklusive romaner och seriealbum) en viktig del av identitet och umgänge för många. Johanna Koljonen diskuterar det nya medialandskapet med Litterturutredningen och läsarna av seriealbum och bokserier som ingång.

Foto: Stina Gullander/Sveriges RadioJohanna Koljonen (f 1978 i Helsingfors) är författare, programledare och kritiker verksam i Sverige. Hon skriver manus till den nordiska mangan Oblivion High, är medförfattare till boken Främling om Carola Häggkvist, och delägare till produktionsbolaget Rundfunk Media AB som gör radio, TV och webb. Hon satt i juryn för Augustpriset 2011, är ledamot i Svenska Serieakademin. och var ledamot i regeringens Litteraturutredning 2011-12. Tillsammans med Sofia Mirjamsdotter belönades hon med Stora Journalistpriset för initiativet till twittersamtalet #prataomdet som ledde till en bred offentlig debatt om förhandling och övergrepp i sexuella situationer. År 2010 vann hon SVT-frågesporten På spåret tillsammans med Marcus Birro.

Jonas Linderoth - Datorspelens plats på lärandets tallriksmodell

Jonas Linderoth, docent i pedagogik och spelforskare kåserar, inspirerar och problematiserar kring datorspel, kultur och lärande.

Erik Hannerz - Do it yourself!

Om icke-formella lärandeprocesser och ungas mötesplatser. Vad innebär ett DIY-tänk i termer av lärande och delaktighet? Erik Hannerz är doktorand i sociologi vid Uppsala Universitet och disputerar hösten 2013 på en avhandling om subkulturella handlingar, identiteter och meningsstrukturer.

Fredrik Holmberg: Om medie- och informationskunnighet i skolan

Film- och mediepedagogen Fredrik Holmberg knyter ihop dagen – i ljuset av medie- och informationskunnighet i skolan Film, TV, internet, berättelser och språk - Fredrik Holmberg har arbetat och undervisat om dessa områden i över 20 år.

Olivia Bergdahl - Konferencier

Olivia började uppträda med sin poesi redan som 14-åring och 2007 blev hon svensk mästare i Poetry Slam. Hon har turnerat runt i hela Sverige, både på scen och i klassrummen. Olivia är en stor scenpersonlighet och en levande inspiratör för alla unga som vill uttrycka sig på olika sätt.
Hösten 2008 startade hon samarbetet med fyra unga stråkmusiker under namnet Poesiorkestern. Stråkmusikerna har smakfullt arrangerat musik som förstärker Olivias ordrikedom. Vi kommer att få uppleva hur ord och musik smälter samman till en upplevelse med hjärta, lekfullhet och humor.

Läs mer om programmet och hur du anmäler dig i dokumenten i högerpalten.