Mötesplats barnkultur med Suzanne Osten

Mötesplats barnkultur 16 januari bjuder på den omtalade filmen Flickan, mamman och demonerna och därefter blir det ett samtal mellan kvällens gäst Suzanne Osten och Anna Eriksson från Kultur i Halland – Film. Det är fri entré och den här gången träffas vi i Kungsbacka!

Är du intresserad av vad som händer inom barnkulturområdet och vill träffa andra intresserade, är det Mötesplats barnkultur du ska besöka!

Kvällens gäst: Suzanne Osten

Suzanne Osten. Foto: Kalle RönnåsenVår gäst Suzanne Osten är regissör, filmare, författare och under de två kommande åren Sveriges Filmambassadör för barnfilm. En förgrundsgestalt inom svenskt kulturliv som banat väg för en helt ny syn på barn- och ungdomskultur. I mer än trettio år drev hon Unga Klara där hon gestaltade nya ämnen i sina produktioner, långt innan andra vågat.

Inför filmpremiären av den självbiografiska filmen Flickan, mamman och demonerna fördes en uppmärksammad diskussion om åldersgränsen för vad barn bör, och får se på bio. Filmen som tar avstamp i regissörens egen barndom skildrar en psykiskt sjuk mamma som låser in sig med sin åttaåriga dotter i en lägenhet fick från början en 15-årsgräns, men har efter ett omprövande fått 11-årsgräns. Suzanne menar att det är ett svek mot barnen att utesluta dem från diskussionen om livets stora frågor, där sjukdom och död är ofrånkomliga ingredienser. Barn söker vägledning genom existentiella frågor och att låtsas som att alla som är sjuka blir friska, och att det inte finns några problem är att luras – och det vet barn, menar Suzanne Osten.

Program måndag 16 januari

Vi träffas på Biograf Facklan i Kungsbacka.

Kl 16.30 Kaffe/smörgås och mingel.

Kl 17.00 Filmvisning Flickan, mamman och demonerna.

Kl 18.30 – ca 19.30 Anna Eriksson från Kultur i Halland – Film, samtalar med Suzanne Osten om filmen Flickan, mamman och demonerna samt om att skildra det som är konstigt, komplicerat och ibland riktigt skrämmande.

Anmäl dig senast 9 januari

Anmälan senast en vecka innan till eva.c.andersson@regionhalland.se

Vad är Mötesplats barnkultur?

Mötesplats barnkultur är för dig som är intresserad av vad som händer just nu inom barnkulturområdet, vill veta mer eller diskutera vidare. 2–4 gånger om året presenteras en eller flera inbjudna gäster, ett intressant projekt, en spännande verksamhet, de senaste forskningsrönen, nya kulturpolitiska reformer eller något annat högaktuellt ämne. Det handlar om olika ämnen varje gång inom något av alla kulturområden; musik, dans, film, teater, litteratur, konst, slöjd, kulturarv med mera. Här kan du mingla, diskutera och ta del av senaste nytt eller höra om nyskapande projekt och verksamheter. Alltid fri entré!

Mötesplats barnkultur

Mötesplats barnkultur är ett samarbete mellan Kultur i Halland, Centrum för barnkulturforskning, Länsmusiken i Stockholm, Dans i Stockholms stad och län samt Västra Götalandsregionen. Denna kväll arrangeras i samarbete med Kungsbacka kommun.