Förkläde

Du behöver:

Leta efter olika textilier som passar ihop. Det är roligt att leta efter saker, mönster och färger som hör ihop på olika sätt.

Till exempel:

 • Fyrkantig tryckt köksduk
 • Broderad duk
 • Grytlapp
 • (En gammal) bomullsskjorta
 • Lakan

Gör så här:

 1. Klipp ut ett traditionellt förkläde i lagom storlek. Sy in alla kanter utom de sneda. klipp ett snedslåband på skrodden av ett gammalt lakan 2 1/2 cm brett. Sy på snedslån räta mot räta. Vik in den mot baksidan och sy en stickning.
 2. Sy på den broderade duken som ficka på magen och grytlappen som matchar som dekoration på bröstet.
 3. Klipp 5 cm breda remsor av skjortan till band i nacken (ca 60 cm) och knytband runt midjan (ca 50 cm x 2 om du inte vill att bandet ska räcka fram för att knytas på magen).
 4. Vik dem dubbla på längden med avigsidan utåt och sy ihop dem ca 1 cm från kanten. Pressa isär sömmarna och sy ihop ena kortänden.
 5. Vänd dem så rätan kommer ut, du kan behöva en pinne eller sticka.
 6. Mät till så du får en bra längd för bandet runt nacken. Sy fast bandet, på förklädets framsida om du vill, och vik in den kant som inte är i hopsydd sedan tidigare så det blir fint. Fäst banden för midjan på samma sätt.

Illustration: förkläde

Snedslåband: ett tygband, klippt i 45 graders vinkel mot trådriktningen. Att man ”skär” snett, gör att tygbandet blir elastiskt, töjbart och lätt att forma mjukt längs med svängda kanter. Lätt att klippa själv, finns också som band att köpa.

På skrodden: diagonalt över tygets trådriktning. Ett vävt tyg består av varp och inslag och det är av stor betydelse när man ska sy något, att följa trådriktningen. Trådriktningen går i varpens riktning (parallellt med stadkanterna).

Sy en stickning/sticksöm: En raksöm, både för dekoration och för att hålla tyget på plats. En sticksöm placeras ofta på utsidan av ett plagg eller föremål, oftast på ett visst avstånd från en redan existerande söm.