Formgivarna

Maria Stigsdotter DrottMaria Stigsdotter Drott

Varberg

HDK Göteborg

Konstnär

I uppdraget en ”textil hyllning” var ledordet ”återbruk”. Hur får man ungdomar att vilja skapa nytt och kreativt av gamla tyger och kläder? Vad går man igång på? Att kanske vända blicken till det som finns närmast. Alla har ett par slitna jeans eller en urvuxen T-shirt eller mormors gamla dukar. En rolig lek startade ibland materialen och den fortsätter alltjämt efter besök på ”loppis” som ger nya uppslag.

Jag har varit yrkesverksam konstnär sedan jag blev klar med min konstnärliga utbildning på HDK i Göteborg 1985. Min inriktning var just textil konst, men det har blivit mest måleri med åren. Det textila lever upp ibland som något man plötsligt blir sugen på. Händer måste få hålla på. Under stressiga perioder blir det nästan som ett behov, att slå sig till ro på kvällen med något för händerna, som en stickning eller virkning. Måleriet handlar mycket mer om en intensiv närvaro där sinnena skärps. Det startar man inte upp en stund på kvällen efter en arbetsam dag. Teckningen ligger som ett skelett i mitt måleri. Rytmer och linjer är lika viktigt som färgen. Balansen skapas mellan det vackra, harmoniska och det mörka, irrationella. Skönhet måste svärtas ner. Motiven hämtas ofta från gamla herbarier.

Lisa BuréniusLisa Burénius

Varberg

Master of Fine Arts and Crafts Textile. HDK Göteborg

“Upp å dikta Nisse, klocka ä sju!” Brukade hans fru säga. Nisse = Nils Ferlin. Och det är så himla bra, tycker jag. Får mig alltid på “ skapanågotbrahumör”. Märkvärdigare än så är det ju inte. Den skapande processen nedtagen på köksnivå. Sen gäller det ju att inte glömma av det ... utan försöka bära med sig det förhållningssättet, både i arbetet med måleri och i andra uppdrag som till exempel scenografi och offentlig utsmyckning. Hur man sen faktiskt når målet, är en annan historia.

Viktigast är kanske att lita på magkänslan ...

Marie GanslandtMarie Ganslandt

Glommen

Arkitekt och formgivare

Jag ville att textilierna skulle berätta om handvävda tyger, virkade dukar och handbroderier och inspirera till samtal med farmor och mormor.

Jag ville återanvända kläder som fanns hemma.

Jag utnyttjade ett par utslitna jeans så mycket som möjligt. Det räckte till en väska för killar, en väska för tjejer och ett par shorts. Ett verktygsbälte var inspiration till fickor med plats för mobil, MP3, plånbok och nycklar. En äldre ylleväv blev fickor med mera och virkade dukar blev dekorationer. Ett läderbälte blev väskans bärrem. En virkad duk blev krage att användas som ett halsband. En kökshandduk blev ett linne. Broderade monogram blev signaturer. Jag använde olika stygn. Korsstygn, kråkspark, langettstygn och punktsöm.

Mitt stora intresse är att inspirera människor till skapande. Jag har projekterat skolor och förskolor där barnen har deltagit i projekteringen.

Jag har sytt och designat kläder och inredning. Jag har formgivit Soffa Glommen. I Glommen har jag projekterat hamnbodar i samarbete med fiskarna. Jag är intresserad av ekologiskt byggande och projekterar hus med minimal energiåtgång. Just nu är hon projektledare för projektet Kvinnors Bomärken. Möt landet vid havet.

Katarina SegerbrandKatarina Segerbrand

Onsala

Utbildad Dekoratör

Textilhögskolan i Borås, textil mönsterdesign

HDK Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, produktdesign

Experimentel trikå i Borås och Cumbria institut

Stickdesigner

Det har varit underbart roligt och inspirerande att få vara med i detta projekt, nu kan jag inte låta bli att titta efter intressanta textiler som ligger och väntar på mig på loppisar. Mitt bidrag: Klippa sönder en t-shirt som har gjort sitt och virka ett burkomslag, ett fantastiskt material att virka i. Sen att samla ihop fler fina textiler som kan bli en fin kudde eller väska. En del material kan vara svåra rent känslomässigt och med respekt för hantverket att klippa i, men att få dem att leva vidare är bättre än att de slängs. Låt er inspireras!

Jag har tidigare arbetat som kostymör/kostymassistent på SVT i Göteborg och med kreativ barnverksamhet i Kungsbacka kommun. Jag har även bland annat skapat konstnärlig utsmyckning i Kungsbacka kommun genom att inreda ett bibliotek på Fjordskolan.

Jag arbetar nu som stickdesigner, stickning är mitt stora intresse. Jag tillverkar ca 80 designs per år. Jag arbetar även som stylist med fotograferingarna av plaggen.

Helén MarkowHelén Markow

Hishult

Eftersom textilindustrin tyvärr är en smutsig bransch på många sätt, har det liksom fallit sej naturligt att använda sej av gammalt. Jag har sytt många förkläden av gardiner, lakan, dukar och skjortor.

Jag tycker om att återanvända. Jag söker min väg, gör det som ger mening åt mitt liv. Försöker vara en medskapare. Jag syr, målar och odlar ekologiska grönsaker.

Hanna HallénHanna Hallén

Halmstad

GD&I 2003, Konstfack, Stockholm

Formgivare & illustratör

Min del i det här projektet har varit att dokumentera konstnärernas modeller med foto, grafisk form och illustration. Det har varit väldigt inspirernade och givande. I allt mitt kreativa arbete uppmäksammar jag gärna miljötänkandet och tycker att det är vikigt att sprida detta sätt att tänka.