Hallands kulturhistoriska museum

Museet är inrymt i Varbergs fästning som har medeltida rötter och är viktig i både dansk, svensk och norsk historia. Varbergs fästning med museet är en av Hallands största besöksmål och sommartid söker sig tusentals turister hit och under vinterhalvåret är skolorna en viktig besöksgrupp. Fästningens unika miljö med kanonrum och vallar gestaltas i såväl utställningar som visningar. Följ med på en dramatiserad visning där även du får vara med och vara en del av historien.

Visning av Bockstensmannen. Foto: Charlotta Sandelin/Hallands kulturhistoriska museum

Hallands kulturhistoriska museum

15 juni 2014 öppnade Hallands kulturhistoriska museum i nyrenoverade lokaler och med nya utställningar, efter närmare två år av ombyggnad.

I samband med att museet byggts om har nya basutställningar producerats, där Hallands kulturhistoria och kulturarv presenteras med ny teknik och nya perspektiv, samt förmedlar insikter om människors livsvillkor i Halland, både i det förflutna och samtiden.

Guidad visning. Foto: Charlotta SandelinMuseet erbjuder en samlingsplats och ska vara tillgängligt för alla, men även verka i hela regionen. I museets utställningar berättas bland annat om regionens historia, folkkonsten och krigen i Varbergs fästnings historia.

I Bockstensutställningen får medeltiden nytt liv. Bockstensmannens dramatiska öde och det pålade mossliket, samt den välbevarade dräkten lämnar ingen oberörd.

Kulknappen, Karl XII:s förmodade dödskula är ett annat föremål som ständigt engagerar både allmänhet och forskare.

I tillfälliga utställningar diskuterar och presenterar museet både dagsaktuella frågor och kulturhistoriska ämnen. Under sommaren har museet extra stora utställningar och visningar dagligen.

För barn

För barnen finns det alltid olika saker att pröva och uppleva i museet som Barnens dräktgarderob och Historisk verkstad. Pedagogisk verksamhet riktad till skolorna är en viktig del i samtliga utställningar.

Festivaler och events

Museet levandegör hela fästningen med bl a stora årligen återkommande event: Vindfestivalen i maj, Medeltidsdagar i juli och Mat & fest vid Mickelsmäss – en regional matmarknad – i september.

Audioguider på många språk

Sommartid besöker många turister från andra länder museet och fästningen. Till både utställningar och fästningens historia finns det audioguider på många olika språk.