Information om arrangemanget

Dan Tepfer - Yamaha Disklavierpiano, elektronik, visuell projektion

Den amerikanske jazzpianisten Dan Tepfer har bl a ett långvarigt duosamarbete med den stilbildande altsaxofonisten Lee Konitz. Han är född i Paris av amerikanska föräldrar och har numera sin bas i New York. Förutom att framträda i jazzsammanhang är han dessutom en framstående kompositör och även klassisk pianist med många utmärkelser och turnerar internationellt med bl a Bachs Goldbergvariationer.

Dan Tepfer. Fotograf: Nicolas Joubard.

Men ytterligare en sida av Tepfer är hans tekniska intresse med studier i astrofysik och det vi får höra i INES-serien är hans senaste projekt då han utforskar samarbetet mellan naturliga och mekaniska processer där han interagerar med datorn i realtid både musikaliskt och visuellt. Han spelar på en Yamaha Disklavier, som är ett akustiskt piano med extra möjligheter. När han spelar på Disklavieren sänder det info till datorn som då spelar upp detta på instrumentet. Han kan alltså använda det akustiska instrumentet som en synt eller annat elektroniskt instrument. Han sätter reglerna för datorn och interagerar improvisatoriskt med den och Disklavieren.

Det visuella förstärker den musikaliska strukturen. Det som visas har samma innehåll som musiken: stämning, dynamik, rytm, harmoni.

De musikaliska algoritmerna är gjorda i SuperCollider och det visuella i Processing.

http://www.dantepfer.com/

Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar: www.inesplay.se

Samarbete mellan Kultur i Halland, Stadsbiblioteket i Halmstad och LJ Records. Tack till Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet för utlån av Disklavieren.