Information om arrangemanget

Musiker och komponister som samarbetar över genre- och geografigränserna. Sångerskan, multiinstruementalisten och låtskrivaren Jenny Ritter från Vancouver med sin trio och den nya svenska trion Nord/Långbacka/Dahl bjuder på en gemensam konsert med stämsång, rootsig groove, kärva klanger och skira ljudlandskap. Denna turné firas också att Jenny Ritter släpper sitt andra album!

Jenny Ritter Trio

Jenny RitterJenny Ritter, född på en ö utanför Kanadas västkust, skapar unika musikaliska indiefolklandskap av berg, minnen och spöken. Hon ackompanjerar sin berättande klara, briljanta sång på banjo och gitarr och musicerar ofta tillsammans med olika kanadensiska folkmusiker. Sedan 15 år har hon turnerat med flera olika kanadensiska grupper och är något av en multiinstrumentalist från barnsben.

Hennes musik skulle kunna beskrivas som "indiefolk" med rötter i kanadensisk rootsmusik och influenser från bland annat skandinaviska folkmusiktraditioner.

Texterna återspeglar ofta en ensam uppväxt djupt inne i skogen, med pastorala bilder och vilda djur som skrapar på dörrar. Hon har en stark scenisk närvaro och dialog med publiken.

I februari/mars släpper Jenny uppföljaren till det rosade debutalbumet Bright Mainland och gör releaseturné i Skandinavien med svenska och kanadensiska musiker.

  • Jenny Ritter – sång, banjo och gitarr
  • Trent Freeman – fiol och sång
  • Ryan Boeur – elgitarr

Läs mer: www.jennyrittermusic.ca

Nord/Långbacka/Dahl

Nord/Långbacka/Dahl (NLD) består av tre starka personligheter från den svenska musikscenen som med bakgrund inom vitt skilda musikstilar möttes i viljan att skapa ett eget gemensamt språk. Sång, cello, dragspel, fioler, klaviatur och klockspel utgör grunden i deras ljudpalett.

 Nord/Långbacka/Dahl. Foto: Sonny Boy Gustafsson

Influenser av klassisk musik, folk, pop, världsmusik, jazz, tango och filmisk konstmusik färgar deras mustigt suggestiva, skirt himmelska, kärvt poetiska och spontant lekfulla kompositioner. Med kärlek och respekt för skilda musikaliska traditioner och en samtidig nyfiken öppenhet för nya klangvärldar och uttryck framför NLD originalmusik som sträcker sig vidare bortom genretillhörigheterna.

Du kan ha sett medlemmar ur Nord/Långbacka/Dahl spela med grupper och artister som t.ex. New Tide Orquesta, Sofia Karlsson, Miss Li, Norbotten Big Band, Lena Willemark, Kaja, Kultiration, Tomas Ledin, Krackel Kapell, Cullbergbaletten, Rallygänget och Beches Brew för att nämna några.

  • Livet Nord – 5-strängad fiol och sång
  • Johanna Dahl – cello och sång
  • Lisa Eriksson Långbacka – dragspel, klaviatur och sång

Läs mer: www.livetnord.se/se/konstellationer/nord-langbacka-dahl-3112270

Under 2015 samarbetar trion Nord/Långbacka/Dahl med sångerskan och låtskrivaren Jenny Ritter från Vancouver (Kanada). De åker på dubbelturné i Sverige i mars och i Kanada i oktober.