Information om arrangemanget

Välkommen till nyöppningen av Hallands kulturhistoriska museum!

Kom och var med på en underhållande, lustfylld och minnesvärd dag på Varbergs fästning när landshövding Lena Sommestad inviger Hallands kulturhistoriska museum. Alla är välkomna och det är fri entré under dagen. Fästningen och museet kommer att sjuda av liv när karoliner, gycklare, musiker, björkdyrkare, glaskonstnärer, skådespelare och museipersonal inbjuder till fest.

Program

Från 13.30 Soldater från Gustav II Adolfs Fotfänika och Kongliga Elfsborghs Regementes Caroliner står på vakt i valven. Fästningen ljuder av trummor och trumpeter.

14.00 Samling utanför borggården vid dammbastionen, där invigningen startar med pompa och ståt.

14.15 Porten till borggården slås upp. Teatergruppen 123 Schtunk med Josefin Andersson, Lasse Beischer och Dick Karlsson tar emot på scenen och håller i invigningen. Landshövding Lena Sommestad inviger det nya museet. Författaren Bengt Berg håller hyllningstal till älskad björk.

14.45 Museichef Curry Heimann välkomnar alla in i museet, där museets personal tar emot och visar de nya lokalerna och utställningarna. Premiäröppet i Kafé Kulknappen och museibutiken. Ute på borggården underhåller 123 Schtunk ännu en stund efter invigningsceremonin.

15.00 Vernissage av utställningen Älskade björk – tavlor, konst & fotografi. Bengt Berginviger utställningen. Postfuturistiska Sällskapet och medverkande konstnärer är på plats.

15.15 Teater Hallands musikaliska ensemble ger halländska pärlor i Kafé Kulknappen.

15.30 Vernissage av utställningen Pull Twist Blow – glasriket tar ny form i Rikssalen.Museilektor Åsa Axberg inviger utställningen tillsammans med glaskonstnärerna.

15.30 Uppvisning på borggården av Kongliga Elfsborghs Regementes Caroliner och Gustav II Adolfs Fotfänika.

16.00 Introduktioner av de nya basutställningarna i respektive rum; Åsa Axberg om Konstnärskolonin Varbergsskolan, Pablo Wiking-Faria om Halland genom tiderna och Christina Andersson-Wiking om Bockstensmannen.

16.30 Uppvisning på borggården av Kongliga Elfsborghs Regementes Caroliner och Gustav II Adolfs Fotfänika.

18.00 Slutsalut! Museet stänger för dagen.

Läs mer på www.museumhalland.se