Information om arrangemanget

En drömkväll för alla dansvänner!

Memory. Foto: Lesley Leslie-Spinks.

Potatis, Memory samt filmen Gammal och dörr

Här ser vi två av Sveriges främsta profiler inom dans. Koreografen, regissören och dansaren Mats Ek, mångårig ledare av Cullbergbaletten och ett av Sveriges största namn internationellt. Ana Laguna dansade i Cullbergbaletten i över 20 år, en karismatisk dansare som gjort oförglömliga rolltolkningar bl. a. i Birgit Cullberg och Mats Eks koreografier.

Tillsammans framför de två duetter: Potatis och Memory, koreograferade av Mats Ek. Dessutom visas Mats Eks film Gammal och dörr, en poetisk dansdikt skapad 1991 för koreografens åldrade mor Birgit Cullberg (då 83 år) samt Ana Laguna och Yvan Auzely.

Potatis hade premiär för 10 år sedan, i samband med att Cullbergbaletten firade sitt 40-årsjubileum. Potatisen är en ofta föraktad knöl, som närande och god har delat vår vardag i många hundra år. Det uppmärksammas i en dans för två och några kilo av den kära rotfrukten.

Memory gjordes till en början för Mikael Persbrandt och Nina Fex i Mats Eks uppsättning av Molieres Don Juan. Verket har blivit förlängt och nu ser vi den med Mats och Ana på scen. Med minnets hjälp återskapar en man rummet där han mött kvinnan han saknar. När dåtid blir nutid kan också tiden som gått bli en egen verklighet.

Arrangeras av Rum för Dans.