Information om arrangemanget

Ett Elsa Grave-symposium arrangeras den 20 januari 2018 på Stadsbiblioteket i Halmstad av Kultur i Halland tillsammans med Elsa Grave-sällskapet och Halmstad kommun.

Välkommen att fira Elsa Grave 100 år!

I januari 2018 skulle diktaren Elsa Grave (1918-2003) ha fyllt 100 år. Det är ett jubileum värt att uppmärksamma. Hon var en av modernismens mest betydande lyriker i en tid då det ännu var svårt för kvinnor att etablera sig som seriösa författare. Som del av fyrtiotalet och dess genombrott för lyrisk modernism blev hon en viktig inspiration för senare generationer av poeter, inte minst kvinnor.

I samband med 100-årsjubileet arrangerar Region Halland/Kultur i Halland tillsammans med Elsa Grave-sällskapet och Halmstads stadsbibliotek ett symposium om Graves författarskap.

Vid symposiet presenteras festskriften och nyutgåvorna. Det blir föreläsningar av kritiker och forskare samt ett musikaliskt-litterärt program om Elsa Grave. Symposiet är öppet för allmänheten.

Program 20 januari

Klarasalen

Konferencier: Magnus William-Olsson, poet, kritiker, översättare.

13.00 Invigning av symposiet med regionbibliotekarie och fil. dr. Maria Ehrenberg och Elsa Gravesällskapets ordförande Gunilla Poppe. Presentation av Norstedts stora nyutgivning av Graves verk och sällskapets jubileumsskrift Fjorton röster om Elsa Grave.

14.00 Mor morrar: om djuren och moderskapet hos Elsa Grave. Aase Berg, poet och litteraturkritiker, om betydelsen av Elsa Graves poesi för hennes eget författarskap.

15.00 Paus med förfriskningar.

15.30 Androgyna Dämona Gravida-Grave. Till Elsa – med bävan och beundran på hennes hundraårsdag. Annelie Bränström Öhman, professor i litteraturvetenskap och genusvetenskap, om vad Elsa Grave har lärt henne om poetisk uppvigling och värdet av att emellanåt ta en moderkaka till kaffet.

Nissanscenen

16.30 Elsa Grave 100 år – ”krasande ljud från ordens tunna väggar”.

En musikalisk och poetisk hyllning till Elsa Grave och hennes rika ord- och bildvärld. Grave gestaltar med djupt allvar och humor människans dubbelhet. Med sin vassa penna skildrar hon dåtidens och vår tids viktiga frågor som miljö och världsfred, kärlek och moderskap. Från barndomens trädgård i Graves tidiga diktning rör vi oss till den sena diktens stora trädgård där världen går över i kosmos.

Medverkande: Maria Ericson, Jonas Franke-Blom och Sonja Lund.

Symposiet arrangeras av Elsa Gravesällskapet, Halmstad kommun och Kultur i Halland.

Läs mer om jubileumsåret Elsa Grave 100 år: www.regionhalland.se/elsagrave100