Information om arrangemanget

Tillsammans med Fåravelsföreningen i Halland arrangerar vi på Kultur i Halland – Slöjd en dag med kursledarna Kerstin Paradis Gustafsson och Kia Gabrielsson Beer, då vi lär oss vilken ull som är lämplig för det ändamål vi tänkt oss. Ta gärna med vit ull från köttfårsraser!

Hållpunkter med tider:

9.00 Start med presentation av dagen och deltagarna. Kaffe med fralla.
9.30-12.00 Kurs. Se också medföljande text om innehållet.
12.00-13.00 Lunch från Öströö Fårfarm
13.00-15.00 Kurs, fortsättning
15.00 Kaffe med dopp
15.30-17.00 Kurs
17.00 Avslut

Kursmaterial:

Medtag minst två klippta, halländska ullfällar per deltagare. Gärna fler och helst olika ulltyper! Vårull, helårsull, smutsig höstull, ull med filtade toppar, lammull, baggull, tackull osv. Det allra bästa är om deltagarna lyckas få tag i och har med sig ull från vita får av s k köttrastyp.

Har du inte egna fällar, kommer Kultur i Halland – Slöjd köpa in fällar från Carl-Oskar Allared. Detta fångas upp vid din anmälan.

Kia Gabrielsson Beer berättar om sin del av kursen:

Vi tittar, lyssnar, klämmer och känner på klippt råull, som du fått eller köpt, från halländska djur och analyserar varje enskild ullfäll.

Vad är det som är bra med just den här ullen?

Ex glans, spänst, styrka, silkighet, krusighet, märgfrihet, längd mm

Vad kan bli bättre?

Ex klippteknik, sortering vid klippning, foderstat, bete, foderhäck, klippningstillfälle mm.

Vad kan ullen användas till?

Ex handspinning till sjalgarn eller rustikt ytterplagg, tovning av sittplattor eller babyplagg, stoppning till kuddar eller som mellanlägg i tovade sittdynor, gödsel, att blandas med annan ull till en bra spinnblandning, kam-ning eller kardning, makramé, knyppling eller frivoliteter mm.

Varje undersökt fäll får ett dokument där dess egenskaper noga beskrivs samt användningsområde. Detta för att alla som deltar i kursen ska lära sig och kunna jämföra med fler ullfällar hemma efter kursen. Minnet är ju som bekant bra men kort... Kanske kommer någon på att kunna vara "sin" fårägare behjälplig i samband med klippningen för att öka ullens värde och användningsbarhet. Det råder skriande brist på ullsorterare!

Den här kursdagen vänder sig till alla ullhantverkare men kanske främst till dem som spinner då slutresultatet är mer avhängigt av hur fibern är än exempelvis inom tovning. Kursmaterialet är hantverkarnas egen "fådda" eller inköpta otvättade ull med minst två klippta ullfällar per deltagare. Gärna fler och helst olika ulltyper! Vårull, helårsull, smutsig höstull, ull med filtade toppar, lammull, baggull, tackull osv. Det allra bästa är om deltagarna lyckas få tag i och har med sig ull från vita får av s k köttrastyp där det finns en mycket stor utvecklingspotential och fantastisk fin ull som nu mest kasseras.

Glöm "sanningen" om att ull från raser som Dorset, Texel, Ostfriesiskt mjölkfår, Suffolk och korsningar med dessa och exemplevis Finull endast lämpar sig att ha i trädgården. Korsningsull mellan dessa raser kan ge en helt underbar ull!

Givetvis är ull från alla raser och korsningar välkomna på kursen, men att jag trycker på crossbredullen kommer sig av att den så inrotade sanningen att den är värdelös samtidigt som vi importerar massor med ull av samma kvalitet från Norge och Nya Zeeland samt att spinnare köper ull via bl a World of Wool som de kanske kunde ha fått tag på i Halland av bättre kvalitet.

Dessutom kommer jag visa en film om klippning och sortering i samband med klipp-ningen. Med en lupp studerar vi märghaltig ull.

Tips

Lördag 10 februari håller vi även kursen "Ullkännedom för fårägare"