Information om arrangemanget

Hur kan vi omvandla våra handvävda tyger till modeplagg vi vill bära? Tre intressanta föredrag och en workshop fyller oss med kunskaper om temat.

Tre exempel på vävar och plagg.

Handvävt blir fashion är det tredje vävsymposiet som arrangeras av handvävarföreningen Väv i Väst, hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland och utvecklarna i slöjd och konsthantverk på Region Halland, tillsammans med Studiefrämjandet Halland.

Den här gången hålls vävsymposiet på Campus Varberg, lördagen den 17 mars. Campus Varberg ligger en kort promenad på ca 500 meter från järnvägsstationen, om man kommer med tåg.

Föredragshållare

Sara Degerfält, Kristin Jelsa och Eva Karlsson.

Eva Karlsson: Metod för ett lyckat sömnadsprojekt

Eva är modedesigner och bor utanför Enköping. Hon har arbetat i den italienska modebranschen i 20 år och driver idag företaget Teda Art Project. Eva arbetar på Tillskärarakademien i Stockholm där hon undervisar i mönsterkonstruktion.

http://teda-art-project.se

Kristin Jelsa: Väva tyg i min lilla grindvävstol för att sy kläder

Kristin Jelsa är lärare på en gymnasieskola i Borås och hett intresserad av textil. Hon varvar stickning med vävning. Nu är det 10 år sedan hon lärde sig väva och det blir korta varpar, täta skedar, tunna garner med fina detaljer. Öxabäcken får ofta stå tillbaka för grindvävstolen på 40 cm i vilken Kristin utmanas till att väva stora projekt.

www.kristinjelsa.se

Sara Degerfält: Historiskt återskapande genom textil rekonstruktion

Sara Degerfält arbetar som hemslöjdskonsulent i Västarvet, Västra götalands län. För Sara kom slöjden med modersmjölken och har blivit en livsstil. För att kanalisera sin längtan till Medeltidsveckan, gav Sara sig på ett mastodontprojekt: Spinna, väva och handsy den medeltida dräkt hon sedan bar i Visby i augusti 2017. På sin fritid, driver Sara tillsammans med Karin Idung humorpodcasten En podd om slöjd.

Workshop:

Ung kvinna med vit klänning.Indelade i grupper kommer vi att göra en workshop tillsammans med Eva Karlsson kring vad man bör tänka på vid mönsterkonstruktion. Detta för att göra oss modigare att sätta saxen i våra handvävda tyger. Vi utgår från toiler och diskuterar tillsammans.