Information om arrangemanget

Upplev den halländska bronsåldern i en fantastisk miljö!

Bild från arkeologisk utgrävning, två händer håller en liten skärva.

Tema bronsålder och keramik

En brännugn från bronsåldern kommer att rekonstrueras där föremål av lokal lera, skapade av nu verksamma keramiker, under dagen kommer att brännas genom öppen eldning där föremålen är synliga under hela brännprocessen.

  • Digital VR-upplevelse av Lugnarohögens inre!
  • Ett bronsåldersinspirerat stolphus uppförs speciellt för Arkeologidagen.
  • Fikaförsäljning.

Lugnarohögen är från bronsåldern och dateras till omkring 1000 f Kr. Den består av en åtta meter lång skeppssättning, som på 1920-talet gjordes besöksbar genom en underjordisk valvgång från den intilliggande byggnaden. Tyvärr är högen nu stängd för besökare pga. rasrisk. Foto: Anna Fransisca Nilsson.

Workshoppar för barn

Testa på att tumma din egen bronsålderskruka med hjälp av professionell keramiker, Gamla krukmakeriet i Laholm är på plats med lera och kunskap.

Arkeologer från Hallands kulturhistoriska museum kommer att finnas på plats och vägleda en prova-på-utgrävning där du kan testa på hur det känns att vara arkeolog och bidra till ökad kunskap kring Lugnarohögen.

Kruka och lock av keramik, gravfynd från Lugnarohögen (ca 800-600 f.Kr).

Interaktiv karta över evenemangsområdet

Läs mer om Lugnarohögen

Läs mer om Arkeologidagen

Keramikåret 2018

Keramikåret 2018.Evenemangsdagen ingår i satsningen Keramikåret 2018 och arrangeras av Kultur i Halland – Slöjd och Kultur i Halland – Kulturarv i samarbete med föreningsliv och fria aktörer samt Laholms kommun, Hallands Kulturhistoriska Museum och Länsstyrelsen i Hallands län.

Var med och synliggör och ta del av keramiken i Halland via Instagram, Facebook och Twitter under taggarna #keramikåret2018 och #keramikihalland

Mer om Keramikåret 2018 hittar du på www.regionhalland.se/keramikaret2018