Information om arrangemanget

Sugen på att utveckla din byrålåda-idé till ett riktigt långfilmsmanus? Har du ett kortfilmsmanus som behöver dammas av? Vill du hitta en manuspartner eller ett helt bollplank?

Var med på Filmbranschdagen 2018 - med fokus på manus!

Filmbranschdagen 2018.

Det blir snack med intressanta filmare, trevligt umgänge och uppdatering om det senaste som händer i Halland. Moderator under dagen är Anna Eriksson, utvecklare film och rörlig bild, Kultur i Halland - Film och Annika Westerhult, projektledare, Resurscentrum Film i Halland.

Målet med dagen: Vi vill skapa ett nätverk för alla manusförfattare i Halland. Kom med i samtal med filmare, workshops, trevligt umgänge. Uppdatera dig kring det senaste inom filmen i Halland!

Program

 • 08.45 Välkommen till Branschdagen!
  Anna Eriksson, utvecklare film och rörlig bild, Kultur i Halland - Film och Annika Westerhult, projektledare Resurscentrum Film i Halland.
 • 09.00 Helen Ahlsson, filmkonsulent Svenska Filminstitutet. Söka stöd till en filmidé hos Svenska filminstitutet. Hur funkar det? Hur beskriva sitt projekt? Hur bedöms kvalité? Ansökningstips från filmkonsulenten utlovas och kanske någon myt krossas!
 • 09.30 Regissören och manusförfattaren Amanda Leissner i samtal med Helen Ahlsson om Amandas film "Bikupan" som Helen givit stöd till.
 • 10.15 Fika
 • 10.30 - 12.00 Tre halländska filmare delar med sig av sina senaste produktioner:
  10.30 Filmaren John Anderberg visar en del av sitt projekt Abandonment day.
  11.00 Beatrice Lind berättar om sin skrivprocess och hur hon arbetat för att finansiera sitt projekt ”Skatten på Eneskär” i samtal med Helen Ahlsson.
  11.30 Anna Öst visar en del av sitt pågående projekt i samtal med Helen Ahlsson.
 • 12.00 Lunch – till självkostnadspris.
 • 13.00 Karaktärer som story - interaktiv föreläsning med Zara Waldebäck, dramaturg på den flerfaldigt prisbelönta långfilmen Sameblod. I denna föreläsning erbjuder Zara inspiration, konkreta verktyg och kreativa skrivövningar.
 • 15.00 Fika och mingel
 • 15.15 Forts. Karaktärer som story -  med Zara Waldebäck.
 • 17.30-18.00 Avrundning och information.

Medverkande

Helen Ahlsson - filmkonsulent Svenska Filminstitutet

Helen Ahlson. Foto: Karin Alfredsson (bilden är beskuren).

Efter examen från Dramatiska institutets produktionslinje 2002 har Helen Ahlsson varit verksam som producent, och från 2005 på produktionsbolaget Tre Vänner. Bland titlarna finns Guldbaggebelönade dokumentären Armbryterskan från Ensamheten  2004 (i samregi med Lisa Munthe), novellfilmen Parasiten (Kritikerveckan i Cannes), Guldbaggebelönade Kid Svensk samt Till det som är vackert  (tvåfaldigt Guldbaggebelönad och utsedd till bästa film i Pusan).

Amanda Leissner - regissör och manusförfattare

Amanda Leissner.

Amanda Leissner är manusförfattare och regissör. Hon är utbildad på Katrinebergs Folkhögskola och Alma manus (tidigare Broby Grafiska). Tillsammans med klasskompisar från Katrineberg startade och drev hon filmkollektivet Everyone We Know 2010-2015. Hon har flera kortfilmer bakom sig, senast den timmeslånga filmen Bikupan (2016) som gjordes inom ramen för Moving Sweden.

Zara Waldebäck - författare, dramaturg och pedagog

Zara Waldebäck.

Zara Waldebäck är verksam som författare, dramaturg och pedagog. I över 25 år bodde hon i Storbritannien men flyttade hem till Sverige 2007. I Storbritannien arbetade hon med manusutveckling och utbildning. Hon har skrivit och regisserat kortfilm och skrivit långfilm och arbetat med barn-TV hos BBC och ITV. I Sverige har hon arbetat som dramaturg och manusredaktör för många filmregioner, projekt och fristående författare. Nyligen var hon anlitad som dramaturg för Amanda Kernell och långfilmen ”Sameblod”. I 10 år har hon varit huvudlärare och handledare på Alma YH Manusutbildning.

John Anderberg - filmskapare

John Anderberg.

John Anderberg, är en filmskapare, skådespelare och storyteller från Halmstad. John är utbildad i teater på Sturegymnasiet, i film på Fridhems folkhögskola, och i naturvetenskap på Göteborgs universitet. Just nu är han aktuell med projektet Abandonment day.

Anna Öst - frilansande filmarbetare

Anna Öst.

Anna Öst är dokumentärfilmare bosatt utanför Falkenberg, Halland. Hon arbetar just nu med dokumentärfilmen "För att vi vill?" som undersöker ett stressat samhälle utifrån barnets perspektiv. Filmen ställer frågor om vad som ligger bakom, vilja, måsten eller något helt annat?

Beatrice Lind - skribent

Beatrice Lind.

Beatrice Lind var tidigare journalist på Göteborgs-Posten, numera skribent och kommunikatör på Stormen kommunikation i Varberg. Efter att hon har skrivit ett filmmanuskript baserat på ungdomsklassikern Skatten på Eneskär, som utspelar sig i Varberg, kan hon numera också titulera sig manusförfattare, även om det än så länge är en fritidssyssla.

Anmälan

Anmäl dig till Annika Westerhult annika.westerhult@regionhalland.se, med namn, e-postadress och telefonnummer. Berätta kort vem du är och meddela ev. specialkost eller allergier!

Manusworkshop till hösten

I höst kommer Resurscentrum Film i Halland starta en manusworkshop, från synopsis till färdigt manus där vi tillsammans med manushandledare utvecklar idéer. Vi träffas regelbundet och målet är att skapa en plattform för framtida filmprojekt.