Information om arrangemanget

Föredrag med efterföljande konstnärssamtal

Mårten Medbo
Till denna träff har vi bjudit in Mårten Medbo, keramiker, glaskonstnär och doktor i konsthantverk. Han kommer att med utgångspunkt i sin yrkeserfarenhet och sin avhandling Lerbaserad erfarenhet och språklighet berätta om sin syn på konsthantverkets plats i samtiden och hantverkets relation till konsten och den akademiska miljön.  I det efterföljande konstnärssamtalet där Love Jönsson, chef för RIAN designmuseum, samtalar med Mårten Medbo lyfts frågor som:

  • Främjar ett teoretiskt förhållningssätt konsthantverket och dess praktik?
  • Finns det ett ”akademiskt”konsthantverk?
  • Används konsthantverket i första hand som en metod för att uppnå något annat, till exempel som ett sätt att ifrågasätta normer och strukturer?
  • Varför det är lättare att föreställa sig en textbaserad keramiker än en lerbaserad statsvetare?
  • Publikens frågor. 

Välkommen att nätverka och inspireras!
Denna träff sker i samarbete med Kultur i Halland – Slöjd och RIAN designmuseum och ingår i satsningen Keramikåret 2018.

Mårten Medbo är utbildad på Konstfack mellan 1986 -1993 och har därefter varit yrkesverksam som keramiker och glaskonstnär. 2016 blev han den förste i Sverige som disputerade i ämnet konsthantverk. En doktorsavhandling som tog sin utgångspunkt i den egna konstnärliga praktiken. I avhandlingen undersöker han sin egen bildningsgång och arbete. Han diskuterar hur hantverkets arbetsformer värderas i olika sammanhang och hur leran kan ses som ett kommunikationsredskap, ett språk.

Deltagandet är kostnadsfritt: Vi bjuder på smörgås och kaffe.
Begränsat antal platser. Endast föranmälan till museets reception via E-post:
anna-maria.hedlund@falkenberg.se
eller på tel. 0346-88 61 25
Sista anmälningsdag 11 november.
Glöm ej att ange ev. allergier/specialkost.

Plats: RIAN designmuseum, Skepparesträtet 2, Falkenberg.
Tid: måndag 19/11 2018 kl. 16.30–19.00
Logga för Keramikåret 2018
Var med och synliggör och ta del av keramiken i Halland via Instagram, Facebook och Twitter under taggarna #keramikåret2018 och #keramikihalland
Mer om Keramikåret 2018 hittar du på www.regionhalland.se/keramikaret2018