Doc Out West - Utvecklingsprogram för dokumentärfilmare

Doc Out West är ett utvecklingsprogram som vänder sig till dokumentärfilmare i regionerna Halland, Värmland och Västra Götaland. Två filmprojekt med halländska filmare har valts ut att delta i Doc Out West: Camilla Bondesson med "Behind the womans eyes" och Eva och Jörgen Persson med "Konsten att överleva".

Programmet består av nätverksträffar med fokus på utveckling av det egna dokumentärfilmsprojektet och ett stipendium på 10 000 SEK.

Doc Out West - Utvecklingsprogram för dokumentärfilmare.

I Doc Out West får de utvalda filmarna (två från respektive region) möjlighet att träffas och knyta kontakter och nätverka med varandra och samtidigt i workshops, övningar och samtal möta etablerade filmare. Detta görs i samband med tre träffar under 2017, en i varje region, då filmaren ges möjlighet att utveckla sin egen filmidé i dialog med övriga mötesdeltagare och inbjuden föreläsare.

Bland de till träffarna inbjudna föreläsarna hittar vi filmare och producenter som utifrån egna erfarenheter berättar om hur man förvaltar och fördjupar sin idé, hittar finansiärer och når ut med sin film på internationella festivaler.

Ahang Bashi, Karin Ekberg och Sara Broos.

En inbjuden dokumentärfilmare vid varje tillfälle

Sara Broos, Ahang Bashi och Karin Ekberg är tre dokumentärfilmare som alla har utgått från det som ligger dem riktigt nära; Broos i sitt avklädda och kärleksfulla porträtt av sin mamma i filmen Speglingar, Ekbergs utlämnade skildring av sina föräldrars skilsmässoprocess i Att Skiljas och Bashis personliga berättelse om en värld av depression och panikattacker i Skörheten. Under Doc Out West kommer de initiera utforskande processer tillsammans med de utvalda deltagarna och dela med sig av sina egna erfarenheter av dokumentärfilmsproduktion.

Första träffen sker på Kultur i Väst i Göteborg i juni tillsammans med Ahang Bashi och till hösten följer möten med Sara Broos i Värmland och på Katrinebergs folkhögskola i Halland med Karin Ekberg.

Schema Doc Out West 2017

  • 16–17 juni: Möte i Göteborg.
  • 1–2 september: Möte i Värmland.
  • 17–18 november: Möte i Halland.

Kostnad: Utvecklingsprogrammet är avgiftsfritt, men vissa fika och måltidskostnader kan förekomma.

Stipendium: Kopplat till utvecklingsprogrammet Doc Out West finns ett stipendium på 10 000 SEK. Stipendiet erhålls av de deltagare som blir antagna och väljer att gå programmet.

Ansökan och urval

Varje region har ansvat för urvalet av sina deltagare och kan ha haft lite olika kriterier för ansökan. Urvalsprocessen har fokuserat på både filmprojekteten och den personliga utvecklingspotentialen.

Utvalda filmprojekt från Halland

Två dokumentära filmprojekt av halländska filmare har valts ut att delta i Doc Out West: Camilla Bondessons "Behind the womans eyes" och Eva och Jörgen Perssons "Konsten att överleva".

Eva och Jörgen Persson och Camilla Bondesson.

Camilla Bondessons filmprojekt "Behind the Womans eyes" utgår ifrån filmade intervjuer med kvinnor som har flytt till Sverige och deras olika livsöden.

– Jag vill inte att filmen ska vara journalistisk (även om den berör det fältet), utan en film där man känner att det kvinnorna berättar in i kameran, berättar dom för en vän och att det är förutsättningen för att få insikt, känna och förstå. Det är så jag vill att tittaren ska känna när de ser filmen, att de är en vän, förklarar Camilla Bondesson.

Eva och Jörgen Perssons filmprojekt "Konsten att överleva" ska bli en film om en konstnär från Halmstad.

– Det är inte helt enkelt. Det är ingen enkel konstnär heller. Han är just den där människan runt hörnet som du kanske aldrig skulle välja att möta, aldrig orka vara vän med eller att lyssna på, berättar Eva och Jörgen Persson.

Logotyp för Doc Out West.

Doc Out West är ett resultat av tre regioner i samverkan: Region Halland - Kultur i Halland, Region Värmland och Kultur i Väst - FilmCloud.