Eva och Jörgen Persson - Konsten att överleva

Ett av de två halländska filmprojekt som valts ut till utvecklingsprogrammet Doc Out West är Eva och Jörgen Perssons dokuemtärfilm "Konsten att överleva".

Här presenterar sig Eva och Jörgen Persson och berättar om sitt filmprojekt.

Eva och Jörgen Persson.

Här ser ni två som jobbat med en film alldeles för länge ...

Vi, Eva o Jörgen, träffades på Laholms Sommarspel 1996, på det välgödda 90-talet när ALU-projekten spreds ut som maskrosfrö för vinden. Där jobbade Jörgen med musiken och Eva med marknadsföringen. Vi slog oss ner på den halländska västkusten, i Laholm. Bostad och arbetslokaler är en gammal skola på slätten, där alla barn, tankar och idéer får gott om plats att växa och breda ut sig. Allt medan åren gått har vi mer och mer bollat tankar och idéer kring olika projekt som fångat oss, men det var Eva som förde oss in på filmandet. När hon hämtade och lämnade barnen på väg till barnens skola såg hon hur ett hus sakta byggdes upp på en tomt ... Tänk om man kunde följa ett sådant skeende ... och en gnista tändes ... vi köpte en filmkamera och fick ganska snabbt en förfrågan från en byggnadsentreprenör om att filma ett husbygge. Det var både utmanande och lärorikt, kunden blev nöjd och betalade tre gånger så mycket som vi hade begärt, vilket förmodligen aldrig kommer att hända igen. Men det är roligt att tänka tillbaka på ...

Men det var ju det dokumentära som vi var nyfikna på så ganska omgående började vi på en serie filmer om Jörgens föräldrar som vi kallade "Djuren vi ärvde". Det blev några filmer om svenska lantraser och livet på landet. Sen har det rullat på och vi har gjort filmiska nedslag på bland annat countryfestivaler och raggarrundor. Under 15 år har vi filmat och de har inte bara gett oss erfarenhet utan också svetsat oss samman. När vi träffades, för 20 år sedan, insåg vi att vi var väldigt olika och det var skrämmande och svårt att hantera. Många år och konflikter senare har vi insett att våra olikheter är vår styrka. Och det känns som om vi alltid har en film rullandes i vardagen som vi stöter och blöter, vinklar och klipper ... kanske inte helt nyttigt och ibland blir man lite bränd i kanten. Men att skapa film och musik har blivit ett sätt att leva. Att jobba med film, just film är bara ett medel. Vad det handlar om egentligen är ju att berätta och förmedla känslor, tankar och värderingar, att belysa och undersöka. Visa vad man hittat i sin jakt på att stilla nyfikenheten. Likt ett barn som kommer med en grå sten i handen och sträcker ut den och förklarar hur fantastiskt den är ...

Vi är särskilt intresserade av att hitta "det stora i det lilla" att skildra vardagen och verkligheten. Det ärliga och oförställda, den nakna sanningen utan smink rakt framför oss i det vardagliga ögonblicket. I motgång och medgång är livet sårbart och vackert och i detta letar vi kanske efter det äkta. Det som är på riktigt, det som är det sanna. Det har blivit en bristvara i vår alltmer likriktade värld ... Att få lyfta fram och belysa det mänskliga, kan skapa förståelse och empati, värma upp frysta värderingar och spränga cementerade murar. I bästa fall är vi brobyggare som kan ta blicken runt hörnet eller dit du av många skäl aldrig skulle gå själv, möta någon eller något som kan förändra och berika dig på djupet.

Just nu arbetar vi på en film om en konstnär från Halmstad, det är inte helt enkelt. Det är ingen enkel konstnär heller. Han är just den där människan runt hörnet som du kanske aldrig skulle välja att möta, aldrig orka vara vän med eller att lyssna på.

Eva och Jörgen Persson
Laholm