Premiär för "En enkel till Manilla"

I filmen "En enkel till Manilla" berättar Jan-Olof Nilsson historien om andra världskriget sett ur en ung flickas perspektiv. Dokumentären har premiär den 21 oktober på biograf Storan i Falkenberg.

Jan-Olof Nilsson.Nu närmar sig premiären av "En enkel till Manilla", en dokumentärfilm av Jan-Olof Nilsson, filmare från Falkenberg. Jan-Olof har tidigare regisserat filmen "Lucky Strike – när amerikanarna kom till byn" som sändes på SVT 2015, i samband med högtidlighållandet av 70-årsminnet för Andra Världskrigets slut.

Nu har Jan-Olof grävt vidare i de historier och minnen som han stött på i sin väg att ta reda på vad som verkligen hände de enskilda individerna?

Historien om kriget genom en ung flickas ögon

Siv är fyra år när hennes föräldrar beslutar att lämna Sverige och det allt påtagligare krigshotet. Familjen kommer iväg med det sista planet från Bromma innan tyskarnas anfall mot Norge och Danmark, då all flygtrafik stoppas, och når efter en äventyrlig resa Manilla, där pappan fått arbete. När den japanska krigsmakten anfaller Filippinerna kort efter Pearl Harbour hamnar familjen ur askan i elden och blir strandsatta i det ockuperade och krigshärjade Manilla. Det kommer att dröja fem långa år innan de kan ta sig hem till Sverige igen. Under tiden tvingas unga Siv att uppleva många av krigets fasor på nära håll, vilket förhärdar henne känslomässigt. Upplevelserna har präglat hela hennes liv, och påverkar henne än idag, 75 år senare.

Filmen har fått stöd av Kultur i Halland.

Filmpremiär lördag den 21 oktober i Falkenberg

  • Premiär 21 oktober kl 17.00 på Biograf Storan i Falkenberg.
  • Mingel öppnar kl 16.15.
  • Entré 60 kr. 
  • Föranmälan görs på info@historieresan.se

En enkel till Manilla. Filmaffisch.