Information om arrangemanget

Historikern Gunnar Wetterberg för oss tillbaka till Hallands danska historia. Renässanskören Musica Ficta med instrumentalister under ledning av dirigent Bo Holten, framför sång och musik så som den en gång kan ha låtit vid Christian IV:s hov. Elever från Löftadalens folkhögskola bjuder på barockinspirerad dans.

Utsnitt ur: Christian IV's hofmusikanter, Reinhold Timm, ca. 1620. Kongernes Samling, Rosenborg.

År 1619 möttes Danmarks kung Christian IV och Sveriges kung Gustav II Adolf på Halmstads slott.

I en veckas tid firade de att Älvsborgs andra lösen var betald och att det nu skulle vara fred och vänskap mellan de två länderna.

För att markera att det nu gått 400 år sedan Kungamötet i Halmstad, inbjuder vi till ett historiskt och musikaliskt program på Kulturhuset Najaden.

Kulturhuset Najaden. Fotograf: Johanna Petersson.

Programmet i korthet:

Landshövding Lena Sommestad hälsar välkomna

 

Barockdans

Danselever från Löftadalens folkhögskola.

Karin Modigh, barockdansare och koreograf baserad i Paris, har låtit en mer samtida kompositionsteknik möta de steg, rörelsekvaliteter och musikaliska förhållningssätt som är typiska för barocken i en festlig chaconne skapad specifikt för eleverna på Löftadalens danslinje.

När kungarna tog sig ett gott rus

Gunnar Wetterberg, historiker och författare till en biografi över Oxenstierna och hans tid, berättar om de starka spänningarna kring det muntra mötet. 

Gunnar Wetterberg. Fotograf: Christine Olsson.

Mingelpaus

 

The Northern Madrigal – musik fra Christian 4s hof

Omkring 1600 var København en af Europas mest levende musikalske metropoler. Christian 4s store interesse for musik og lyst til at bruge penge på kunst gjorde, at alle de dygtigste musikere kom hertil. Koncerten søger at give et billede i ord og toner af dette miljø hvor de ledende mænd i kongeriget virkelig turde investere i kultur - vi høster således stadig frugterne af denne Christian 4s investering. Ud over de nordiske talenter, vil koncerten også give eksempler på madrigalkunstens største Italienske mestre: Marenzio, Monteverdi og Gesualdo og desuden vil barokspecialister fra Øresundsregionen spille instrumentalmusik fra perioden, som med stor sandsynlighed er blevet opført ved hoffet på denne tid.

Vokalemsemblen Musica Ficta och instrumentalister på originalinstrument

Bo Holten, dirigent och berättare.

Musica Ficta.

Arrangörer: Kultur i Halland och Länsstyrelsen i Hallands län, tillsammans med Halmstads kommun.

#jubileum400.Evenemanget ingår i #jubileum400