Projekt inom residensutvecklingen

Nedanstående projekt ingår som delprojekt i utvecklingen av kulturresidens i Halland. Inom varje projekt testas eller utvecklas en eller flera aspekter som kan bli delar av modellen för kulturresidens.

Residens som pågår under 2015

Bryta ihop och gå vidare

En musikteaterföreställning som skärskådar framgångsmyten. Med idrottens uttryck som inspiration och som integrerad del i en föreställning där musik, dansare, sångare och idrottare möts. En framgångssaga som blir till ett misslyckande och hur man går vidare.

Föreställningen skapas av kompositören och textförfattaren Jan-Erik Sääf och koreografen Peter Svenzon. Residenset genomförs under hösten 2015 med Halmstad kommun som värd.

Läs mer om Bryta ihop och gå vidare

Open Lab Halland 2015

Open lab för konstnärer ur olika discipliner, från olika länder. Kultur i Halland genomför residenset Open Lab Halland 8–26 juni på och i samarbete med Löftadalens folkhögskola.

Läs mer om Open Lab Halland.

Calle Rasmusson ROOTS

Inom ramen för kulturresidenset Calle Rasmusson ROOTS har 10 välrenommerade jazzmusiker turnerat i Halland en vecka i januari. Samtliga, sånär som på en enda, har sina rötter i Halland. Calle Rasmusson, välkänd inom jazzvärlden som både musiker, arrangör och kompositör, har bjudits in av Kultur i Halland för att leda tiomannabandet. Calle har dessutom att komponerat och arrangerat all musik som framförs under turnén. Värd för residenset var Laholms kommun.

Residens som pågått under 2014

Baletto Skeletto – Ika Nord

Halmstad

Ika Nord skapade tillsammans med professionella kulturutövare en genreöverskridande produktion. I nära samarbete med regissör, skådespelare och musiker kunde utvalda skolklasser möta processen i workshops och slutligen uppleva själva föreställningen.

Murikamifikation – Erik Kaiel

Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Hylte, Halmstad

Den holländske koreografen Erik Kaiel anpassade ett stadsvandringskoncept för mellanstadiet och synliggjorde stadskärnan på ett nytt sätt med sina dansare. Fem kommuner undersöktes och det blev möten med skolpublik och offentliga stadsvandringar i april–maj månad i Kungsbacka, Varberg, Hylte och Halmstad.

Happily forever after – Teater Halland – GomesLechQuigly

Varberg

Teater Halland var värd för ett nybildat scenkonstkollektiv, GLQ. De arbetade fram en produktion med pedagogisk metodik under sommaren och spelade den under hösten i Halland samt genomförde undervisning för elever.

Läs mer om Happilyforeverafter på Teater Hallands webb

Pavlovs Hund-Schrödingers katt, Operation Opera – Kulturhuset

Halmstad

En nyskapande och konstnärligt utforskande opera arbetades fram under våren med premiär i april 2014.

Konsthallen/Hamnmagasinet – Artist in residence: Naomi Okubo

Varberg

Den japanske konstnären Naomi Okubo arbetade i öppen ateljé på Konsthallen/Hamnmagasinet i Varberg under hösten 2014. Konstnären hade även utbyte kring textila tekniker i regionen och genomförde workshops med elever.

Residensprojekt som pågått under 2013

Sofa(r)

Samproduktion mellan Rum för Dans och Kenneth Kvarnström KK2.

Under våren 2013 arbetade koreografen Kenneth Kvarnström och barockmusikern Jonas Nordberg fram en produktion, Sofa(r), med premiär den 27/4 i Falkhallen i Falkenberg. Arbetet genomfördes under perioder av våren på Kungsbacka Teater och i Falkhallen. Under tiden de var här genomfördes samtal, workshopar, öppna visningar, m.m.

Arts & Performance Festival

Är en nystartad återkommande festival för samtida scenkonst. Teater Halland är initiativtagare och producent. Festivalen genomförs i samarbete med Tjolöholms slott. Flera av akterna inbegriper samverkan med lokala aktörer och publikinteraktion.

Tomma Rum

Är ett projekt som har turnerat runt i Sverige under sommarhalvåret i tio år. 2013 blev Unnaryd tillfrågat från konstnärskollektivet som driver projektet. Under några veckor i juli flyttar ett antal konstnärer in på Vildmarksgymnasiet och kommer att konstnärligt fylla olika "rum" i Unnaryd med performance, konsthappenings och konstverk. Detta i samarbete med det lokala konstlivet , näringslivet, m.fl.

3xTonino

Kompositören Andrea Guerra kommer under sommaren att arbeta med ett musikscore till filmen 3xTonino på Katrinebergs Folkhögskola.

Interdisciplinär scenkonst

Karolin Kent ska tillsammans med kollegor påbörja arbetet med en ny produktion kring rörelse, visuell konst, kostym och ljud. Föreställningen ska ha premiär hösten 2013 på Teater Trixter i Göteborg.

Changefestivalen

Med festivalen som arena och plattform sammanstrålar musiker för att repetera och uppföra ett festivalprogram i två kommuner på tre platser under v. 33.

Hamnmagasinet Varberg

Under hösten 2013 arbetar den kubanska konstnären Angel Ramirez i öppen ateljé på Hamnmagasinet. Utställningsperiod är 26/10-24/1. Under denna tid genomförs flertalet aktiviteter kopplade till Ramirez arbete och utställning.

IB Expo – International

En kulturell mötesplats för musiker från hela världen där experiment och konstnärligt tänkande står i centrum. Under perioden genomförs konserter, clinics och workshopar i flera kommuner i Halland.