Medverkande utställare 2017

Författare, förlag, litterära sällskap och andra organisationer med anknytning till Halland medverkar på Halländsk bokmässa.

Sex porträttbilder av de medverkande på Halländsk bokmässa 2017..

Litterära sällskap

Bengt Anderberg-sällskapet

Bengt Anderberg-sällskapet vill öka intresset för och kunskapen om författaren och översättaren Bengt Anderberg, samt verka för nyutgivning av hans verk och återutgivning av radio- och tv-program. Under mässan uppmärksammar Uno Rodin, Sören Larsson och Ellinor Sjödén denne mångsidige författare.

Bondesonsällskapet

Bondesonsällskapet har till syfte att främja intresset för och forskning om August Bondesons person och gärning inom olika ämnesområden samt verka för nya utgåvor av hans litterära verk. På scenen står Alf Hambe, medlem i sällskapet och visdiktare, och berättar lite om sina visor.

Elsa Grave-sällskapet

Elsa Grave-sällskapet bildades 1998 på författarens 80-årsdag och har sedan dess verkat för att kännedomen om hennes lyrik, dramatik och författarskap skall bevaras och spridas. 2018 skulle Elsa Grave ha fyllt 100 år. Detta kommer att uppmärksammas med en rad olika jubileumsaktiviteter. Bland annat med ett symposium den 20 januari. Det blir också jubileumsutgivning av hennes verk, en festskrift, ljudbok, teaterföreställningar, med mera.

Hallands författarsällskap

Hallands författarsällskap är en ideell förening för författare, översättare, illustratörer, förläggare, bokformgivare och kulturskribenter verksamma i Halland. Sällskapet utgör en gemensam plattform för regionens författare och värnar om det litterära Halland. Representerar sällskapet på scenen gör ordförande Anna Pia Åhslund.

Jan Myrdalsällskapet

Jan Myrdal-sällskapet grundades 2008 och har till syfte att främja de litterära och kulturella målsättningar som Jan Myrdal formulerat under många år som skriftställare och kulturarbetare, att medverka till att sprida och översätta hans stora produktion och att göra hans liv och gärning välbekant. Det har även den viktiga uppgiften att förvalta hans stora bibliotek som finns i Varberg.

Olof von Dalinsällskapet

Olof von Dalin-sällskapet är Hallands äldsta litterära sällskap och har gett ut fem böcker om 1700-talsförfattaren Olof von Dalin. Sällskapet verkar sedan 1995 för att göra Dalin mer känd och underlätta för dem som vill veta mer om honom. I Vinberg, byn i Halland där han föddes, finns minnen av honom och hans familj som sällskapet vårdar och visar för besökande.

Organisationer

Litteraturbanken

Litteraturbanken har digitaliserat texter med anknytning till Halland. Deras syfte är att vara en fri kulturhistorisk och litterär resurs för forskning, undervisning och folkbildning. De är till för alla: forskare, lärare, studerande och litterärt allmänintresserade och deras huvuduppgift är att samla in och digitalisera skönlitteratur och viktigare humaniora.

Teater Halland

Teater Halland gör scenkonst för barn, unga och vuxna i Halland, arrangerar nationella och internationella gästspel och håller i pedagogiska arbeten mot skolan. Våren 2018 är det premiär för musikalen "Halland Love Stories" - med hallänningars egna kärlekshistorier och Per Gessles musik i nya tolkningar. Teater Halland finns på bokmässan för att samla in dessa historier. Dessutom finns teaterns ljudboksserie vid CAL-förlagets bokbord.

Förlag

Bokförlaget SOL

Bokförlaget SOL ger ut underhållande hängmatteromaner. Alltifrån lättsam feelgood till blodiga deckare. Förlaget erbjuder även författartjänster som lektörsläsning och coachning. På scenen står CT Karlsson, författare till deckarserien Falkenbergsmorden.

Bokome

Bokome ger ut kvalitetslitteratur inom konst och kulturhistoria. I år har två nya böcker av Pia Schmidt de Graaf kommit ut på förlaget, en bok om Evert Taubes medverkan i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och en samling dikter av Friedrich Hölderlin i tolkning av visdiktaren och författaren Elisabet Hermodsson med hennes egna illustrationer.

CAL-förlaget

CAL-förlaget är ett litet förlag i Varberg som har nischat sig på kulturell litteratur med anknytning till Halland.

Grim förlag

Grim förlag startades 2011 och har sedan dess gett ut 18 titlar. Annika Bengtsson är författare och förläggare på förlaget och i år har hennes åttonde roman, "Hundra dagar kvar", kommit ut. En betraktelse över 1970-talet som det kunde se ut på en fabrik i södra Halland.

L.C. Förlag

L.C. Förlag drivs av Yamilé Andreasson Craig och Madelene Lundvall. Idén är att ha ett bokförlag som sätter författarens intressen i centrum. På scenen står romandebutanterna Jim Friberg och Stefan Wallner.

Författare

Torgerd Adolphsson

Torgerd Adolpsson skriver lättläst för 6–9-åringar och bilderböcker för förskolebarn. Hennes bilderböcker om Agata Skata vill hjälpa barn att bli bra kompisar.

Angelica Ahlefeldt-Laurvig och Mymmel Blomberg

Angelica Ahlefeldt-Laurvig och Mymmel Blomberg stafettskriver om lärarpensionärerna Iris och Sigrids vardagsäventyr. Angelica har också skrivit fantasyboken "Indianställets hemlighet" som är resultatet av ett läs- och skrivprojekt med klass 4 i Rydöbruk.

Lille-Mor Arnäs

Lill-Mor Arnäs är en farmor som debuterade sent i livet - med fantasyböcker för barn. De två barnbarnen och den så kallade Häxringen i Fjärås står för inspirationen till de tre böckerna i serien. En fjärde, fristående, del är under bearbetning.

Marie Bosson Rydell

Marie Bosson Rydell har sedan debuten med "Arne Varans bokstavsjakt", 1998, gett ut ytterligare femtio böcker. De flesta handlar om Kråke som i år firar 15-årsjubileum. Böckerna vänder sig till barn, från de allra yngsta i 1-3 års ålder, till de i mellanstadieåren. Ofta har böckerna en pedagogisk vinkel och inte sällan vill författaren lyfta fram karaktärernas olikheter, som i böckerna om William och Joel. Under 2017 ger Lära Förlag ut "Vilda säger Nej!", tidigare utgiven på Gleerups förlag.

Lina Brustad

Lina Brustad debuterade i våras med den självbiografiska romanen "Humlesäcken", en kärleksfull berättelse om den stora sorg som drabbar henne i unga år när hennes man insjuknar och dör av en hjärntumör.

Sassa Buregren

Sassa Buregren skriver sakprosa för barn och unga om feminism, demokrati och släktforskning. Hon gör också bilderböcker för mindre barn och illustrerar majoriteten av sina böcker själv.

Ann-Charlotte Ekensten

Ann-Charlotte Ekensten arbetar som författare och skrivpedagog. Hon skriver böcker på lättläst svenska för barn, unga och vuxna samt arrangerar skrivlektioner i skolor och på bibliotek. Serierna Tage på camping, Djurdoktorn och Emmas liv är några av hennes uppskattade böcker.

Gunnar Dramsvik

Gunnar Dramsvik började skriva poesi i slutet av 1980-talet och betonar att poesi kan vara en protest mot våld, en hyllning till natur och kärlek till livet. Förra året gav han ut boken "Livet".

Per Florén

Per Florén har en examen i biologi och mer än 30 års erfarenhet som fotograf. Målsättningen med hans debutbok "POSITION" är att förmedla kunskap och öka viljan hos alla generationer till att bevara den biologiska mångfalden.

Jennyli Gustafsson

Jennyli Gustafsson påbörjade, efter ett omvälvande möte med andra sidan, ett intensivt skrivande som mynnade ut i "Evigheternas bok" 2011. Kopplingar finns till Jennylis hjärteämne – inkafilosofin – och till den kristna värld hon är född i. Romantrilogin om Maia Aela fullbordar sambandet genom Maias magiska resor ut i världen.

Jerker Hultén

Jerker Hultén skriver barn- och ungdomsböcker. Debutboken, "Drakhjärta & Hamnskiftare", gavs ut 2014, och är den först delen av fyra i en fantasyserie, med fokus på spänning. Den sista och avslutande delen, "Mörkermagiker", utgavs hösten 2016.

Theréze Ingmarson

Theréze Ingmarson debuterade som författare 2015 med romanen "Flugfiskarens dotter". Året efter kom uppföljaren "Över frusen älv". Hon har just kommit ut med sin första novellsamling, "Dit längtan tar en". Det är en liten bok som innehåller korta, tidigare publicerade noveller, från Hemmets Veckotidning.

www.therezeingmarson.se

Åsa Jansson

Åsa Jansson jobbar som lågstadielärare i Halmstad kommun. Hon tyckte att det saknades en bra högläsningsbok inför julen och bestämde sig därför för att skriva "Juldagboken".

Andreas Karlsson

Andreas Karlsson skriver, tillsammans med sin syster Anna Karlsson, om 1600-talets hallänningar. Deras böcker baseras på omfattande arkivforskning, med fokus på de "vanliga" hallänningarna och deras liv. Deras senaste bok "Bland lusepälsar och stubbakärringar - Skällsord i Halland i gångna tider" kom ut tidigare i år.

Yvonne Kullenstjärna

Yvonne Kullenstjärna vet att det går att resa sig från en barndom med sexuella övergrepp. I sin handbok "Jag kommer aldrig mer att vara tyst" beskriver hon den mödosamma vägen tillbaka till sig själv och hur man kan läka, trots en trasig barndom.

Anders Källgård

Anders Källgård skriver böcker om öar. Efter bland annat "Sveriges öar" (2005 och 2013) samt reseskildringen och debattboken "Nära Nauru - varför vi behöver öar" (2015) arbetar han nu med den omfattande boken "Norges öar" som kommer ut 2018.

Sven Larsson

Sven Larsson är lektor i historia och har skrivit bland annat "Ätrans dalgång. Berättelsen om ett gränsland" (2017), "När gränslandet fick fred. Halland under 1700-talet" (2010) och "När hallänningarna blev svenskar" (2004).

www.svenlarsson.se 

Therese Loreskär

Therese Loreskär är roman- och barnboksförfattare från Haverdal som brinner för att sprida läs- och skrivlust till barn. Hon föreläser gärna om böcker och håller i skrivarkurser. Hon har publicerat tolv böcker i Sverige och i Storbritannien.

Jesper Lundqvist

Jesper Lundqvist har skrivit den omdebatterade och rosade "Kivi och Monsterhund" (2012). Den var Sveriges första barnbok som använde hen som pronomen, och följdes av "Kivi och den gråtande goraffen" (2012) och "Kivi och drakbrakaren" (2016). Han har även skrivit radiojulkalendern "Den mytiska medaljongen" och radioprogram och sångtexter till Sveriges Radios figur Radioapan.

Ingrid Magnusson Rading

Ingrid Magnusson Rading ville lära sig mer om Haverdal där hon sedan många år tillbringar sina somrar. När hon inte fann det hon sökte beslöt hon att själv skriva om Haverdal. Mycket efterforskningar och många intervjuer ligger till grund för boken som är rikt illustrerad med författarens bilder.

Jan-Olof Nilsson

Jan-Olof Nilsson är författare och filmare med ett flertal nationellt uppmärksammade och kritikerrosade böcker om människoöden under andra världskriget bakom sig. Senaste boken, prisbelönade Lucky Strike, filmatiserades för SVT.

Jenny Nylen

Jenny Nylén har varit verksam som gymnasielärare i psykologi och samhällskunskap samt studie- och yrkesvägledare i över trettio år. Tidigare i år utkom hennes bok "Orimlig Onödig Oro" som handlar om generaliserat ångestsyndrom (GAD), och följdes av boken "Änglafjädrar och rosenkvarts" där hon berättar om sina personliga erfarenheter av sjukdomen.

Åsa-Caroline Salomonsson

Åsa-Caroline Salomonsson är barnboksförfattare och terapeut som skriver utifrån barns perspektiv. Förra året debuterade hon med boken "Tuggummitanten", den första i serien om Smygklubben Mommi & Folket. Just nu arbetar hon med två nya barnböcker.

Inger Skantze-Ärlemalm

Inger Skantze-Ärlemalm är fackboksförfattare och har skrivit flertalet böcker om matkultur, kvinnor och kvinnohistoria. Hennes senast utgivna bok, "Salt vatten och maneter" (2015), beställdes av Dokumentär Malmberget, Gällivare kulturförvaltning, och handlar om Malmbergets Barnens Dag-koloni i Åsa.

Anna-Carin Svanå

Anna-Carin Svanå är Varbergsförfattaren som har skrivit och illustrerat de roliga barnböckerna om Familjen Knas. Hon har även gett ut en bilderbok för de yngre, "Morris och Dipsås i rymden", som handlar om vänskap, äventyr och att gilla olika.

Lars Johan Svensson

Lars Johan Svensson har levt ett spännande yrkesliv. Han har varit chef för kriminalpolisen och reservofficer vid Hallands regemente. Han har också tjänstgjort som lärare för tjänstemän inom rättsväsendet i Irak - domare, åklagare, polismän och kriminalvårdare. År 2013 gav han ut boken "Rikets säkerhet".

Susanne Sörensen

Susanne Sörensen är sisyfosarbetare och evig rebell. Hon har skrivit fyra diktsamlingar som utkommit på Wahlström & Widstrand förlag.

Kitt Tell

Kitt Tell har skrivit självbiografin "Fabrikörens dotter" som handlar om dottern till en bipolär mamma och en alkoholiserad pappa.

Birgitta Tingdal

Birgitta Tingdal skriver om kvinnohistoria och lokalhistoria. Hennes första bok, Min själ var mitt smycke, handlar om livet på mentalsjukhus på 50-talet och kom ut 2005. Kvinnliga kapare i Göteborgs skärgård, Hunehals Borg i nordhalländsk medeltid och bemärkta hallandskvinnor är andra teman hon intresserar sig för.

Marie Torebring

Marie Torebring kom förra året ut med den skönlitterära boken "Så som i himlen så på jorden". Det är den första delen i två trilogier som speglar kärlek, sex, psykopati och andlighet. Med varje del följer en lyriksamling.

Aino Trosell

Aino Trosell har sedan debuten 1978 skrivit tjugofem böcker, tio spelade pjäser och över hundra publicerade noveller. Hon finns företrädd i över sextio antologier och skriver i de flesta genrer. Nu är hon aktuell med sin 25:e bok, "Helmers vals"; romanen om hela nittonhundratalet och om hennes far, som var ett original.

Ulf Tylestrand

Ulf Tylestrand är civilingenjör och egenföretagare och är bosatt i Kungsbacka sedan trettio år. Han började skriva 2010 och har fyra böcker utgivna. Alla ingår i en serie om naziguldet som hittas i Värmland. Fler böcker väntar.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.

Startsida för Halländsk bokmässa: www.regionhalland.se/hallandskbokmassa