Medverkande utställare 2018

Författare, förlag, litterära sällskap och andra organisationer med anknytning till Halland medverkar på Halländsk bokmässa.

Anders Källgård

Anders Källgård från Varberg brukar kalla sig "nesofil" (ö-älskare), efter det grekiska ordet för ö, "nesos". Han har skrivit en rad olika böcker om öar, senast den alldeles nyutkomna "Norges öar", som han anser är världens vackraste.

www.insula.se

Andreas Karlsson

Syskonen Andreas och Anna Karlsson skriver om 1600-talets Halland och har givit ut 11 böcker på detta tema. Den röda tråden är "de vanliga hallänningarna" och deras levnadsöden och livsvillkor.

Angelica Ahlefeldt-Laurvig/Mymmel Blomberg

Angelica Ahlefeldt Laurvig och Mymmel Blomberg har stafettskrivit 3 promenadromaner om de två pensionerade lärarna; Iris och Sigrids vardagsäventyr.

www.ahabok.se

Anita Johansson

Anita Johansson är journalist och konstnär. Under arbetet med en utställning om Hanhalskolonin, Hallands minst kända konstnärskoloni, återfanns en skatt av brev och bilder som aldrig visats tidigare. Resultatet blev en bok om konstnärskap och vänskap. Huvudperson är Ansgarius Börjesson som levde och verkade i Hanhals under hela sitt liv.

Ann-Charlotte Ekensten

Debuterade som författare 2014, och dryga 30 böcker senare arbetar hon som författare och skrivpedagog på heltid. Ann-Charlotte skriver skönlitteratur och faktaböcker på lättläst svenska för barn, unga och vuxna. Djurdoktorn och Emmas liv är några av hennes uppskattade bokserier och i höst är hon aktuell med nya serien Tyras husvagn.

www.ekensten.se

Bengt Anderbergsällskapet

Sällskapet bildades 2014 och har ca 65 medlemmar och är medlem i DELS, De litterära sällskapens samarbetsnämnd. Man arbetar för att öka kunskapen om och intresset för författaren Bengt Anderbergs författarskap och livsgärning, bl a genom föreläsningar och litterära program.

www.bengtanderbersallskapet

Bengt Gärdfors

Författaren har bl a skrivit böcker om industrihistoria, men även om den svenska Tysklandsutvandringen i slutet på 1800-talet, samt om riksdagsmannen Carl Ifvarsson från Ränneslöv. Just nu pågår arbetet med en bok om stenhuggerier i Halland, som han hoppas kunna få klar till bokmässan.

Birgitta Tingdal

Birgitta Tingdal, folkhögskolelärare, läromedelsförfattare samt journalist med kulturinriktning, har i femton år skrivit om kvinnohistoria och Hallands lokalhistoria. Drivkraften är att lyfta fram glömda öden och vardagliga sammanhang.

Björn Molin

Björn Molin, politiskt aktiv folkpartist i riksdag och regering. Statsvetare som skrivit en avhandling om Tjänstepensionsfrågan och en lärobok Sverige efter 1900; Offentlig förvaltning; Landshövding i Halland 1986-97; memoarboken Ingen väg tillbaka (2002), samt lett projektet om Hallänningars minnen av andra världskriget – Nu vill vi berätta (2010). Senaste boken heter Serpentinerna.

Bokome förlag

Bokome förlag ger ut kvalitetslitteratur inom konst-, litteratur- och kulturhistoria. Några exempel på förlagets utgivning är: "Evert Taube - Brev från Bohuslän", samt "Astri Bergman Taube - ett konstnärsliv".

www.bokome.se

Bondesonsällskapet

Bondesonsällskapet har till syfte att främja intresset för, och forskning om August Bondesons person och gärning inom olika ämnesområden, samt verka för nya utgåvor av hans litterära verk.

www.bondesonsallskapet.se

C T Karlsson

Författare till den populära deckarserien Falkenbergsmorden. C T har även skrivit boken om "Underbara Maj", en romantisk feelgood. Som en av sju författare ingår hennes noveller i antologin "Novellhotellet". Bosatt i Glommen, med man, hästar och hundar.

www.forfattarectkarlsson.se

Carl-Magnus Stolt

Läkare, författare och konstnär, och Sveriges första professor i medicinsk humaniora. Han har gett ut ett dussintal böcker inom olika genrer, bl a skönlitteratur. För närvarande arbetar han på ett manuskript om havets kulturhistoria med utgångspunkt från Vendelsöfjorden i norra Halland.

www.cmstolt.se

Cecilia Nordenkull-Jorgensen

Uppvuxen i Halmstad, men idag bosatt i Bryssel. Hon har publicerat flera böcker, och ett musikdrama om Chopins liv och musik. Hennes senaste bok är "KARL XII: Kungamord" (2018). Cecilia har en MBA från Boston University och en karriär inom finans och Internet. Hon är medgrundare i kulturföretaget Icons of Europe.

www.iconsofeurope.com/ceciliajorgensen.htm

Elisabeth Öhman

Elisabeth Öhman har en bakgrund som skribent, journalist och copywriter och debuterade 2015 med boken ”Svenska Ostron - havets juveler”. Romanen ”Drottningklockan" är första delen i Timeliness-trilogin om den äventyrlige urmakaren Aron Petterssons dramatiska upplevelser. Elisabeth har bott 30 år i Kungsbacka och bor numera på norra Öland.

www.elisabethohman.se

Elsa Grave-sällskapet

Elsa Grave-sällskapet vill sprida kunskap om och befrämja Elsa Graves, (1918 - 2003), originella men tidlösa och ständigt aktuella verk inom poesi, dramatik och prosa.

www.elsagrave-sallskapet.se

Eva Lilja, Kristina Hallind, Anna Wieslander och Anna Pia Åhslund

Eva Lilja, Kristina Hallind, Anna Wieslander och Anna Pia Åhslund är fyrklövern bakom jubileumsboken "Fjorton röster om Elsa Grave". Grave (1918–2003) räknas till 1900-talets mest betydande svenska lyriker, som i år firar 100-årsjubileum i hemstaden Halmstad. De fyra redaktörerna har samlat en rad intressanta artiklar om såväl hennes liv som hennes diktade värld, författade av moderna poetkollegor, forskare, samt gamla och nya vänner och bekanta.

Grim förlag

Grim förlag – Lättillgängliga böcker med oanade djup. Förlaget har gett ut ett 20-tal titlar sedan starten 2011, mest romaner men även reportageböcker.

www.grimforlag.se

Gun Svensson

Hennes främsta intressen är målning och musik. Boken "Glasmålning - till glädje för öga och hand" kom till efter förfrågan av ICA:s bokförlag 2002. Finns även utgiven i Norge. Sångboken "Måla musik - Sjunga bilder" gav hon ut på egen hand 2017, och den innehåller egna texter och egen musik, med illustrationer av vännen och konstnären Märtha Bengtsson.

Gunnar Dramsvik

Många har skrivit om vår tid i tiden. Den rymd vi lever i, har utvecklats genom årtusenden. På många sätt är världen - rymden.

Hallands författarsällskap

Hallands författarsällskap är en ideell förening för författare, översättare, illustratörer, förläggare, bokformgivare och kulturskribenter verksamma i Halland. Sällskapet utgör en gemensam plattform för regionens författare, och värnar om det litterära Halland.

www.hallandsforfattarsallskap.se

Ingrid Magnusson Rading

Biolog vid Lunds universitet och sommarboende i Haverdal. "Den hemlighetsfulla grottan" är en historisk spänningsroman i halländsk kustmiljö för alla mellan 9 och 99. I en äventyrsberättelse, med stänk av fantasy, skildras livet under sandflyktens 1600-tal och förra sekelskiftets stenhuggeriepok. Efterforskningar gjorda inför debutboken "Haver du sett Haverdal" ligger till grund för berättelsen.

www.haverdalsboken.se  

Jan Myrdalsällskapet

Jan Myrdalsällskapet har till syfte att främja de litterära och kulturella målsättningar som Jan Myrdal formulerat under många år som skriftställare och kulturarbetare. Samt att medverka till att sprida och översätta hans stora produktion, och göra hans liv och gärning välbekant. Sällskapet förvaltar även det unika Jan Myrdalbiblioteket i Varberg.

www.janmyrdalsallskapet.se 

Jennyli Gustafsson

Genom sina spännande äventyrsberättelser, som den om flickan Maia Aela, vill Jennyli verkställa visionen om en vanlig människa med mästaregenskaper.

Jerker Hultén

Jerker Hultén är en barn- och ungdomsförfattare från Halmstad. Han har hittills givit ut fyra böcker i fantasyserien "Drakhjärta & Hamnskiftare". Böckerna har mottagits väl av kritiker och återfinns nu såväl hos bokhandlare, biblioteken och på ljudbokstjänster.

jhulten.com 

Joanna Björkqvist

Joanna Björkqvist, Grim Förlag, har med sin reportagebok ”När mörkret viker undan för livet” som nu också har kommit ut som ljudbok.

Kari Vartia

Hens sjunde bok berättar om hur livet öppnar sig för den unga Audun. Hennes smärtsamma men nödvändiga revolt när hon vägrar förneka det uppenbara. Då romantik kryddas av erotik – eller är det tvärtom?

vartia.eu/bokfalken.html

Lille-Mor Arnäs

Lille-Mor Arnäs är en farmor som debuterade sent i livet – med fantasyböcker för barn. De två barnbarnen och den så kallade Häxringen i Fjärås står för inspirationen till de tre böckerna i serien.  En fjärde, fristående, del är under bearbetning.

http://malorbia.se/

Lotte Wieslander

Har skrivit och illustrerat boken "Påfågelns Barn" om en kurdisk ursprungsbefolkning, yezidier. Berättelsen har sagans form, men mycket research ligger bakom, samt den personliga kontakten med en kurdisk familj med yezidiska rötter. Lotte Wieslander är förutom författare, också konstnär och musiker.

Marie Torebring

Författare till serien Sexualitetsprincipen. Första delen, "Så som i himlen så på jorden" kom år 2016 med tillhörande lyrik, "Grymhet är ett litet snällt ord". År 2018 blir "Lisas bok" klar. Lisa levde på 1700-talet i Blekinge. Hon blir föräldralös och kämpar med sin överlevnad.

marietorebring.se

Marian Pelér

Skriver om det som hon känner stort engagemang för. Första boken kom ut 2012 och handlade om Ester, som 1901 reste till Sydafrika för att bedriva missionsarbete, tillsammans med sin fästman. Därefter utkom "Tapetblomman" (2016) en självbiografisk berättelse. I "Hannas flickor" (2017) beskriver hon sina år i Varbergs Flickskola. En skola hon älskade från första till sista dag.

Marie Rydell

Marie Rydell har skrivit drygt femtio böcker sedan debuten 2001. Flest böcker har det blivit om Kråke som numera finns för alla åldrar. Nytillskottet William och hans kompisar är bilderböcker för 3-6 åringar om olikheter, svårigheter och möjligheter. Serien "Superviktigt" tar upp samma sak för lite äldre barn.

Marita Warborn Lundgren

Marita och medförfattaren Christina Karlberg skriver personligt om livet när en älskad livskamrat hastigt dör alltför tidigt i livet, i boken ”Jag är lyckligt gift, min man är bara lite död”. De vill förmedla att det går att överleva en enorm förlust och att det går att komma tillbaka till det som kallas livet, att man kan tänka sig en framtid igen. En bok för alla som förlorat någon man inte kan leva utan och till dem som känner någon som drabbats.

Martin Almqvist

Martin Almqvist, född 1974, svensk fotograf och författare med det marina som ämnesområde. En betydande del av hans verksamhet utgörs av undervattensfotografering. Utöver medverkan i böcker och tidskrifter har han producerat fyra böcker i vilka han svarat för både text och bild; "Havets sång" (2003) i samarbete med Rutger Rosenberg; "Valarnas värld" (2007); "Global sea life" (2010) på engelska; "Simma med valar", en essä (2016)

Olof von Dalinsällskapet

Hallands äldsta litterära sällskap, medlem av De Litterära Sällskapen i Sverige. Sällskapet informerar och ger ut böcker om den mångsidige 1700-talsförfattaren Olof von Dalin, journalist, språklig förnyare, debattör, poet och visdiktare. Sällskapet vårdar och förevisar de minnen av honom som finns i Vinbergs kyrkby, Falkenberg, där han föddes.

www.vondalin.se 

Per Florén

2016 kom hans första naturfotobok POSITION, en bok som skildrar Kungsbackas fantastiska natur. Med sina mer än 30 års erfarenhet av fotografi, kände han att det fanns mycket mer att visa. Nu två år senare beräknas han släppa sin nya fotobok bara två veckor innan Halländsk bokmässa 2018.

www.perfektfoto.se

Philip Birk

Född och uppvuxen i Varberg, 24 år gammal som under gymnasietiden skrev två historiska äventyrsromaner - Bronshjälmen och Silverormen, utgivna på eget förlag. Förlagsdebuterade i mars 2018 med "Kyldygnet" på Historiska Media, första boken i en serie om den internationella konsttjuven Tom Grip. Under 2019 kommer boken lanseras i Tyskland, Schweiz och Österrike. Philip studerar till historielärare i Uppsala, men hans författarskap är starkt knutet till Varberg och Halland, där han skrivit sina tre utgivna böcker, samt råmanuset till uppföljaren i serien om Tom Grip.

www.historiskamedia.se/forfattare/philip-birk/

Sassa Buregren

Författare och konstnär som skriver sakprosa för barn och unga om demokrati och politik mm. Hon har samarbetat med Maud Mangold i en rad bilderböcker, t ex om att komma ensam till ett främmande land, om att ha frånvarande föräldrar, om död och saknad. Gör författarbesök och föreläsningar varhelst böckerna kommit ut. Hon arbetar också med stora litterära broderier och samlar på jord.

www.buregren.se 

Sofia Ymén

Sofia Ymén är författare bosatt i Varberg. Hon tycker om att både läsa och skriva böcker om vanliga människor som får sina lyckliga slut. Debuterade 2017 med romanen "Hemma där hjärtat väntar". I år, 2018, kom den fristående uppföljaren om livet och kärleken i fiktiva Österby, "Den mitt hjärta slår för".

www.sofiaymen.se 

Sven Larsson

Lektor i historia som givit ut tre böcker om det historiska Halland. Vessige och Alfshög. Två socknar i Ätrans dalgång, (1994) ; När hallänningarna blev svenskar. Ett dramatiskt nationalitetsbyte 1645-1720, (2004) ; När gränslandet fick fred. Halland under 1700-talet (2010). Förra året, 2017, kom hans fjärde bok: : Ätrans dalgång. Berättelsen om ett gränsland.

Theréze Ingmarson

Theréze Ingmarson släpper hösten 2018 den tredje och sista delen i serien om Sophie. Dessa skönlitterära romaner utspelar sig till största del i Älvdalen, men även i norra Halland. Hennes litterära kännetecken och återkommande teman och miljöer är kärlek, relationer, stugliv och natur. Förutom romaner skriver Theréze även kortare noveller.

www.therezeingmarson.se 

Torbjörn Johansson

Beskriver sin bakgrund som brokig. Till yrkena hör fiolspelande vissångare, musikkonsulent/producent inom länsmusiken, lokalradioröst, visfestivalspresentatör m.m. Bosatt nära havet i Halland tillsammans med två svarta katter. Boken "Vardagsfunderingar från en utkant" innehåller funderingar. Mestadels funderade bakom ratten eller vid köksbordet 275 meter från havet.

Ulf Tylestrand

Född 15 oktober 1954 i Mölndal, civilingenjör och egenföretagare som började skriva 2010. Hittills finns fyra böcker utgivna. I datorn ligger ytterligare romaner, med andra huvudpersoner och nya äventyr. Ulf bor i villa utanför Kungsbacka och är gift med Maud sedan 1987 och har två vuxna barn. Till fritidsintressena hör att dansa socialdans, brygga öl och paddla kajak.

Uno Grönkvist

Författaren har gett ut ett tiotal böcker i olika ämnen. Hans senaste utgivna heter "Afrikas bästa Safari". Lagom till bokmässan kommer; "Från Haile Selassie till Bert Karlsson", möten med färgstarka profiler i Sverige och utomlands under ett halvt sekel med ett spännande och unikt bildmaterial.

www.adviserunlimited.se 

Vardagens mysterier

Vardagens mysterier är ett litet förlag med hjärnan i halländska Sibbarp och hjärtat i hela världen. Vi skriver om människor, mat och möten samt om utbyte av kultur och tankar.

www.vardagensmysterier.se 

Åsa-Caroline Salomonsson

Skriver för åldersgruppen 6-9 år. För Åsa-Caroline är det viktigt att kunna skriva utifrån barns perspektiv och att informera de olika problem barn möter i samhället i dag, utan några pekpinnar. Hon skriver i olika genrer, men barnböcker har alltid intresserat henne mest. Utbildad terapeut inom missbruksproblematik och KBT och har genomgått tre skrivutbildningar i genre, politiskt skrivande, dramatisk berättande/manus och skönlitterärt skrivande. För tillfället skriver hon på heltid och är engagerad i Hallands författarsällskap.

www.asacaroline.se 

Med reservation för eventuella ändringar.

Välkommen till Halländsk bokmässa!

Halländsk bokmässa 2018 arrangeras på Kungsbacka bibliotek i Kulturhuset Fyren, lördagen den 24 november kl. 10–17.

Om du vill länka till Halländsk bokmässa, använd gärna: www.regionhalland.se/hallandskbokmassa