Program 2017

Program för Halländsk bokmässa, lördagen den 25 november 2017, kl. 10-16 på Kulturhuset Komedianten i Varberg.

Halländsk bokmässa 2017.Det är fri entré till bokmässan från kl. 10.00.

Till författarfrukosten (kl. 9-10) säljs biljetter där frukost ingår, endast förköp.

Under dagen bjuder författare, bokförlag, litterära sällskap, Teater Halland och andra organisationer på sig själva i ett omväxlande program.

Evenemangsplatsen, övre plan

09.00 – 10.00: Författarfrukost med Aino Trosell

Vi inleder den Halländska bokmässan med en författarfrukost med Aino Trosell.

Aino Trosell. Foto: Cato Lein.

Aino Trosell kommer att berätta om sin senaste roman, Helmers vals, som kom ut 2016. Det är en tragikomisk berättelse om hennes far som levde under nästan hela nittonhundratalet. Vi får följa historien ur den enskildes liv, genom folkrörelser och krig. Men också personlig dramatik; fattigdom, arbete, kärlek, död och liv.

På författarfrukosten kommer Aino också att berätta om sitt övriga skrivande, hur böckerna kommer till, var hon hämtar sitt material samt om vådliga researchäventyr.

Aino Trosell har sedan debuten 1978 skrivit tjugofem böcker, tio spelade pjäser och över hundra publicerade noveller. Hon finns företrädd i över sextio antologier och skriver i de flesta genrer.

Sedan drygt fyrtio år tillbaka tillbringar hon somrarna i Lerkil utanför Kungsbacka och känner sig numera som halv hallänning, sedan hon börjat tillbringa alltmer tid i det nyuppförda sommarhuset.

Biljettpris för författarfrukosten: 75 kr som inkluderar kaffe, fralla och juice. Endast förköp.

Biljetterna kan köpas t.o.m. den 24/11 klockan 12.00. Köp biljetter hos Biljettforum via länken eller på Stadsbiblioteket i Varberg 0340-88 600.

Expoplatsen, entréplan

Presentatörer är Petter Heldt och Maria Ehrenberg.

10.15 Kultur i Halland – Hela Halland läser

Regionbibliotekarie Maria Ehrenberg inleder mässan och presenterar 2018 års Hela Halland läser-författare.

10.30 Ann-Charlotte Ekensten

Ann-Charlotte Ekensten arbetar som författare och skrivpedagog. Hon skriver böcker på lättläst svenska för barn, unga och vuxna samt arrangerar skrivlektioner i skolor och på bibliotek. Serierna Tage på camping, Djurdoktorn och Emmas liv är några av hennes uppskattade böcker.

10.40 Bengt Anderberg-sällskapet

Bengt Anderberg-sällskapet vill öka intresset för och kunskapen om författaren och översättaren Bengt Anderberg, samt verka för nyutgivning av hans verk och återutgivning av radio- och tv-program. Under mässan uppmärksammar Uno Rodin, Sören Larsson och Ellinor Sjödén denne mångsidige författare.

10.50 Kitt Tell

Kitt Tell har skrivit självbiografin Fabrikörens dotter som handlar om dottern till en bipolär mamma och en alkoholiserad pappa.

11.00 Sven Larsson

Sven Larsson är lektor i historia och har skrivit bland annat Ätrans dalgång. Berättelsen om ett gränsland (2017), När gränslandet fick fred. Halland under 1700-talet (2010) och När hallänningarna blev svenskar (2004).

11.10 Sassa Buregren

Sassa Buregren skriver sakprosa för barn och unga om feminism, demokrati och släktforskning. Hon gör också bilderböcker för mindre barn och illustrerar majoriteten av sina böcker själv.

11.20 Bondesonsällskapet

Bondesonsällskapet har till syfte att främja intresset för och forskning om August Bondesons person och gärning inom olika ämnesområden samt verka för nya utgåvor av hans litterära verk. På scenen står Alf Hambe, medlem i sällskapet och visdiktare, och berättar lite om sina visor.

11.30 Per Florén

Per Florén har en examen i biologi och mer än 30 års erfarenhet som fotograf. Målsättningen med hans debutbok POSITION är att förmedla kunskap och öka viljan hos alla generationer till att bevara den biologiska mångfalden.

11.40 Jan Myrdalsällskapet

Jan Myrdalsällskapet grundades 2008 och har till syfte att främja de litterära och kulturella målsättningar som Jan Myrdal formulerat under många år som skriftställare och kulturarbetare, att medverka till att sprida och översätta hans stora produktion och att göra hans liv och gärning välbekant. Det har även den viktiga uppgiften att förvalta hans stora bibliotek som finns i Varberg.

11.50 Anders Källgård

Anders Källgård skriver böcker om öar. Efter bland annat Sveriges öar (2005 och 2013) samt reseskildringen och debattboken Nära Nauru - varför vi behöver öar (2015) arbetar han nu med den omfattande boken Norges öar som kommer ut 2018.

12.00 Hamza Yalçin

Hamza Yalçin."Alla kan skriva och bedriva politisk verksamhet i Sverige", det säger Hamza Yalçin, journalist och författare, som blev mycket uppmärksammad när han i augusti i år frihetsberövades i Spanien efter att en internationell arresteringsorder utfärdats av Turkiet. "Att då bli internationellt efterlyst och fängslad i ett EU-land bara på grund av några kritiska artiklar mot diktatorn Erdogan, är chockerande och absurt."

På Halländsk bokmässa talar Hamza Yalçin om yttrandefrihet och hur den skiljer sig mellan Sverige och Turkiet. Yalçin är född och uppvuxen i Turkiet och kom till Sverige första gången i mitten av 1980-talet. Idag har han dubbla medborgarskap och är bosatt i Halmstad. Han är politisk aktivist sedan 1975. 1990 var han tillbaka i Turkiet och var med och startade den regimkritiska tidskriften Odak Dergisi. Samma år greps han och torterades. 1998 flydde han till Sverige igen. 2008 var han med och bildade Utbildnings- och solidaritetsrörelsen, en rörelse med anspråk på att arbeta för alternativa sociala relationer med solidaritet och kritiskt tänkande.

12.20 Lars Johan Svensson

Lars Johan Svensson har levt ett spännande yrkesliv. Han har varit chef för kriminalpolisen och reservofficer vid Hallands regemente. Han har också tjänstgjort som lärare för tjänstemän inom rättsväsendet i Irak - domare, åklagare, polismän och kriminalvårdare. År 2013 gav han ut boken Rikets säkerhet.

12.30 Angelica Ahlefeldt-Laurvig och Mymmel Blomberg

Angelica Ahlefeldt-Laurvig och Mymmel Blomberg stafettskriver om lärarpensionärerna Iris och Sigrids vardagsäventyr. Angelica har också skrivit fantasyboken Indianställets hemlighet som är resultatet av ett läs- och skrivprojekt med klass 4 i Rydöbruk.

12.40 Olof von Dalinsällskapet

Olof von Dalinsällskapet är Hallands äldsta litterära sällskap och har gett ut fem böcker om 1700-talsförfattaren Olof von Dalin. Sällskapet verkar sedan 1995 för att göra Dalin mer känd och underlätta för dem som vill veta mer om honom. I Vinberg, byn i Halland där han föddes, finns minnen av honom och hans familj som sällskapet vårdar och visar för besökande.

12.50 Andreas Karlsson

Andreas Karlsson skriver, tillsammans med sin syster Anna Karlsson, om 1600-talets hallänningar. Deras böcker baseras på omfattande arkivforskning, med fokus på de "vanliga" hallänningarna och deras liv. Deras senaste bok Bland lusepälsar och stubbakärringar - Skällsord i Halland i gångna tider kom ut tidigare i år.

13.00 Hallands författarsällskap

Hallands författarsällskap är en ideell förening för författare, översättare, illustratörer, förläggare, bokformgivare och kulturskribenter verksamma i Halland. Sällskapet utgör en gemensam plattform för regionens författare och värnar om det litterära Halland. Representerar sällskapet på scenen gör ordförande Anna Pia Åhslund.

13.10 Aino Trosell

Aino Trosell har sedan debuten 1978 skrivit tjugofem böcker, tio spelade pjäser och över hundra publicerade noveller. Hon finns företrädd i över sextio antologier och skriver i de flesta genrer. Nu är hon aktuell med sin 25:e bok, Helmers vals; romanen om hela nittonhundratalet och om hennes far, som var ett original.

13.20 Yvonne Kullenstjärna

Yvonne Kullenstjärna vet att det går att resa sig från en barndom med sexuella övergrepp. I sin handbok Jag kommer aldrig mer att vara tyst beskriver hon den mödosamma vägen tillbaka till sig själv och hur man kan läka, trots en trasig barndom.

13.30 Bokförlaget SOL

Bokförlaget SOL ger ut underhållande hängmatteromaner. Alltifrån lättsam feelgood till blodiga deckare. Förlaget erbjuder även författartjänster som lektörsläsning och coachning. På scenen står CT Karlsson, författare till deckarserien Falkenbergsmorden.

13.40 Ingrid Magnusson Rading

Ingrid Magnusson Rading ville lära sig mer om Haverdal där hon sedan många år tillbringar sina somrar. När hon inte fann det hon sökte beslöt hon att själv skriva om Haverdal. Mycket efterforskningar och många intervjuer ligger till grund för boken som är rikt illustrerad med författarens bilder.

13.50 L.C. Förlag

L.C. Förlag drivs av Yamilé Andreasson Craig och Madelene Lundvall. Idén är att ha ett bokförlag som sätter författarens intressen i centrum. På scenen står romandebutanterna Jim Friberg och Stefan Wallner.

14.00 Gunnar Dramsvik

Gunnar Dramsvik började skriva poesi i slutet av 1980-talet och betonar att poesi kan vara en protest mot våld, en hyllning till natur och kärlek till livet. Förra året gav han ut boken Livet.

14.10 Jennyli Gustafsson

Jennyli Gustafsson påbörjade, efter ett omvälvande möte med andra sidan, ett intensivt skrivande som mynnade ut i Evigheternas bok 2011. Kopplingar finns till Jennylis hjärteämne – inkafilosofin – och till den kristna värld hon är född i. Romantrilogin om Maia Aela fullbordar sambandet genom Maias magiska resor ut i världen.

14.20 Elsa Grave-sällskapet

Elsa Grave-sällskapet bildades 1998 på författarens 80-årsdag och har sedan dess verkat för att kännedomen om hennes lyrik, dramatik och författarskap skall bevaras och spridas. 2018 skulle Elsa Grave ha fyllt 100 år. Detta kommer att uppmärksammas med en rad olika jubileumsaktiviteter. Bland annat med ett symposium den 20 januari. Det blir också jubileumsutgivning av hennes verk, en festskrift, ljudbok, teaterföreställningar, med mera.

14.30 Marie Torebring

Marie Torebring kom förra året ut med den skönlitterära boken Så som i himlen så på jorden. Det är den första delen i två trilogier som speglar kärlek, sex, psykopati och andlighet. Med varje del följer en lyriksamling.

14.40 Lina Brustad

Lina Brustad debuterade i våras med den självbiografiska romanen Humlesäcken, en kärleksfull berättelse om den stora sorg som drabbar henne i unga år när hennes man insjuknar och dör av en hjärntumör.

14.50 Grim förlag

Grim förlag startades 2011 och har hittills gett ut 18 titlar. Annika Bengtsson är författare och förläggare på förlaget och i år har hennes åttonde roman, Hundra dagar kvar, kommit ut. En betraktelse över 1970-talet som det kunde se ut på en fabrik i södra Halland.

15.00 Susanne Sörensen

Susanne Sörensen är sisyfosarbetare och evig rebell. Hon har skrivit fyra diktsamlingar som utkommit på Wahlström & Widstrand förlag.

15.10 Teater Halland

Teater Halland gör scenkonst för barn, unga och vuxna i Halland, arrangerar nationella och internationella gästspel och håller i pedagogiska arbeten mot skolan. Våren 2018 är det premiär för musikalen Halland Love Stories - med hallänningars egna kärlekshistorier och Per Gessles musik i nya tolkningar. Teater Halland finns på bokmässan för att samla in dessa historier. Dessutom finns teaterns ljudboksserie vid CAL-förlagets bokbord.

15.20 Ulf Tylestrand

Ulf Tylestrand är civilingenjör och egenföretagare och är bosatt i Kungsbacka sedan trettio år. Han började skriva 2010 och har fyra böcker utgivna. Alla ingår i en serie om naziguldet som hittas i Värmland. Fler böcker väntar.

Sagorummet, entréplan

10.30 – 10.50 Anna-Carin Svanå

Anna-Carin Svanå är Varbergsförfattaren som har skrivit och illustrerat de roliga barnböckerna om Familjen Knas. Hon har även gett ut en bilderbok för de yngre, Morris och Dipsås i rymden, som handlar om vänskap, äventyr och att gilla olika.

11.30 – 11.50 Lille-Mor Arnäs

Lille-Mor Arnäs är en farmor som debuterade sent i livet - med fantasyböcker för barn. De två barnbarnen och den så kallade Häxringen i Fjärås står för inspirationen till de tre böckerna i serien. En fjärde, fristående, del är under bearbetning.

12.00 – 12.20 Marie Bosson Rydell

Marie Bosson Rydell har sedan debuten med Arne Varans bokstavsjakt, 1998, gett ut ytterligare femtio böcker. De flesta handlar om Kråke som i år firar 15-årsjubileum. Böckerna vänder sig till barn, från de allra yngsta i 1-3 års ålder, till de i mellanstadieåren. Ofta har böckerna en pedagogisk vinkel och inte sällan vill författaren lyfta fram karaktärernas olikheter, som i böckerna om William och Joel. Under 2017 ger Lära Förlag ut Vilda säger Nej!, tidigare utgiven på Gleerups förlag.

12.30 – 12.50 Jesper Lundqvist

Jesper Lundqvist har skrivit den omdebatterade och rosade Kivi & Monsterhund (2012). Den var Sveriges första barnbok som använde hen som pronomen, och följdes av Kivi & den gråtande goraffen (2012) och Kivi & drakbrakaren (2016). Han har även skrivit radiojulkalendern Den mytiska medaljongen och radioprogram och sångtexter till Sveriges Radios figur Radioapan.

13.30 – 13.50 Åsa-Caroline Salomonsson

Åsa-Caroline Salomonsson är barnboksförfattare och terapeut som skriver utifrån barns perspektiv. Förra året debuterade hon med boken Tuggummitanten, den första i serien om Smygklubben Mommi & Folket. Just nu arbetar hon med två nya barnböcker.

14.00 – 14.20 Torgerd Adolphsson

Torgerd Adolphsson skriver lättläst för 6–9-åringar och bilderböcker för förskolebarn. Hennes bilderböcker om Agata Skata vill hjälpa barn att bli bra kompisar.

14.30 – 14.50 Åsa Jansson

Åsa Jansson jobbar som lågstadielärare i Halmstad kommun. Hon tyckte att det saknades en bra högläsningsbok inför julen och bestämde sig därför för att skriva Juldagboken.

15.00 – 15.20 Therese Loreskär

Therese Loreskär är roman- och barnboksförfattare från Haverdal som brinner för att sprida läs- och skrivlust till barn. Hon föreläser gärna om böcker och håller i skrivarkurser. Hon har publicerat tolv böcker i Sverige och i Storbritannien.

Lilla Teatern, entréplan

11.00 – 11.40 och 13.00 – 13.40: Linns Teaterbyrå

Linns Teaterbyrå framför pjäsen Wilmas kompisar. Det är en föreställning för barn mellan 4-8 år som är baserad på boken Williams kompisar, skriven av Marie Bosson Rydell. Den handlar om annorlunda kompisar med olika och unika superkrafter, att alla är bra på olika saker och att en ska ta tillvara på de egenskaper man har.

Tidskriftsavdelningen

Visning av poesifilmen Plats. Poesi. Periferi.

Våren 2017 arrangerade den halländska kulturinstitutionen Art Inside Out ett lyrikresidens med namnet Plats. Poesi. Periferi. Sex nordiska poeter tillbringade en månad i halländska Femsjö i Hylte kommun.

Jonas Börjesson, filmare från Halmstad, följde processen i lyrikresidenset och skapade en poetisk film utifrån residensets tema. I filmen "Plats. Poesi. Periferi." medverkar poeterna Jun Feng/Jimbut, Åsa Maria Kraft, Morten Langeland, Jonas Rolsted, Heidi von Wright och Helena Österlund med nyskrivna texter. Old Amica har gjort musiken.

På Halländsk bokmässa kan du se filmen i sin helhet, eller lyssna några minuter på en av poeterna. Filmen är ca 20 minuter lång och den visas kontinuerligt under dagen. Det går också att se filmen på Art Inside Outs YouTube-kanal.

16.00 Mässan stänger.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.

Upp, klicka här för att komma till sidans topp igen.