Tävlingsresultat - Kategori Ung

Tävlingsresultat och motiveringar för Hela Halland läsers novelltävling 2018 i kategori Ung - för tävlingsdeltagare födda 1999 eller senare.

Hallandsposten/Hallands Nyheter publicerade tävlingsresultat och vinnarintervjuer för kategori Vuxen lördagen den 28 april och för kategori Ung lördagen den 5 maj.

1:a pris: Olivia Elvesson, Veddige

Novell: Hemma av Olivia Elvesson

Motivering

Finstämd novell om en krigsdrabbad och till kraterlandskap förvandlad hemstad, berättad med färglöshetens palett. I stadens ruiner är hemmet inte längre en plats, utan de hjärtan som slår. Välskrivet och medmänskligt om existentiella villkor i krigszoner: ensamheten, utsattheten och skräcken inför att älskade ska vara döda.

2:a pris: Lisa Stenberg, Falkenberg

Novell: Hemma av Lisa Stenberg

Motivering

Ett utförligt personporträtt av en individ som lever ett till synes meningslöst och inrutat liv, men Sylvester Stuhl har litteratur. Författaren skriver humoristiskt om Sylvesters sorgliga liv - om det nu är det? Den gamle biblioteksarkivarien är ju inbäddad i den ungdomliga styrkan hos mästerverkens karaktärer, och denna morgon är han rentav Akilles. Fyndig novell med smart slut.

3:e pris: Noomi Widell, Varberg

Novell: Middag hos Geraldssons av Noomi Widell

Motivering

En novell på svärmor-svärdottertema, med det omaka paret en välbärgad kvinna med smak för det exklusiva, och en punktjej med gröna piggar i håret, till på köpet vegetarian. Med humor och allvar samt förlösande knorr på slutet där antagonisterna till slut hittar ”hem” till varandra.

Tävlingsresultat - Kategori Vuxen