Keramikåret 2018

Under året lyfter vi keramiken i Halland och fokuserar på såväl samtida som historiska och förhistoriska perspektiv. Med förankring i lokala lertäkter, traditioner och konstnärskap önskar vi skapa möten, synliggöra och inspirera såväl utövare som publik att möta olika aspekter av keramik.

Keramiksnurra.

Halland är rikt på verksamma keramiker, konsthantverkare och konstnärer som på olika sätt arbetar med leran som utgångspunkt. Flertalet av Hallands verksamma keramiker finns presenterade på:

Var med och synliggör och ta del av keramiken i Halland via Instagram, Facebook och Twitter under taggarna #keramikåret2018 och #keramikihalland

SigilKeramikaktiviteter i samarbete mellan flera aktörer

Under året samarbetar Kultur i Halland/Region Halland och resurscentrum Konst i Halland/Hallands Konstmuseum med Falkenbergs- och Laholms kommun samt Länsstyrelsen i Hallands län för att tillsammans med fria aktörer lyfta den halländska keramiken.

Tillsammans ska vi på olika sätt bjuda in till utställningar, studiebesök, seminarier, utbildningar och workshoppar.

Både Laholm och Falkenberg som varit rika på lertäkter har länge haft en omfattande produktion av keramik. Samtida keramik ses under året i tillfälliga utställningar och permanent på Laholms keramik museum. Arkeologiska keramiska fynd samt keramiksamlingar finns på såväl Hallands Konstmuseum som Hallands Kulturhistoriska museum och detta kommer under året att uppmärksammas.

Se också Konst i Hallands sida om Keramikåret 2018 

Keramiker sökes till pop-up-butik 2 december

Bli en av de keramiker som säljer i pop-up-butiken under julmarknaden på Varbergs fästning den 2 december 2018. Välkommen med din ansökan senast söndag den 11 november!

Läs mer om pop-up-butiken

ArtVan – rullande verkstad med lera och animering

ArtVan-affisch.ArtVan, en mobil verkstad för lera  och animering, åker på en konstpedagogisk turné genom Halland under sommaren och hösten. ArtVan håller en gratis drop-in-verkstad där barn och unga får prova på att skapa i lera och göra leranimationer.

Handledarna i projektet är Frida Talik, konstnär, animatör och bildlärare från Teckningsmuseet i Laholm samt Elvira Roslund Gustavsson, keramisk konstnär och konstnärlig ledare för Gamla Krukmakeriet i Laholm.

ArtVan är ett projektsamarbete där Konst i Halland, Konstexpressen och Laholms kommun erbjuder ett kostnadsfritt stopp till samtliga kommuner i Halland under turnéperioden. Fler stopp kan bokas av privata och offentliga aktörer, för prisuppgift kontakta elvira.roslund.gustavsson@laholm.se

Turnéplan, gratis drop-in-verkstad:

  • 11/7 - Unnarydsdagen, Hylte.
  • 14/7 - Strandkalaset Mellbystrand, Laholm.
  • 3/8 - Kulturklubben på Sloalyckan, Falkenberg.
  • 18/8 - Urban Summer, Kungsbacka.
  • 24/8 - Österskans, Halmstad.
  • 9/9 - Barnfestivalen, Varberg.

Gör du evenemang kring keramik?

Hör av dig om du anordnar eller känner till kurser, utställningar och andra evenemang som hålls i Halland, privat eller offentlig regi, med fokus på keramik som vi kan hjälpa till att lyfta fram under Keramikåret  2018.

Kontakta oss via e-post:

Anne Lang, avdelningschef Konst – Kultur, Region Halland: Anne.Lang@regionhalland.se

Veronica Olofsson, utvecklare Slöjd och Konsthantverk: Veronica.Olofsson@regionhalland.se

Konst i Halland: konstihalland@hallandskonstmuseum.se