Om att välja hantverk - fyra filmer

Om att välja hantverk är namnet på såväl det projekt som involverat åtta unga hallänningar som på slutprodukten i form av fyra filmer. I projektet Om att välja hantverk fick fyra filmare i uppdrag att ta kontakt med en slöjdare/hantverkare var för att göra konstnärliga porträtt.

Filmer

Filmerna från projektet Om att välja hantverk spelades in 2015. Hela materialet finns att beställa från Kunskapsmedia för visning i utbildningssyfte.

Se kortversioner av filmerna här:

Johanna Anderssons film "Rikard"

Om Rikard Ahlin, längd 7,14 minuter dokumentär. Trailer finns här:

Emma Nordströms film "Ossian"

Om Ossian Ovik, längd 10,14 minuter dokumentär. Trailer finns här:

Gustav Bondesons film "Emma"

Om Emma Andersson, längd 6,30 min dokumentär. Trailer finns här:

Jimi Vall Petersons film "Malin"

Om Malin Tingström, längd 9,23 minuter dokumentär. Trailer finns här:

Med rötterna i Halland, har vi flertalet unga personer som skapar på olika sätt. På kort tid, stötte vi utvecklare på både film- och slöjdsidan på ambitiösa personer som satsat och satsar på sitt skapande genom att gå utbildningar och/eller starta företag. Här såg vi en möjlighet att göra ett projekt för att med filmmediet kanske också inspirera fler ungdomar till att välja en skapande yrkesväg.

Filmande deltagare är:

Jimi Vall Peterson, Johanna Andersson och Emma Nordström har alla gått såväl grund- som påbyggnadsåret i film vid Katrinebergs folkhögskola. Gustav Bondeson är självlärd från grunden och har arbetat med film sedan ett antal år tillbaka.

Slöjdande/hantverkande deltagare är:

Rikard Ahlin har påbörjat sitt andra år på kandidatutbildningen Metallgestaltning på Stenebyskolan,  tillhör Högskolan för Design och Konsthantverk. Han har tidigare gått ett grundår i smide på Sätergläntan - Institutet för slöjd och hantverk.

Emma Andersson läser Child Culture på Högskolan för Design och Konsthantverk, på masternivå. Emma har tidigare gått Konstnärligt kandidatprogram i design vid samma skola.

Ossian Ovik avslutade sitt andra år på Sätergläntan - Institutet för slöjd och hantverk där han gått ett år på smide och ett år på trä. Han har börjat på kandidatutbildningen Byggnadsvård i Mariestad på Dacapo, tillhör Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet.

Malin Tingström har fullföljt kandidatutbildningen Ledarskap i slöjd och kulturhantverk på Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet. Hon läser nu bland annat vävning på distans vid Umeå universitet med syfte att få kompetens till slöjdlärare.