Om att välja hantverk - fyra filmer

Om att välja hantverk är namnet på såväl det projekt som involverat åtta unga hallänningar som på slutprodukten i form av fyra filmer. I projektet Om att välja hantverk fick fyra filmare i uppdrag att ta kontakt med en slöjdare/hantverkare var för att göra konstnärliga porträtt.

Med rötterna i Halland, har vi flertalet unga personer som skapar på olika sätt. På kort tid, stötte vi utvecklare på både film- och slöjdsidan på ambitiösa personer som satsat och satsar på sitt skapande genom att gå utbildningar och/eller starta företag. Här såg vi en möjlighet att göra ett projekt för att med filmmediet kanske också inspirera fler ungdomar till att välja en skapande yrkesväg.

Filmande deltagare är:

Jimi Vall Peterson, Johanna Andersson och Emma Nordström har alla gått såväl grund- som påbyggnadsåret i film vid Katrinebergs folkhögskola. Gustav Bondeson är självlärd från grunden och har arbetat med film sedan ett antal år tillbaka.

Slöjdande/hantverkande deltagare är:

Rikard Ahlin har påbörjat sitt andra år på kandidatutbildningen Metallgestaltning på Stenebyskolan,  tillhör Högskolan för Design och Konsthantverk. Han har tidigare gått ett grundår i smide på Sätergläntan - Institutet för slöjd och hantverk.

Emma Andersson läser Child Culture på Högskolan för Design och Konsthantverk, på masternivå. Emma har tidigare gått Konstnärligt kandidatprogram i design vid samma skola.

Ossian Ovik avslutade sitt andra år på Sätergläntan - Institutet för slöjd och hantverk där han gått ett år på smide och ett år på trä. Han har börjat på kandidatutbildningen Byggnadsvård i Mariestad på Dacapo, tillhör Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet.

Malin Tingström har fullföljt kandidatutbildningen Ledarskap i slöjd och kulturhantverk på Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet. Hon läser nu bland annat vävning på distans vid Umeå universitet med syfte att få kompetens till slöjdlärare.

Filmer

Filmerna från projektet Om att välja hantverk visads i sin helhet på Falkenbergs museum under jan-maj 2016. Se kortversionerna av filmerna, som spelades in 2015, här:

Johanna Anderssons film "Rikard"

Om Rikard Ahlin, längd 7,14 minuter dokumentär. Trailer finns här:

Emma Nordströms film "Ossian"

Om Ossian Ovik, längd 10,14 minuter dokumentär. Trailer finns här:

Gustav Bondesons film "Emma"

Om Emma Andersson, längd 6,30 min dokumentär. Trailer finns här:

Jimi Vall Petersons film "Malin"

Om Malin Tingström, längd 9,23 minuter dokumentär. Trailer finns här: