Handmade with love - Halland to Tokyo

Tjugotre halländska slöjdare och konsthantverkare är representerade i utställningen som är producerad av Kultur i Halland – Slöjd och har visats på Svenska Ambassaden i Tokyo under hösten 2014 och på Hallands Konstmuseum, Halmstad våren 2015. Kärleken till hantverksteknikerna och ett årstidstema är utgångspunkter för utställningen som innehåller närmare tvåhundra nyproducerade hantverksföremål av hög kvalité.

心のこもった手作り―ハッランドから東京へ

Årstiderna som tema

Handmade with Love - Halland to Tokyo t/r, utställningskatalogI Sverige har vi en speciell relation till de fyra årstiderna, vår, sommar, höst och vinter. Även i Japan finns dessa årstidsväxlingar. Årstiderna förenar våra länder, liksom intresset för det handgjorda. I Japan finns ett särskilt intresse för svenskt konsthantverk och slöjd.

Projektet kring utställningen har gett halländska slöjdare och konsthantverkare unika möjlighet till nya erfarenheter, kulturutbyte och nya kontakter. Särskilt samarbetet med Yamanashi Hemslöjd, som sedan många år specialiserat sig på svensk slöjd och konsthantverk i Japan, har varit värdefullt.

Synliggörande av halländsk slöjd

Projektet genomfördes för att ge en möjlighet för halländska slöjdare/hantverkare att finna nya arenor för sina produkter samt en utmaning i att utvecklas inom sitt område. Projektet syftade till att synliggöra den samtida halländska slöjden och konsthantverket som produkt likväl som kulturyttring för ökad genomslagskraft samt att öka dess status. Genom ett internationellt samarbete mellan Sverige och Japan ville projektet bana väg för framtida kultursamarbeten samt att stärka det svenska kulturlivet utomlands. Projektet syftade även till utbyte och samverkan mellan Halland och Tokyo, kring slöjd som kulturyttring, samt ville uppmuntra till diskussioner runt slöjd/hantverk och visa på dess möjligheter till ordlös kommunikation över språkgränserna.

Utställningen har producerats efter en inbjudan från Svenska Ambassaden i Tokyo

Hösten 2013 fick Kultur i Halland – Slöjd på Region Halland en förfrågan från Svenska Ambassaden i Tokyo, om intresse fanns att under hösten 2014 presentera halländsk slöjd och konsthantverk på ambassaden.

Detta är första gången en ambassad efterfrågar ett samarbete av detta slag med Halland. Det blev därmed ett unikt tillfälle att representera Halland i Japan och vi gör det med handens skapande kraft. Utställningen visades för första gången den 3 - 16 november på Svenska Ambassaden i Tokyo. Tolv av utställarna närvarande på vernissagen i Tokyo. Intresset för svenskt konsthantverk och slöjd är mycket stort i Japan och satsningen är en unik möjlighet för våra halländska utövare att presentera sig.

Berikande samarbeten

Projektet har redan fått ringar på vattnet. Genom Yamanashi Hemslöjd, som sedan många år specialiserat sig på svensk slöjd och konsthantverk, har flertalet av de 23 utställarna även visat sina konsthantverksprodukter i deras butik och på Tokyo Departement Store, en av Japans största varuhuskedjor, samt hållit workshops i olika tekniker.

Mikiko Yamanashi, grundare av Yamanashi Hemslöjd, invigde utställningen på Hallands Konstmuseum. I anslutning till utställningen i Halmstad arrangerade Kultur i Halland – Slöjd och Hallands Konstmuseum en omfattande programverksamhet. Detta innefattade vernissageprogram, sportlovsaktiviteter, guidade temavisningar samt PopUp-butik med halländsk slöjd och konsthantverk.

Projektet genomfördes av Kultur i Halland – Slöjd med stöd från Region Halland och i samarbete med Yamanashi Hemslöjd, Svenska Ambassaden i Tokyo samt Hallands Konstmuseum. Projektledningen utgjordes av utvecklarna i slöjd och konsthantverk, Veronica Olofsson och Marita Jönsson, på Kultur i Halland tillsammans med projektledare Karolina Witt.