Ur Björk

Utställningen Ur Björk visas på Falkenbergs museum 30/1-28/3 2016. Tjugotvå slöjdare har undersökt hur många föremål som kan skapas ur en björk. Dessutom visas filmen Om att välja hantverk, där fyra unga filmare porträtterar fyra unga slöjdare och hantverkare. Det blir också en workshop och vi firar Knivens dag.

Ur Björk.

Ur Björk - 30 januari–28 mars 2016

Hur många föremål finns det i en björk?

Tjugotvå slöjdare i Halland, Västra Götaland och Värmland fick dela på en 30 cm tjock och 25 meter hög björk. Allt skulle användas. Med fria händer och sinnen visas resultatet i en inspirerande utställning som undersöker förädlingsvärde och arbetstillfällen.

Utställningen är producerad av Projektet Ur Björk. Kultur i Halland – Slöjd presenterar den kritikerrosade utställningen tillsammans med programverksamhet på och i samarbete med Falkenbergs museum – designmuseum.

  • Besöksadress: Falkenbergs museum, Skepparesträtet 2, Falkenberg.
  • Entré om 50 kr ger dig ett årskort.
  • Läs mer på: www.falkenbergsmuseum.se

Ur BjörkVernissage 30/1 kl. 14

Välkommen till vernissagemingel som låter alla sinnen ta del av björk! Möt slöjdare, konsthantverkare och upplev hur många föremål som finns i en björk.

  • Lars Åke Karlsson, slöjdare, presenterar utställningen och projektet Ur Björk.
  • Jonatan Malm, slöjdare och musiker, frammanar musik ur björken och andra relevanta tillhyggen.
  • Premiär av filmen Om att välja hantverk.
  • Museet har öppet kl. 12-16 vernissagedagen.
  • Samtidigt invigs utställningarna Parallell och Den omänskliga faktorn.

Utbildnings- och nätverksträff 17/2

Slöjd i färskt trämaterial – möjligheter inspiration och utmaningar.
Inbjudan riktar sig till verksamma trä- och metallslöjdlärare, skol- och fritidspedagoger i hela Halland. Utbildnings- och nätverksträffen hålls den 17 februari kl. 16-19 på Falkenbergs museum. Anmälan senast 12 februari.
Se inbjudan till utbildnings- och nätverksträffen här (PDF-dokument, 1,0 MB)

Slöjda för en bättre värld under sportlovet v.8

Med kunnig handledare provar vi att slöjda i färskt trä och lär oss hur vi på ett tryggt sätt hanterar kniv. Var med och slöjda för en bättre värld. Passar både stora och små nyfikna.

KarvsnittStort nätverksmöte för trähantverkare 5/3

Kom och berätta om ditt hantverk, möt andra intresserade och ta del av inspirerande tankar om vad det kan innebära att slöjda för en bättre värld. Knut Östgård, initiativtagare till Ur Björk, visar utställningen och berättar om projektet samt om sitt liv med slöjden. Träffen hålls lördagen den 5 mars kl. 12.30 - 15.30. Begränsat antal platser. Anmäl senast 3 mars.
För mer info och anmälan klicka här

Knivens dagKnivens dag – SKÄRtorsdag 24/3

Vi firar Knivens dag med knivskarp aktivitet och vasst kunnande. Detta samma dag som Falkenbergs museum jubilerar 25 år - en silverblänkande dag utlovas med aktivitetet i hela museet.

Undersökande utställning – Björk

Träslöjdare i Halland har samlats kring frågan om vad det kan innebära att slöjda för en bättre värld. Under vinterns nätverksträffar för trähantverkare i Halland delades färsk björkved ut med uppmaningen att Slöjda för en bättre värld. Utifrån sitt eget perspektiv har slöjdarna fått använda björkämnet, med måtten 27 cm x 9 cm i diameter, till att manifestera, tolka och uttrycka vad det kan innebära.
Hur ser tolkningarna ut och hur många har antagit utmaningen?
Bidragen visas jämte utställningen Ur Björk under perioden 7-28 mars.

Film: Om att välja hantverk

Fyra unika filmporträtt om möjligheter, material, mål och utvecklandet av handaskicklighet. Unga filmare skildrar unga hallänningar som valt att utbilda sig inom slöjd och hantverk. Filmerna är producerade 2015 med stöd av Kultur i Halland.

Filmerna visas på Falkenbergs museum – designmuseum i Falkenberg under museets öppettider 30 januari till 15 maj.