Notiser

Långsamt farväl av landstingets logotyp

Den 1 januari gick Landstinget Halland och regionförbundet Region Halland samman och bildade nya Region Halland. Därmed försvann begreppet ”landstinget” från Halland.

Att landstingets gamla blå-vita logotyp fortfarande syns både här och där hänger samman med att vi inte vill slösa med skattepengarna. Logotypen på exempelvis kläder, lakan och filtar kommer därför att bytas ut först när textilierna har slitits ut, medan bilar märks med den nya logotypen i samband med att respektive leasingavtal löper ut. Detta kan förstås uppfattas som lite rörigt, men vi hoppas på förståelse.

Region Hallands nya logotyp består av två penseldrag i grönt och blått som bildar en stiliserad karta av Halland. Ovanför orden ”Region Halland” står också visionen för vårt arbete: ”Bästa livsplatsen”.

Alla barn träffar Folke kanin!

I Halland kallas alla barn till folktandvården redan vid ett års ålder. En tidig kontakt med tandvården betyder mycket för att fånga upp och stötta barn som har stor risk för att få hål i tänderna. När barnen kommer till folktandvården får de stifta bekantskap med Folke kanin via bildberättelser i en folder. Barnen får veta vad som händer i väntrummet och inne hos tandläkaren.

Den lilla kaninen ger också råd om hur man sköter sina tänder redan som liten, han ger bra tips på hur man klarar sig undan hål och på vad man gör om olyckan skulle vara framme och man slagit i sina tänder. Du kan läsa mer om Folke kanin på www.regionhalland.se/folkekanin

Halland i mobilen

Appar är på modet, här är några halländska.

För pendlaren
Vill du på ett enkelt sätt hålla koll på tåg- och busstider och snabbt få information om förseningar i trafiken? Då har Hallandstrafiken mobila lösningar för de flesta telefoner, bland annat appen Reseplaneraren. www.hallandstrafiken.se

Nattgäster?
Med appen Ledigt boende kan du lätt hitta övernattning var i Halland du än befinner dig. Här finns allt från hotellrum och bed and breakfast till vandrarhem och campingplatser. Perfekt när du får många gäster på besök.
www.halland.se

Koll på Varberg och Halmstad
Två halländska kommuner finns i dagsläget representerade på app-marknaden Halmstad har tagit fram den egna appen Destination Halmstad för alla som vill uppleva staden. Här hittar du allt från restauranger och kaféer till roliga besöksmål. Varberg har anslutit sig till appen Svenska kommuner, som servar med lokala nyheter och evenemang.
www.halmstad.se 
www.varberg.se

Nu är våra sjukhus tobaksfria!

Från den 1 september är Hallands sjukhus i Halmstad, Varberg och Kungsbacka helt tobaksfria! Målet är att patienter och besökare varken ska röka eller snusa under besök eller vistelse på sjukhusen. För sjukhusets personal gäller samma sak under arbetstid.

Bakgrunden till beslutet är att ingen ska behöva utsättas för tobaksrök eller tobakslukt när de vistas vid Hallands sjukhus. Det innebär att lokaler, balkonger och utemiljöer ska vara helt tobaksfria, förutom vid särskilt anvisade platser utomhus. Snus och cigaretter kommer inte längre att säljas i sjukhuskioskerna.

– Hälso- och sjukvården måste föregå med gott exempel och aktivt arbeta med att motivera människor att ta väl hand om sin hälsa, säger Lena Johansson, biträdande sjukhuschef vid Hallands sjukhus.

– Det är ett bra tillfälle att få hjälp att sluta röka eller snusa när man får vård på Hallands sjukhus. I många fall har tobaksfrihet betydelse för tillfrisknandet. Man får ofta färre komplikationer efter en operation om man slutat med tobak i god tid före behandlingen.

Vaccinera dig mot influensan!

För dig som är 65 år eller äldre är det snart dags att vaccinera dig mot den årliga influensan.

Från och med måndagen den 3 oktober är du välkommen att kontakta din vårdenhet för att boka tid. En del vårdenheter erbjuder även drop-in under vissa tider på dagen, då du är välkommen att besöka dem. Precis som tidigare betalar du 60 kronor för vaccinationen.

För mer information om influensavaccinationen besök www.regionhalland.se/influensa eller kontakta din vårdcentral.

Välj vårdvalsenhet på webben!

Numera kan du välja vårdvalsenhet på webben. Du gör det via den säkra e-tjänsten Mina vårdkontakter på Region Hallands webbplats.

Välj mellan de 48 vårdvalsenheter som ingår i Vårdval Halland. Ditt val slår igenom direkt.

På webben kan du även jämföra vårdvalsenheternas utbud och tillgänglighet. Och via Mina vårdkontakter kan du sedan kontakta den valda vårdvalsenheten för att ställa en fråga eller beställa tid för besök.

Skulle du även i fortsättningen vilja välja vårdvalsenhet på pappersblankett finns den möjligheten kvar.

Skaffa konto på www.regionhalland.se/minavardkontakter Jämför vårdvalsenheterna innan du väljer på: www.regionhalland.se/vardval